Novosti

Društvo

Talijanima skočio tlak

Domaće birokratske zavrzlame nisu jasne humanitarcima iz susjedne države: Zbog šlampavosti vlasti Grada Obrovca stariji mještani uskraćeni su za talijanske tlakomjere, a donatorima se zavrtjelo u glavi

Jgupte10rcpwlxipfja2sqonz9w

Afera hipertenzija – Obrovac (foto Slavko Midžor/PIXSELL)

Riva del Garda pozdravlja Obrovac! Iz tog gradića smještenog u sjevernoj talijanskoj provinciji Trento trebala je 20. siječnja na obalu Zrmanje stići humanitarna pomoć. Sastojala se od tlakomjera i aparata za mjerenje šećera u krvi vrijednih 760 eura te od 80 kutija (tzv. foodbox), svaka vrijednosti 20 eura. Pošiljatelju medicinske opreme, talijanskoj humanitarnoj organizaciji Love onlus, to nije bio prvi posao u Hrvatskoj: do sada je pomogla u opremanju školske knjižnice u selu Žegaru kraj Obrovca, a lani je šestero talijanskih biciklista krenulo vozeći od Trsta, preko Ljubljane i Zagreba, s ciljem da se na tom dvodnevnom putovanju putem online donacija skupi što više novca za kupovinu opreme namijenjene djeci nogometnog kluba Petrova gora iz Vojnića. Prethodno su donirali računala osnovnoj školi u Vojniću koju pohađaju većinom djeca srpske nacionalnosti.

Ovoga puta talijanska je organizacija medicinsku pomoć prikupila na zahtjev Vesne Karamarko, voditeljice Odsjeka za gospodarstvo i društvene djelatnosti Grada Obrovca, što se može vidjeti iz njezinog elektronskog pisma poslanog lanjskog listopada. Za vjerovati je kako je s čitavom akcijom bio upoznat i gradonačelnik Ante Župan (HDZ). Medicinska oprema trebala je završiti u rukama šesteročlanog medicinskog osoblja koje inače brine o osamdesetak starijih i bolesnih ljudi u Obrovcu i obližnjim selima. Projekt ‘Pomoć u kući za stare i nemoćne’ odvija se ondje još od 2009. godine.

No samo dva sata prije dogovorene isporuke, negdje oko 9 ujutro, ekipa iz humanitarne udruge zaprimila je SMS-poruku Vesne Karamarko u kojoj piše da se sve otkazuje, a nakon toga i elektronsku poštu u kojoj voditeljica piše da su, s obzirom na to da se radi o službenom programu s ministarstvom, u Gradu Obrovcu dobili upozorenje da svaki proizvod mora proći određenu sigurnosnu proceduru za hranu i lijekove. Spominje i da su potrebni dokumenti za carinu, ne precizirajući koji. Takvu poruku Vesna Karamarko piše na dan polaska talijanske ekspedicije za Obrovac pa ih moli da ipak ne kreću na put. Potom dodaje da donaciju prenamijene: oni je, nažalost, ne mogu primiti jer su kao grad vezani uz Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Tatjana Đorđević, novinarka koja živi u Milanu, pratila je višekratno rad udruge Love i za Novosti kaže da je Vesna Karamarko sigurno imala dobre namjere, no što se dogodilo i koliko je otkazivanju isporuke medicinske pomoći možebitno pridonio i gradonačelnik Župan, sve to tek treba otkriti. Ipak, kaže, barem je 80 kutija s hranom predano tamošnjem Srpskom narodnom vijeću koje će ih podijeliti ljudima kojima su namijenjene.

Proslijedila nam je i pismo koje je Fabio Franceschini, predsjednik humanitarne organizacije Love, odaslao na adrese Vesne Karamarko i Ante Župana, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, ali i talijanske ambasade u Zagrebu. Pomalo iznerviran, u pismu od Obrovčana traži službene i posve jasne razloge zbog kojih je odbijena isporuka dogovorene pomoći. Također navodi da će u slučaju nepreciznih objašnjenja biti prisiljen zakonskim putem reagirati kako bi bila nadoknađena materijalna šteta, ali i vraćeno povjerenje donatora u ovom propalom projektu.

I mi smo se upitom obratili Gradu Obrovcu, no do izlaska ovog teksta ostali smo uskraćeni za odgovor. Za nadati se ipak da ovaj mali prekogranični nesporazum neće utjecati na dobrosusjedske odnose dviju zemalja.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više