Novosti

Politika

Tko HDZ donira, profitira

Čak i minimalne donacije HDZ-u lako je povezati s ogromnim zaradama koje u poslovima javne nabave i izravnih pogodbi s ministarstvima, javnim kompanijama i lokalnom samoupravom ostvaruju određene tvrtke

Tvrtke koje su u posljednje dvije godine HDZ-u uplaćivale donacije za redovni politički rad i predizborne kampanje dobile su preko javne nabave i izravnih pogodbi poslove od ministarstava, javnih kompanija i lokalne samouprave u vrijednosti od više stotina milijuna kuna. Štoviše, kako je pokazalo naše istraživanje, koje ćemo publicirati u više tekstova, gotovo da ne postoji tvrtka koja je donirala makar tisuću kuna, a da nije dobila barem jedan unosan posao preko sustava javne nabave. Naša analiza počela je od popisa donacija iz 2015. godine, uoči dolaska Mostove i HDZ-ove koalicije na vlast, i proteže se sve do donacija koje su uplaćivane u prvoj polovici 2017. godine. Iako se ne može tvrditi da je ijedan od ovih sporazuma posljedica političke korupcije ili da ima veze s donacijama vladajućoj stranci, činjenica je da se sustav javne nabave već godinama u javnosti spominje kao jedno od najizloženijih područja za pogodovanje i razne oblike sukoba interesa. Unatoč prepravkama Zakona o javnoj nabavi, brojni su slučajevi pokazali kako se politički ordinirana imenovanja u javnim i lokalnim poduzećima, pa tako i pozicije pojedinaca zaduženih za javnu nabavu, zloupotrebljavaju za potrebe bogaćenja pojedinaca.

Tvrtka Radnik od 2009. donirala je hdz-u dva milijuna kuna, a od gradova, agencija, ministarstava i drugih institucija dobila je 50-ak ugovora vrijednih oko 250 milijuna kuna

Prije četiri godine, primjerice, udruga Partnerstvo za društveni razvoj prezentirala je analizu svoga sustava ‘Integrity observers’. Koristeći službena izvješća stranaka i bazu podataka javne nabave, ova je organizacija izračunala relacije između tvrtki koje doniraju političkim strankama i dobivaju poslove preko javne nabave, ističući da su, pomalo ironično, 40-postotne šanse povratka ‘ulaganja’ u HDZ, ali i značajna povećanja te sume kroz dobivanje javnih natječaja. Ovdje ćemo se baviti isključivo kompanijama koje su donirale HDZ i pritom ponajviše profitirale od državnih natječaja te poslova s javnim firmama i lokalnom samoupravom, na kojima se u prosjeku javljaju jedan ili dva ponuditelja.

HDZ u prosjeku na godišnjoj razini dobiva donacije od oko tisuću pravnih i fizičkih osoba, od čega dvjestotinjak otpada na kompanije, a iznos ukupnih donacija varira od dva do sedam milijuna kuna, ovisno o godini i izbornim razdobljima. Redovni donatori su sami članovi stranke, a među njima se nalaze i pojedinci čije kompanije već godinama unosno posluju s državnim institucijama.

Donatori koji imaju veze s HDZ-om i unosnim ugovorima s državom dolaze iz tvrtke Radnik d.d. – to je jedna od najpropulzivnijih firmi kada je riječ o doniranju HDZ-a. Od 2009. godine ta je tvrtka pod rukovodstvom Mirka Habijaneca, inače člana HDZ-a, donirala vladajućoj stranci oko dva milijuna kuna. Prošle godine u javnosti je obznanjeno da je Radnik ispod cijene kupio atraktivno zemljište s tvornicom Kamensko u Zagrebu. Od gradova, agencija, lokalne samouprave, ministarstava i drugih institucija Radnik je dobio oko 50 ugovora u vrijednosti od oko 250 milijuna kuna. Samo u Malom Lošinju, odakle dolazi ministar turizma Gari Cappelli, utržili su 24 milijuna kuna, a prošle godine dobili su milijunske ugovore od više javnih institucija. Radnik je također vlasnik tvrtke Bistra iz Đurđevca, a obje su tvrtke donirale HDZ-u po 160.000 tisuća kuna. Bistra je dosad dobila stotinjak milijuna kuna poslova od države, čega nije manjkalo ni prošle godine.

