>

novosti logo

Kronika Kronika

Svečano i domaćinski

Druga junska nedjelja bila je vrlo svečano obilježena u redovima srpske zajednice u zapadnoslavonskoj općini Voćin. Prvi je razlog crkveni praznik Nedjelja bogonosnih otaca što je i slava Pakračko-slavonske eparhije, ali i općinskog srpskog manjinskog vijeća. Drugo je tradicionalna smotra folklora koju su Vijeće i pododbor Prosvjete organizirali u prepunom Hrvatskom domu uz učešće šest pododbora ‘Prosvjete’ iz Hrvatske.

- Nigdje se u pravoslavnom svijetu u tolikoj mjeri ne slavi ovaj praznik koji je hramovna slava u Voćinu i Daruvaru, a nekad je to bila i slava hrama u Medincima - kaže virovitičko-podravski zamjenik župana iz srpskih redova Igor Pavković, ističući da je iz tog razloga taj crkveni praznik kao slavu preuzelo i općinsko vijeće.

- Osim toga, obnovili smo i smotru folklora koja je prije rata trajala dva dana i na kojoj se skupljalo i do 50 KUD-ova - rekao je za Pavković.

Preko 350 ljudi skupilo se u prepunoj dvorani da gleda članove pododbora ‘Prosvjete’ iz Voćina, Krnjaka, Zagreba, Hrvatske Kostajnice i Virovitice, SKUD ‘Branko Radičević’ iz Dalja te goste iz Republike Srpske, KUD ‘Petar Kočić’ iz Nove Topole, od kojih su neki izvodili i po dvije ili tri koreografije. U programu su se izmjenjivali svi uzrasti folkloraša, od djece koja su razigrano plesala, njihovih nešto starijih kolega, pa sve do starijih godišta koji su davali ‘štih’ kao u ličkoj koreografiji zagrebačkog pododbora ili u pjevanju Virovitičana, a svi su dobivali frenetične aplauze iz pune sale.

- Drago nam je da smo s društvima uspostavili dobru suradnju i da se uz neka od njih koji su nam odavno dragi gosti, pojavljuju i neki novi - rekla je predsjednica pododbora Dragica Vučković.

Na kraju programa zahvalnice su uručene predstavnicima ansambala, predstavniku SNV-a Branku Jurišiću, sekretaru Virovitičko-podravske županije Ivi Horvatu koji je zaslužan za dobre međunacionalne odnose i koji je za to dobio nagradu SNV-a, kao i parohu voćinskom Draganu Gaćeši koji je bio aktivan u organizaciji događaja.

Nakon manifestacije velik broj učesnika i vjernika otišao je na večernje bogoslužje u obnovljenoj crkvi u kojoj je vladika Jovan sa sveštenstvom tog jutra služio liturgiju pred nekoliko stotina vjernika.

- Crkva Svetih Otaca Prvog Vaseljenskog sabora iz 1790. godine je potpuno uništena u Drugom svetskom ratu, a podignuta je nova koja je 1991. godine demolirana, da bi 2000. bila osvećena - kaže o. Dragan.

- Prije sedam dana završili smo s obnovom spoljašnjosti crkve i tornja, a sad nas čekaju i radovi na unutrašnjosti crkve, od obnove poda do oltara, kaže i izražava radost što je zbog smotre u crkvi bilo mnogo mlađeg svijeta.

- To obično nije slučaj jer su ovdje uglavnom stariji ljudi, rekao je o. Dragan. Članovi vijeća i ‘Prosvjete’ pokazali su se kao dobri domaćini, posluživši večeru za 400 ljudi, nakon koje je slijedilo druženje do sitnih sati jer se nikom nije dalo napuštati dobru atmosferu.

1/4