>

novosti logo

Društvo Društvo
Piše Ante Pavić

Totalna pomrčina

Pravna borba protiv davatelja telekomunikacijskih usluga: Nakon ukidanja programa Radio-televizije Srbije, mnogi korisnici usluge Total TV-a protestirali su. Jedan je ishodio raskid ugovora

Tko kaže da telekomunikacijske tvrtke nije moguće pobijediti? Jedan nezadovoljni korisnik iz okolice Knina uspio je istjerati pravdu nakon što je HAKOM-u, Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti, prijavio telekomunikacijskog operatora Total TV jer mu je usred trajanja dvogodišnjeg obaveznog ugovora, ukinuo programe Radio-televizije Srbije.

Negdje na ljeto prošle godine, pretplatnici Total TV-a na kanalima na kojima su do tada gledali programe RTS 1 i RTS2, naišli su na zatamnjenu sliku. I nije bila tehnička poteškoća, kao što su neki pomislili, nego je RTS značajno povećao cjenik za pravo prenošenja svojeg programa, što je bilo previše za Total TV pa je naprasno izbacio RTS iz svoje ponude. Pretplatnicima koji bi mogli biti nezadovoljni, umjesto programa javne srpske televizije, ponudio je dva programa privatne i ružičaste televizije Pink.

Društvene mreže nakon toga su poplavili negativni komentari pretplatnika, ponajviše Srba iz raznih dijelova Hrvatske, a korisnik, čiji podaci su poznati redakciji, odlučio je raskinuti dvogodišnji ugovor s Total TV-om jer je nesmetano gledanje RTS-a bio jedan od glavnih razloga zašto se uopće odlučio obavezati da će njihovu uslugu koristiti sljedeće dvije godine. Iz Total TV-a su mu rekli da naravno da može s njima raskinuti ugovor, ali neka izvoli platiti račune za preostalu godinu, koliko mu je još ostalo do isteka dvogodišnjeg ugovora.

Ovaj im je odgovorio da mu to ne pada na pamet jer su oni ti koji su neuredno izvršili ugovornu obavezu i bez najave mu ukinuli omiljene programe. Iz Totala su mu odgovorili da ne čita dobro opće uvjete poslovanja u kojima stoji da imaju pravo izmjene programske sheme, a izbacivanje RTS-a je baš ta promjena programske sheme na koju korisnik nema pravo žalbe.

Tad se pretplatnik prisjetio da postoji regulatorna agencija koja rješava ovakve sporove pa je HAKOM-u izložio svoj slučaj. Agencija je od Total TV-a zatražila dokaze za njihovu tvrdnju da imaju pravo na temelju općih uvjeta poslovanja naplatiti prijevremeni raskid ugovora. Nadležni u HAKOM-u nisu ostali impresionirani argumentima Total TV-a. Zaključeno je da je Total TV trebao pretplatniku, nakon što je na daljinu sklopio novi ugovor, pismenim putem poslati obavijest kojom bi ga upoznao sa svim pravima i obavezama, što je, kaže HAKOM, Total TV propustio napraviti, pa je dao za pravo pretplatniku da bez naknade prijevremeno raskine ugovor i potraži nekog drugog operatora koji u svojoj ponudi sadrži RTS-ove programe.

Iz Total TV-a kažu da nisu ‘naprasno’ ukinuli programe RTS-a i naglo promijenili ponudu. ‘Ali i žalimo zbog nezadovoljstva dijela korisnika takvom poslovnom odlukom i potrebom. Promjena u programskoj shemi rezultat je objektivnih razloga i želje Total TV-a da se izbjegne povećanje cijena i smanji nezadovoljstvo korisnika zbog zatamnjenja kanala’, kažu iz telekomunikacijske kompanije. Tvrde da HAKOM-ova odluka ‘nije posljedica nezadovoljstva korisnika’ niti je bilo sporno da Total TV, sukladno Općim uvjetima poslovanja, zadržava pravo izmjene programske sheme, već da je zahtjev korisnika ocijenjen osnovanim iz konkretnih razloga formalne naravi.

Tvrde da slučaj jednog korisnika i jedne odluke HAKOM-a nije primjenjiv generalno, već se odnosi na jedan izdvojen konkretan slučaj, odnosno na rješenje konkretnog spora toga korisnika.

I baš ta konkretnost koju spominje Total TV znači da nezadovoljnici ne mogu očekivati da će im Total TV na temelju ove odluke HAKOM-a izaći ususret i besplatno im prijevremeno raskinuti ugovore. Ili riječima samog Total TV-a: ‘Stoga na Vaš upit o tome hoćemo li jednostrani raskid ugovora bez plaćanja naknade za prijevremeni raskid ‘omogućiti i ostalim nezadovoljnim korisnicima’ odgovaramo kako takve mogućnosti nema.’ Pretplatnicima očito preostaje samo žalba HAKOM-u.

1/1