Novosti

Politika

Rabljena sedmica: Trijumf šmokljana

Dok je Šeks, otac hrvatskog pravnog poretka, izvodio groteskne kretnje nalik plesu na vjenčanju u Hercegovini, njegova partijska drugarica Dubravka Šuica postala je potpredsjednica Evropske komisije. Kad si HDZ-ov mediokritet, imaš razloga za sreću

Šuica

Što Evropska unija misli o demografiji i demokraciji? Nakon što je potpredsjednica Evropske komisije za te resore – demografiju i demokraciju, naime – postala HDZ-ovska Dubravka Šuica, čini se da je EU digla ruke od demografije. I demokracije. Usput, Šuica je postala i potpredsjednica Komisije. Ne dijele svi naš stav o spomenutom kadrovskom rješenju. ‘Kako Komisija ima samo osam potpredsjednika, ovo je svakako uspjeh Hrvatske, a posebno premijera Andreja Plenkovića’, bilježi prijestolnička štampa, sentimentalna do točke topljenja. Iz istog izvora doznajemo kako je predsjednica EK-a Ursula von der Leyen posebno naglasila da će Šuica, molimo pažnju, ‘biti zadužena i za vraćanje nade ljudima na mnogim područjima Europe koja su pogođena demografskim problemima, ali i gubitkom perspektive i nade’. Kakav dribling, ha? Dati demografiju i demokraciju članici stranke koja se u svojoj državi, Republici Hrvatskoj, uspješno bori protiv jednog i drugog, pa je demografski odavno u minusu, a demokratski u deficitu. Nadu pak građani države koju vodi Šuičina stranka sve češće i masovnije traže u inozemstvu. Šuica, bivša dubrovačka gradonačelnica, politički je blijeda pojava, aparatčik kakvih je na stotine u različitim strankama. Iza sebe nije ostavila ništa dojmljivo, vrijedno pamćenja, ali pred sobom ima sjajnu financijsku perspektivu. Što dakle Evropska unija misli o demografiji i demokraciji? Očito ništa lijepo.

Djeca

Da je Republika Hrvatska nefunkcionalna i načelno besperspektivna država poznato je, vjerojatno, svakome tko ima dvije čiste i tri zdrave. O tome smo često pisali. Ipak, kada nefunkcionalnost i besperspektivnost dokazuje na najslabijima, onda zaslužuje da još jednom podsjetimo kako je nefunkcionalna. I besperspektivna. Fotografija dječaka s poremećajem iz spektra autizma, koji plače pred školom jer mu nije osiguran asistent u nastavi, objavljena ovih dana, trebala bi razoružati svakoga tko ima velika očekivanja od Republike Hrvatske. Za 29 godina postojanja stigla je do toga da se nije u stanju brinuti za ljude kojima je adekvatna pažnja neophodna. Nakon objave fotografije medijima su se javili brojni roditelji autistične djece koji se bore s istim problemima. Neki su krenuli u školu bez asistenta, drugima su pomoćnici odobreni, ali još nisu raspisani natječaji i obavljena duga i zamorna birokratska procedura. Što još reći o Hrvatskoj, a da nije psovka?

Zatvor

A kad smo već kod bešćutnosti ove države prema potrebitima, vratit ćemo se na slučaj osamnaestogodišnjeg Kristiana Vukasovića koji je bio utamničen u splitskom zatvoru zbog potpaljivanja požara u okolici Omiša. Početkom kolovoza iz zatvora je prebačen bez svijesti u splitsku bolnicu, gdje je dvadesetak dana kasnije umro. Mediji su otkrili da momak, zbog složenog zdravstvenog stanja, po svemu sudeći nije smio biti zatvoren bez adekvatne liječničke brige, ali nažalost, nitko nije pravodobno reagirao. Sada imamo jedan prerano iskopan grob i vijesti o tome kako je splitski Županijski sud zatražio od splitskog zatvora izvještaj o Vukasovićevu boravku u istražnom zatvoru. Odnosno, kako su objasnili, Županijski sud je od zatvora zatražio izvještaj kako bi se utvrdilo ‘je li bilo nepravilnosti u postupanju prema Kristianu Vukasoviću’ ili je mladić koji je, uz ostalo, imao i problem s piromanijom, umro neovisno o hrvatskim organima represije. Sigurni smo samo da će utvrđivanje istine trajati i trajati.

