Novosti

Politika

Tko su bili pobjednici u Drugom svjetskom ratu?

Savez antifašističkih boraca i antifašista pozvao državne institucije i sve slobodoljubive građane da jasno osude izjavu s braniteljskog skupa u Samoboru da 'smo porazili pobjednike Drugog svjetskog rata, a sada to zlo opet diže glavu'

3108dp08nn8iup4clo5eo75it8m

Franjo Habulin (foto Željko Gašparović/PIXSELL)

Iz Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA) zatražili su da državne institucije, uključujući predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović i njenog nasljednika Zorana Milanovića, kao i Vlade i ministri te stranke i civilni sektor, kao i 'svi demokratski orijentirani i slobodoljubivi građani osude i odbace bez i najmanje rezerve, jasno i beskompromisno izjavu koja se mogla čuti u Samoboru' na braniteljskom protestu protiv gradonačelnika tog grada i predsjednika HSS-a Kreše Beljaka.

Na skupu se mogla, kako kažu iz SABA-e, čuti monstruozna tvrdnja kako 'smo porazili pobjednike Drugog svjetskog rata, a sada to zlo opet diže glavu.' Najjasniji je to ikada pokušaj svrstavanja dijela braniteljske populacije, a neizravno i Hrvatske, na stranu naci-fašizma, čiju će 75. obljetnicu poraza u srazu sa Saveznicima svijet obilježiti u svibnju ove godine.

'Takva je izjava najordinarnija uvreda svih antifašističkih boraca iz Drugoga svjetskog rata (a ‘velika trojica’ priznala su u Teheranu Narodno-oslobodilačku vojsku kao dio snaga Saveznika), svih žrtava naci-fašizma i njegovih inačica, poput ustaštva, svih istinskih i iskrenih branitelja iz Domovinskog rata, svih onih koji dijele, njeguju i promiču trajne vrijednosti antifašizma kao ljudskog i civilizacijskog opredjeljenja utkanoga u same temelje demokracije. Nikada, nitko i ni pod kojim uvjetima nema pravo dovoditi u pitanje, a kamoli poricati antifašističke temelje Republike Hrvatske. Nitko, ni pod kojim uvjetima i nikada ne smije otvoriti prostor sumnji da današnja Hrvatska dozvoljava otvoreno koketiranje s naci-fašizmom i hvalisanje navodnom pobjedom nad pobjednicima Drugoga svjetskog rata. Demokratska Hrvatska je ponosna na pobjedu nad fašizmom i na one koji su je izborili', poručuju antifašisti u saopćenju koje potpisuje predsjednik Franjo Habulin.

Svatko tko protiv poruka, poput ove s prosvjeda u Samoboru, digne glas prosvjeda i osude dokazuje da je istinski domoljub i da mu je stalo ne do bilo kakve, nego do demokratske Hrvatske, zemlje ravnopravnih građana, svjesne svoje prošlosti i toga tko je što zastupao, tko se za što borio, tko je 1945. bespovratno poražen, a tko je pobijedio. Šutnja umjesto osude bila bi zlokobni znak za budućnost Hrvatske, što bi morala registrirati i Evropska unija, kao i cijela međunarodna zajednica, zaključuju u SABA-i.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više