Novosti

Kronika

Svaka kuća – jedan fudbaler

Obeležena 90-godišnjica fudbalskog kluba iz Negoslavaca: ‘Nije se gledalo ‘ko je šta’ i odakle je. Svi smo kroz fudbal bili i ostali veliki prijatelji do danas’, kaže Slavko Mišić, bivši igrač FK Negoslavci

Atraktivnim skokovima padobranaca Aerokluba ‘Borovo’, koji su na igralište spustili crveno-belu zastavu uoči prijateljske fudbalske utakmice sa republičkim drugoligašem ‘BSK’ iz Bijelog Brda, a uveče svečanom akademijom, Fudbalski klub ‘Negoslavci’ obeležio je 90 godina postojanja. Na proslavi su se uz sadašnje, okupili bivši igrači, evocirajući uspomene.

- Kada su padobranci spustili zastavu kluba na igralište, suze su mi krenule - kaže Slavko Mišić koji je za Negoslavce igrao petnaestak godina. Svoju ljubav prema fudbalu preneo je na sina, člana današnjeg prvog tima. Mišić posebno ističe prijateljstvo koje je pre rata vladalo među igračima.

- Nije se gledalo ‘ko je šta’ i odakle je. Svi smo kroz fudbal bili veliki prijatelji i ostali do danas. Za Negoslavce su igrali i Hrvati iz Vukovara, Borova naselja i Bogdanovaca - priča Mišić i dodaje da mu je drago što su neki od njih odazvali proslavi jubileja.

Stevan Nježić je igrao za juniorsku ekipu koja je osvojila prvo mesto u vukovarskoj regiji.

- Najmanji rezultat s kojim smo pobeđivali svoje protivnike bio je 4:1. Od 11 igrača koji su tada igrali, nas osam je izabrano za reprezentaciju Slavonije i Baranje - seća se Nježić koji pamti gostovanja velikih klubova na sportskim terenima Negoslavaca kao što su ‘Crvena Zvezda’ i ‘Partizan’, novosadska ‘Vojvodina’ i vinkovački Dinamo.

Prema podacima iz monografije ‘Negoslavci’ autora Vladimira Kadića i Dušanke Amidžić Popovski, prvi fudbalski klub u ovom mestu osnovan je 1928. godine pod nazivom Sport klub ‘Obilić’. Do Drugog svetskog rata igrao je uglavnom prijateljske i turnirske utakmice s klubovima iz okolnih mesta. Za vreme rata, po naređenju vlasti NDH, klub je morao promeniti ime u ‘Rapid’, ali taj naziv meštani nisu prihvatili već su ga nazivali ‘Džambas’. U posleratnim godinama klub se zvao ‘Zadrugar’, a desetak godina kasnije ‘Jedinstvo’. Ubrzo je poneo ime ‘Negoslavci’ koje je zadržao do danas. Klub se 50-tih i 60-tih godina takmičio u okviru saveza koji je obuhvatao vukovarsko područje, a najveći uspeh postigao je u sezoni 1978/79. osvojivši prvo mesto u tadašnjoj vukovarskoj opštinskoj ligi. Zahvaljujući tome prelazi u Regionalnu ligu Slavonije i Baranje - grupa Sever u kojoj je dve sezone držao drugo mesto. Nakon nekoliko manje uspešnih godina, 1990/91. osvaja prvo mesto, ali zbog rata prekida takmičenje. ‘Negoslavci’ su dva puta bili osvajači opštinskog kupa, 1981. i 1989. godine.

Proslavu 90-godišnjeg jubileja ukrasila je upravo fotografija sa pobednicima kupa 1980/81. koji su tada igrali u sastavu: Pero Begović, Miloš Bibić, Marko Abadžić, Milovan Jelić, Jovica Ristić, Milovan Bingulac, Savo Đekić, Slavko Mišić, Zlatibor Šušnjar, Tomislav Čorak, Stanimir Šerbić, Gojko Trnić, Petar Popac i Miodrag Jović. Veliku godišnjicu ulepšala je i nedavno osvojena šampionska titula Druge županijske fudbalske lige Vukovarsko-sremske županije i prelazak u viši rang takmičenja, Prvu županijsku ligu.

- Uvek smo bili drugi ili treći, a unazad nekoliko sezona gradili smo ekipu s po jednim do dva velika pojačanja i došli do konačnog cilja - kaže Nikola Sredojević, predsednik kluba koji u četiri kategorije, od pionira do veterana, ima 70-tak članova. Ono što sve brine je odlazak mladih ljudi sa ovog područja i nedostatak podmlatka.

Jubilej koji ove godine slavi FK ‘Negoslavci’ značajan je i za samu promociju opštine Negoslavci. Načelnik Dušan Jeckov se posebno osvrnuo na legendarnu generaciju 80-tih godina koja je Negoslavce najviše proslavila.

- Nema kuće u Negoslavcima iz koje nije potekao bar jedan fudbaler koji je zaigrao za naš klub. U fudbalu se danas sve vrti oko novca i raznih interesa, a nekada su svi bili veliki fudbalski romantičari. Kad sam, pripremajući ovu proslavu nazvao jednog od bivših igrača, on mi je pobrojao čitav sastav koji je tada igrao. Hvala svima koji su nosili dres našeg kluba i ulepšavali nam život - poručio je Jeckov. Povodom jubileja, snimljena je i himna ‘Negisa’, kako svoj klub zovu Negoslavčani, čiji je tekst nastao upravo u slavnim 1980-im godinama.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više