Dragutin Gotić, vlasnik tvrtke-donatora Kircek iz Ljubešćice, koji je prošle godine bio na listi HDZ-a u 3. izbornoj jedinici, prošle i ove godine je preko državne riznice od Ministarstva poduzetništva dobio dva ugovora od oko tri milijuna kuna.

Gotovo da ne postoji tvrtka koja je donirala makar tisuću kuna, a da nije dobila barem jedan unosan posao preko sustava javne nabave. Naša analiza počela je od popisa donacija iz 2015. godine i proteže se do polovice ove godine

Tvrtka Gravia, još jedan HDZ-ov donator i dobitnik četrdesetak ugovora s državom u vrijednosti od 163 milijuna kuna, početkom 2017. godine potpisala je s Hrvatskim cestama ugovor u vrijednosti od 20 milijuna kuna, dok je prošle godine na natječajima dobila više milijunskih poslova.

Poslova s državom ne manjka ni kod tvrtki Marinka Zadre. Njegova tvrtka Oštrc uplatila je ove godine 70 tisuća kuna donacija, iako su prošle godine prijavili gubitak od 3,6 milijuna kuna. No druga kompanija istog vlasnika, tvornica šećera Viro, dobila je u kolovozu 2016. godine izravnom pogodbom, u pregovaračkom postupku bez prethodne objave, koji se koristi u izvanrednim okolnostima, u slučaju nepogode ili ako je riječ o specijaliziranim područjima, od Ministarstva gospodarstva posao dostave bijelog šećera u robne zalihe od gotovo pet milijuna kuna.

Tvrtka Sladorana, u kojoj Zadro obnaša dužnost člana nadzornog odbora, dobila je samo 13 tisuća kuna iz riznice od Ministarstva poljoprivrede, ali je kompanija Slavonija Nova, kojoj je Zadro predsjednik Nadzornog odbora, 2016. i 2017. dobila 1,2 milijuna kuna od Ministarstva gospodarstva i Ministarstva prometa, također za robne zalihe. U istom razdoblju tvrtka Hospitalija trgovina, u suvlasništvu Hospitalije dioničkog društva, gdje je Zadro predsjednik Nadzornog odbora, a njegov sin Željko direktor, dobila je višemilijunske poslove od Zavoda za javno zdravstvo i drugih zdravstvenih institucija. Ukupna vrijednost dosadašnjih poslova s državom iznosi nešto više od 40 milijuna kuna. Donirala je i tvrtka Sense Savjetovanje, u suvlasništvu obiteljskih šećerana, koja ima posao s Ministarstvom gospodarstva, a ove je godine iz državne riznice dobila 170 tisuća kuna od dva ministarstva, odnosno pola milijuna kuna od Ministarstva zaštite okoliša, unutarnjih poslova i poduzetništva.

Među redovnim donatorima s deset ili više tisuća kuna je poduzetnik iz Krapine Antun Presečki, čije je usluge ove godine koristilo devet ministarstava i Ured pravobraniteljice za djecu, u vrijednosti od 286 tisuća kuna, dok mu je prošle godine isti broj institucija isplatio ukupno 720 tisuća kuna. Presečki grupa poslovala je najviše s Krapinsko-zagorskom županijom, zahvaljujući ugovorima u vrijednosti od 46 milijuna kuna okvirnih sporazuma i ugovora o javnoj nabavi. Njegova Presečki grupa dobila je u prosincu 2016. godine posao od tri milijuna kuna za nabavu rabljenih automobila.

Tvrtka Elektrocentar Petek, koja redovno donira HDZ iznosima većim od 80 tisuća kuna, sklopila je s državom 186 ugovora u vrijednosti većoj od 300 milijuna kuna – najviše s HEP-om, Inom, Hrvatskim autocestama, Plinacroom, Gradom Zagrebom, Hrvatskim vodama, županijama i gradovima. U minulih godinu i pol Elektrocentar Petek utržio je više od 20 milijuna kuna od raznih javnih poduzeća, najviše od HEP-a. S tvrtkom VG Goričanka iz Velike Gorice, inače pod vlašću HDZ-a, sklopili su dva posla u vrijednosti 24 milijuna kuna.

