Novosti

Kronika

Svečano i domaćinski

Druga junska nedjelja bila je vrlo svečano obilježena u redovima srpske zajednice u zapadnoslavonskoj općini Voćin. Prvi je razlog crkveni praznik Nedjelja bogonosnih otaca, a drugi tradicionalna smotra folklora

Druga junska nedjelja bila je vrlo svečano obilježena u redovima srpske zajednice u zapadnoslavonskoj općini Voćin. Prvi je razlog crkveni praznik Nedjelja bogonosnih otaca što je i slava Pakračko-slavonske eparhije, ali i općinskog srpskog manjinskog vijeća. Drugo je tradicionalna smotra folklora koju su Vijeće i pododbor Prosvjete organizirali u prepunom Hrvatskom domu uz učešće šest pododbora ‘Prosvjete’ iz Hrvatske.

- Nigdje se u pravoslavnom svijetu u tolikoj mjeri ne slavi ovaj praznik koji je hramovna slava u Voćinu i Daruvaru, a nekad je to bila i slava hrama u Medincima - kaže virovitičko-podravski zamjenik župana iz srpskih redova Igor Pavković, ističući da je iz tog razloga taj crkveni praznik kao slavu preuzelo i općinsko vijeće.

- Osim toga, obnovili smo i smotru folklora koja je prije rata trajala dva dana i na kojoj se skupljalo i do 50 KUD-ova - rekao je za Pavković.

Preko 350 ljudi skupilo se u prepunoj dvorani da gleda članove pododbora ‘Prosvjete’ iz Voćina, Krnjaka, Zagreba, Hrvatske Kostajnice i Virovitice, SKUD ‘Branko Radičević’ iz Dalja te goste iz Republike Srpske, KUD ‘Petar Kočić’ iz Nove Topole, od kojih su neki izvodili i po dvije ili tri koreografije. U programu su se izmjenjivali svi uzrasti folkloraša, od djece koja su razigrano plesala, njihovih nešto starijih kolega, pa sve do starijih godišta koji su davali ‘štih’ kao u ličkoj koreografiji zagrebačkog pododbora ili u pjevanju Virovitičana, a svi su dobivali frenetične aplauze iz pune sale.

- Drago nam je da smo s društvima uspostavili dobru suradnju i da se uz neka od njih koji su nam odavno dragi gosti, pojavljuju i neki novi - rekla je predsjednica pododbora Dragica Vučković.

Na kraju programa zahvalnice su uručene predstavnicima ansambala, predstavniku SNV-a Branku Jurišiću, sekretaru Virovitičko-podravske županije Ivi Horvatu koji je zaslužan za dobre međunacionalne odnose i koji je za to dobio nagradu SNV-a, kao i parohu voćinskom Draganu Gaćeši koji je bio aktivan u organizaciji događaja.

Nakon manifestacije velik broj učesnika i vjernika otišao je na večernje bogoslužje u obnovljenoj crkvi u kojoj je vladika Jovan sa sveštenstvom tog jutra služio liturgiju pred nekoliko stotina vjernika.

- Crkva Svetih Otaca Prvog Vaseljenskog sabora iz 1790. godine je potpuno uništena u Drugom svetskom ratu, a podignuta je nova koja je 1991. godine demolirana, da bi 2000. bila osvećena - kaže o. Dragan.

- Prije sedam dana završili smo s obnovom spoljašnjosti crkve i tornja, a sad nas čekaju i radovi na unutrašnjosti crkve, od obnove poda do oltara, kaže i izražava radost što je zbog smotre u crkvi bilo mnogo mlađeg svijeta.

- To obično nije slučaj jer su ovdje uglavnom stariji ljudi, rekao je o. Dragan. Članovi vijeća i ‘Prosvjete’ pokazali su se kao dobri domaćini, posluživši večeru za 400 ljudi, nakon koje je slijedilo druženje do sitnih sati jer se nikom nije dalo napuštati dobru atmosferu.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više