>

novosti logo

Piše Petar Vidov

Tepeš i sedam patuljaka

Odbačen od HDZ-a, Tepešov HSP AS mogao bi koalirati sa Zajednicom desnih stranaka, čiji akronim ZDS asocira na ustaški pozdrav, a koju su okupili Pero Kovačević i Miroslav Rožić sa strankama Ante Đapića, Deana Golubića, Nine Bobinac i Antuna Kljenka

Domoljubna koalicija je mrtva, živio HDZ - trijumfalno je zainteresiranoj javnosti u ponedjeljak saopćio Andrej Plenković. Na izvanredne izbore HDZ ide pod svojim imenom, bez koalicijskih partnera, iako će na njihovim listama kao svojevrsni vanjski suradnici biti zastupljeni kadrovi HSLS-a, HRID-i Drage Prgometa, HKS-a Ruže Tomašić… Plenković i Davor Ivo Stier uspjeli su se tako, usprkos negodovanju desnog krila stranke, riješiti balasta kojeg je HDZ zbog kratkovidnosti Tomislava Karamarka ukrcao na lanjske izborne liste, a koji im je u konačnici donio više štete, nego koristi.

Brojke su kristalno jasne i jednako toliko neumoljive: Hrast je na zadnjim izborima preferencijalno skupio 8806 glasova, HDS 5790 glasova, a BUZ minornih 1165 glasova. Svi su oni imali svoje predstavnike u Saboru, iako se radi o strančicama čiji se rejting redovito kreće oko razine statističke greške. A zatim je tu HSP AS, uvjerljivo najveći luzer Plenkovićeve i Stierove ‘nove paradigme’. Radikalno desni pravaši bijedan su 11.171 glas utržili s čak tri saborska mandata, a nacija je, zahvaljujući Karamarkovoj velikodušnosti i D’Hondtovoj krivulji, uspjela pobliže upoznati političke karikature Peru Ćorića i Ivana Tepeša.

‘Sami smo sve osmislili, i kampanju, i logo, pa i osobne imidže. Evo, primjerice, ja nosim brkove, Tepeš bradu i po tome smo prepoznatljivi’, nebulozno je Ćorić ne tako davno objašnjavao kako u njegovoj glavi izgledaju razlozi izbornog uspjeha HSP-a AS.

Otprilike u isto vrijeme – a govorimo o vremenu u kojem je već više-manje svima bilo jasno da su izbori neizbježni – Ćorić je, odbijajući priznati činjenicu vlastite političke nebitnosti, skovao sljedeću analizu: ‘HSP AS je jedna ozbiljna pravaška stranka 21. stoljeća. Imate Tepeša kao prepoznatljivo ime i mene. Nama je dovoljno staviti ime i prezime i imat ćemo mandate’.

Pokušavam ujediniti desni dio politike, što je započeo moj pokojni prijatelj Zvonko Bušić, kaže za Novosti Pero Kovačević, dodajući da će zvati i hsp Daniela Srba

Pokušali smo kontaktirati glavnog tajnika HSP-a AS Ćorića kako bismo provjerili je li i dalje jednako samouvjeren, ali do zaključenja teksta ga nismo uspjeli dobiti na telefon. Na mobitel se nije javio ni predsjednik HSP-a AS Tepeš, što doduše i nije neko iznenađenje. Njegovi su medijski istupi postali prilično ograničeni otkad je zbog neusklađenosti na relaciji između jezika i mozga nehotice u eteru javne televizije razotkrio međunarodnu špijunsku operaciju o kojoj ga je nepoznati netko nezakonito brifirao.