Predsjednici

Malo i o predsjedničkom cirkusu. Prema ovih dana objavljenom istraživanju, i dalje je najpopularnija Kolinda Grabar-Kitarović, ali su ‘Milanović i Škoro sve jači’. CRO Demoskop kaže da bi njezino ime sada zaokružilo nekih 30 posto ispitanika, dok je krajem prošle godine, ni kriva ni dužna, imala rejting od 40 posto. Za Milanovića ih je 25,5 posto, dok bi Škoru podržalo njih 19,2 posto. Isto istraživanje otkriva kako dvadesetak posto HDZ-ovaca više voli Škoru nego Grabar-Kitarović, ali i da bi skoro 12 posto SDP-ovaca na predsjedničkom mjestu radije vidjelo Nju nego njihova stranačkog kandidata. Istodobno, internetom se ponovno proširila snimka na kojoj vidimo Kolindu Grabar-Kitarović kako u uredu čita ‘Pipi Dugu Čarapu’. Mnogi je ismijavaju, iako joj je to, ako nas sjećanje ne vara, najpametniji predsjednički potez.

Kalmeta

Suđenja uvijek stignu prekasno, a tako će biti i s presudom Božidaru Kalmeti, jednom od najmoćnijih zadarskih HDZ-ovaca, u čijoj su političkoj biografiji i bivše gradonačelnikovanje Zadrom i ministarska funkcija. Uglavnom, dvije je godine trajao dokazni postupak pred zagrebačkim Županijskim sudom u slučaju HAC-Remorker u kojem ga USKOK tereti da je ‘povezao u zajedničko djelovanje svoga dugogodišnjeg bliskog suradnika i državnog tajnika Livakovića te šefove HAC-a i HC-a, već pravomoćno osuđenog Josipa Sapunara te suoptužene Milivoja Mikulića i Stjepka Bobana s ciljem izvlačenja novca na poslovima cestogradnje’, čitamo u štampi koja je nekoć Kalmetu portretirala bitno vedrijim tonovima. Sve teče, sve se mijenja. Opisano se, inače, odnosi za aferu Remorker. U slučaju Fimi-Media Kalmetu se tereti da je naručio film ‘Prometna renesansa Hrvatske’, koji je njegovo ministarstvo, a vodio je resor prometa, prije 11 godina platilo više od 600 tisuća kuna. Film, interesantno, nigdje nije prikazan. Kalmetina obrana tvrdi da ništa nije dokazano. A do sljedećeg izdanja naše rubrike doznat ćemo što misli sud.

Granica

U sklopu hrvatsko-srpskih prepucavanja proteklog smo tjedna zabilježili zabranu ulaska u Hrvatsku jedanaestorici srpskih vojnika koji su naumili otići na komemoraciju u Jasenovac. Hrvatska je to predstavila kao provokaciju, Srbi su, prema riječima Andreja Plenkovića, trebali najaviti posjet ‘sukladno praksi, hrvatskim zakonima, međunarodnom pravu’, ali kako to nisu uradili, vraćeni su s granice. Pozvanim da progovori osjetio se i Damir Krstičević, ministar obrane. Slao je poruku srpskom mračnjaku Aleksandru Vučiću i njegovu krstičeviću Aleksandru Vulinu kako ovo više nije 1991. i tome slično. Sa srpske strane tvrde da nisu dolazili na vojnu vježbu ili inspekciju vojnih postrojenja pa da se najavljuju, ali je ‘organizator komemoracije episkop Jovan preko eparhijskog tajnika Đorđa Teodorovića obavijestio policijsku stanicu Novska o dolasku naše delegacije’, kako stoji u saopćenju srpskog Ministarstva obrane. Prijedlog objema stranama da konačno odrastu bit će jednoglasno odbijen, jer stanje mira trajno ispunjenog mirisom rata najbolje odgovara nacionalistima s obje strane granice.

Kiksevi

‘Jedna od najboljih utakmica, ali ne smijemo letjeti u nebo’, zapazio je Zlatko Dalić, hrvatski nogometni selektor, nakon što je Hrvatska s 0:4 pobijedila Slovačku u Trnavi, a u sklopu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje se igra dogodine. Njegovi ga, čini se, nisu shvatili najozbiljnije, kiksali su već protiv Azerbajdžana – odigrali su tek 1:1. A srpska košarkaška reprezentacija kiksala je na Svjetskom prvenstvu u košarci. Izgubila je od Španjolaca 81:69. Braća po kiksevima.

Šex

U Ljubuškom se ženio sin Bože Vukušića, osuđenog ubojice i poglavnika Počasnog bleiburškog voda, među uzvanicima bilo ih je dosta s mobitelima pa su nas usrećili snimkom rasplesanog Vladimira Šeksa. Otac hrvatskog pravnog poretka mahao je rukama i nogama uz ‘Despacito’. Nije ova rubrika zamišljena kao plesna kritika, a i u Šeksovoj biografiji ima znatno mračnijih epizoda od bjesomučnog razbacivanja udova u nekoj hercegovačkoj sali za pirove, ali netko bi mu, konačno, trebao objasniti koncept umjerenosti. Ne valja pretjerivati.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više