U travnju ove godine tvrtka Medius donirala je 40 tisuća kuna, a prošle su godine dobili posao od Lučke uprave Dubrovačko-neretvanske županije vrijedan 1,1 milijun kuna, uz 4,5 milijuna od Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije. Još je bolje prošla također donatorska AB Gradnja, kompanija koja je samo s gradom Karlovcem pod upravom HDZ-a dobila 90 milijuna kuna vrijednih poslova. Prije dvije godine AB gradnja je bila jedini ponuđač u natječaju za gradnju slatkovodnog akvarija AquatiKA u Karlovcu, čime je zaradila 32 milijuna kuna. U rujnu 2016. dodijeljen im je posao od 15 milijuna za rekonstrukciju dječjeg vrtića, a ove su godine s Ministarstvom gospodarstva sklopili posao od 342 tisuće kuna.

Kudumija trade, u vlasništvu Darija Kudumije, u ugovorima s dva ministarstva dobila je pak ove i prošle godine poslove od milijun kuna. Među donatorima se nalazi i Intel-plan, koji je svojevremeno kupio tvrtku Soboli u suvlasništvu Tomislava Karamarka. Prema pisanju Poslovnog dnevnika, riječ je o kompaniji kojoj je davne 1993. godine Ivan Jarnjak prepustio unosne poslove vezane uz obavljanje tehničkih pregleda, registraciju vozila i izdavanje probnih pločica. Još tijekom 2012. tadašnji Soboli potpisao je više ugovora s Lučkom upravom Splitsko-dalmatinske županije, dok su donatori iz Intel-plana u veljači 2015. dobili posao od Lučke uprave Ploče u iznosu od 440 tisuća kuna.

Tu je i osiguravateljska kuća Euroherc s deset tisuća kuna donacije, koja s državnim kompanijama godinama sklapa ugovore, u vrijednostima od desetak milijuna kuna. Žito iz Osijeka, koje je doniralo tek 1.125 kuna, od državnih je institucija dobilo 11,5 milijuna kuna, a nakon donacije primilo je tri posla od Hrvatskih šuma od 2,5 milijuna kuna, od kaznionice iz Požege 2,6 milijuna kuna, odnosno 260 tisuća kuna od zatvora u Gospiću. Od Ministarstva poljoprivrede dobili su više od pola milijuna kuna.

Tvrtka Sanac Zdravka Sušića, koja je HDZ-u uplatila 20 tisuća kuna, dobila je pak poslove vrijedne desetke milijuna kuna od HEP-a i Hrvatskog operatera prijenosnih sustava, što je nastavljeno dolaskom dvije uzastopne HDZ-ove vlade. Od istih tvrtki profitirao je i Kabel servis Milana Vranića, inače donatora izdašnih 100 tisuća kuna, koji je od HEP-ovih sestrinskih firmi na natječajima dobio desetak poslova od desetak milijuna kuna. GP Rijeka dobila je poslove od 20 milijuna kuna od Županijske uprave za ceste Primorsko-goranske županije.

Crodux derivati u suvlasništvu Ivana Čermaka, koji je donirao 50 tisuća kuna, godinama gorivom opslužuju dvadesetak državnih i komunalnih poduzeća. Višemilijunske ugovore dobivaju posljednje dvije godine, dok je iznos ukupnog poslovanja s državom za vrijeme svih političkih vlasti veći od 300 milijuna kuna. Od šest ministarstava prošle je godine Crodux utržio 700 tisuća kuna, a ove gotovo pet milijuna kuna. GP Krk, inače konzument 149 ugovora s tijelima javne vlasti u iznosu od 700 milijuna kuna, od HEP-a je 2016. dobio posao u vrijednosti od 17 milijuna kuna, a od Hrvatskih cesta deset ugovora u vrijednosti nešto manjoj od 25 milijuna kuna. Kamgrad, koji je donirao 20 tisuća kuna, dobio je s Viaduktom koncem 2016. godine projekt radova na rekonstrukciji terminala zračne luke u Splitu, u vrijednosti od 430 milijuna kuna.

Popis HDZ-ovih donatora koji posljednje dvije godine dobivaju milijunske poslove od države nastavlja se desecima drugih pravnih osoba, od manjih tvrtki koje imaju primat nad određenim nabavama lokalnih komunalnih poduzeća, pa do odvjetničkih društava koja zastupaju državne kompanije u sudskim postupcima. Među njima su Autobusni kolodvor Osijek, Agroproteinka, Infraterra, Prongrad Biro, Mežnar građevinske usluge, Tim-color, ACM projektni biro, Vindija, bivša Todorićeva Agrolaguna i brojne druge kompanije.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više