Novosti

Manjinski zastupnik

Treba utvrditi tko je odgovoran za plinsku aferu

Vlada je donijela dobru odluku u pogledu određivanja i limitiranja cijene plina po mjernoj jedinici, kao i određivanjem tko će i na koji način upravljati distribucijom, ali treba utvrditi kako, gdje i zašto se dogodilo da na tu odluku padne sjena, poručio je Milorad Pupovac

Large pupovac milosevic

Milorad Pupovac i Boris Milošević iz Kluba zastupnika SDSS-a (foto Josip Regović/PIXSELL)

Na izvanrednoj sjednici Sabora održanoj protekli vikend, na kojoj se, između ostalog, raspravljalo o plinskoj aferi, Milorad Pupovac održao je govor u ime Kluba zastupnika SDSS-a.

"Vlada RH u veoma kriznim okolnostima donijela je odluke koje su trebale otkloniti sve rizike opskrbljivanja pinom građana, ekonomskih subjekata i javnih ustanova. Ta odluka je bila ispravna, korisna i neophodna. Kako u pogledu određivanja i limitiranja cijene plina po mjernoj jedinici, tako i po tome tko će i na koji način upravljati postupkom u donošenju odluka oko distribucije. Kako, gdje i zašto se dogodilo da na tu odluku padne sjena, to treba utvrditi", poručio je Pupovac.

Dodao da je da taj sustav kompleksan i "daleko od nas koji odlučujemo u političkoj sferi", ali i da sada neosporno treba utvrditi tko je odgovoran za nastalu aferu.

"Je li posrijedi komunikacija koja nije bila adekvatna, dostatna ili koje nije ni bilo? Između aktera koji su morali komunicirati u skladu s profesionalnom odgovornošću, a ne kontaminiranom bilo kojom vrstom međusobnih privatnih percepcija ili odnosa. To treba ustanoviti. Za to već sada postoje jasne indicije i često se spominje u raspravama koje o tome vodim. Ako se te indicije potvrde, onda je potrebno donijeti odluku zbog odgovornosti onih koji nisu dovoljno profesionalno komunicirali u ovom kritičnom momentu kada je cijena plina pala do tog nivoa da je to postala ozbiljno i teško opterećenje za odluku Vlade i za samu Vladu", kazao je predsjednik SDSS-a.

"Druga stvar je da li su oni koji su oni koji su trebali to činiti djelovali u pravom momentu i na pravi način ili su to propustili učiniti. Što god od toga bilo, političku odgovornost za takvo nešto nećemo nositi mi koji se s njom danas suočavamo nego oni koji to nisu uradili i koji bi sad nama isporučili tu odgovornost. Bilo svojim skrivanjem ili informiranjem drugih aktera u političkom životu koji će onda na tome voditi svoju kampanju", istaknuo je Pupovac.

Što se tiče Kluba zastupnika SDSS-a, dodao je, neophodno je da se donesu odluke kojima će se odgovorni suočiti s posljedicama te da za to "ne treba odgovarati Andrej Plenković ni vladajuća koalicija".

"Mislim da smo iz ove stvari u mogućnosti da izvučemo nekoliko pouka. Tko su menadžeri koji u interesu države upravljaju javnim dobrom Republike Hrvatske? Da li su oni uvijek i u svemu svjesni odgovornosti koja im je dana na upravljanje? To je danas ozbiljno pitanje za ovu vladajuću većinu, a sutra će biti za bilo koju drugu… Druga pouka koju možemo polučiti iz ovoga je da treba razmisliti da li je dovoljno ograničiti samo gornju cijenu plina, ili treba ograničiti i donju. Da li treba uopće i na koji način prepustiti da se tržišnim mehanizmima odlučuje tko će snabdijevati npr. hrvatske gradove plinom ili će to uraditi država i njeno poduzeće", rekao je Pupovac i poručio kako bi na postojećem primjeru politički akteri trebali naučiti kako da ojačaju državu i "zaštite malu ekonomiju od domaćih i nedomaćih predatora".

Podsjetimo, izvanredna sjednica Sabora održana je na traženje opozicije, a sazvao ju je predsjednik Republike Zoran Milanović. Nakon dva dana rasprava, zastupnici su u nedjelju glasali o zaključcima vezanima za štrajk sudskih službenika i plinsku aferu. Vladajući su odbili zaključke koje je predložio predsjednik Milanović, kao i one koje je predložila oporba. Na kraju su izvanrednu sjednicu proglasili i besmislenom te prihvatili samo one zaključke koje su sami predložili. Iz oporbe su pak poručili da je HDZ zbog svega ponizio državu kao nitko dosad.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više