Uspjeli smo ipak doznati da HSP AS na izbore neće izaći samostalno, a moguće je i da će zadržati naziv Domoljubne koalicije, za koji Ćorić tvrdi da na njega polaže autorska prava. Još i prije nego što je Plenković izabran za predsjednika HDZ-a su, naime, počele su kružiti neslužbene informacije da bi HSP AS mogao koalirati sa Zajednicom desnih stranaka, čiji akronim ZDS asocira na zloglasni ustaški pozdrav, a koju su okupili bivši istaknuti pravaši Pero Kovačević i Miroslav Rožić. Pod kišobranom ZDS-a skupile su se stranke Desno Ante Đapića, HKDU Deana Golubića, HDS Nine Bobinac i USP Antuna Kljenka.

- Pokušavam dovršiti ono što je započeo moj pokojni prijatelj Zvonko Bušić, koji je imao nakanu ujediniti desni dio hrvatske politike. Moja obaveza prema prijatelju je da pokušam to napraviti, a sad je i najprikladniji trenutak - potvrdio je Pero Kovačević u razgovoru za Novosti.

Dodaje da on osobno s Ćorićem nije imao kontakte, ali razgovore s HSP-om AS su vodili neki drugi članovi grupacije ZDS. Također, otkriva da će u koaliciju pokušati privući i HSP Daniela Srba.

- Moja nakana je jasna, pokušati po zadnji put ujediniti u zajedničku koaliciju stranke pravaških, demokršćanskih i domoljubnih svjetonazora. Sad postoji dosta velika prilika da se napravi moderna desna koalicija koja će imati odgovore na sva pitanja koja u Hrvatskoj treba rješavati, koja će imati pravi intelektualni štih - kaže Kovačević.

Suradnja Kovačevićevog desnog bloka s HSP-om AS već se zakotrljala; Ćorić je u utorak na press konferenciju na kojoj je objavio da njegova stranka prekida sve veze s HDZ-om i okreće se okupljanju ‘prave’ desnice došao u društvu Đapića i Golubića. Nešto teže će biti u ovaj savez uvući i matični HSP na čelu sa Srbom, s kojim je Ćorić u više navrata imao javne okršaje. Zadnje što mu je zamjerio bilo je ‘ružno prezime’.

Kovačevića smo pitali i s kakvom će platformom ujedinjeni desničari na parlamentarne izbore. Tvrdi da već imaju spremnih 98 zakonskih prijedloga, među kojima su zakon o ovjeri vlasništva i zakon o ovjeri stečene imovine s ciljem, kako kaže Kovačević, ‘revizije privatizacijske pljačke i grabeži’. A tu je naravno i za desničare neizbježan prijedlog zakona o lustraciji. Na listi želja su im i novi zakon o HRT-u, provođenje programa aktivne pronatalitetne politike, reforme pravosuđa, državne i javne uprave… No, izgledno je da će se pripremanje zakonskih tekstova na kraju pokazati kao uzaludan trud.

Samoprozvana lokomotiva ‘velike’ desne koalicije HSP AS već je na prošlim parlamentarnim izborima pokazao da vlastito biračko tijelo na nacionalnoj razini gotovo da i nema pa je teško povjerovati da sinergijski učinak može izazvati kićenje izbornih listi nekad davno zvučnim, a u međuvremenu već odavno izlizanim imenima pravaških prvoboraca.

- Mislim da postoji dio biračkog tijela koji ne izlazi na izbore, a koji je glasao za HSP dok je HSP bio jak. Jedan dio tih birača danas glasa za HDZ, a drugi dio ne izlazi na izbore - nada se Kovačević.

Čak i da je u pravu, Plenkoviću bi u neizvjesnoj izbornoj trci moglo biti dovoljno da posegne za starim argumentom Ive Sanadera – ‘glas za HSP je glas za SDP’. Radikalnije desničarske stranke tada će nakon izbornih rezultata barem privremeno morati proglasiti fajrunt, a koketiranje s nacionalističkim ekstremizmom ostat će tamo gdje i pripada: u krilu ‘stožerne stranke hrvatskog naroda’ gdje se dobro ugnijezdio njen trenutno najpopularniji eksponat Zlatko Hasanbegović.

1/1