Novosti

Politika

Tribina: Pravosuđe u službi cenzure

O tome da li sudovi sude slobodi mišljenja i govora te potiču cenzuru u medijima na novoj tribini u Privredniku, u srijedu, 2. maja, u 18 sati, govorit će profesor Ivo Goldstein, odvjetnica Vesna Alaburić, predsjednik HND-a Saša Leković i novinar Drago Hedl

9p184r8kcjjkckjuabnli4zswtt

Tribina pod nazivom ‘Pravosuđe u službi cenzure’, u organizaciji Srpskog privrednog društva Privrednik i Vijeća srpske nacionalne manjine grada Zagreba, održat će se u srijedu, 2. maja, u 18 sati, na prvom katu Privrednikovog doma (Preradovićeva 18, Zagreb).

Ivo Goldstein, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i bivši ambasador RH u Francuskoj nedavno je osuđen na novčanu kaznu zbog kritičkog osvrta na seriju redatelja Antuna Vrdoljaka o Josipu Brozu Titu koja je na HRT-u emitirana 2010. godine. Kritiku jednog dijela sadržaja koji su objavljeni u Vrdoljakovoj režiji Goldstein je iznio u tjedniku Globus. Vrdoljak se našao pogođen objavljenim tekstom, a bol mu je ublažio Županijski sud u Zagrebu iznosom od 70.000 kuna. Goldstein je u tekstu iznio svoje mišljenje o nekim tvrdnjama iz serije, za koje je smatrao da se radi o povijesnim netočnostima. Prigovorio je Vrdoljaku i zbog izbora sugovornika, poput historiografa Pere Simića iz Beograda, poznatog po revizionističkim pamfletima bez znanstvene vrijednosti. Sud je presudio da je time Vrdoljaku povrijeđen ugled, čast i dostojanstvo.

O tome radi li se tu o povredi ugleda Antuna Vrdoljaka ili o tome da sudovi, u ovom i u nizu drugih slučajeva, zapravo sude slobodi mišljenja i govora i potiču cenzuru u medijima, te potiču javne ličnosti izložene kritičkom sudu javnosti da istu ušutkuju tužbama poput ove, na novoj tribini u Privredniku govorit će profesor Ivo Goldstein, odvjetnica Vesna Alaburić, Saša Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva i Drago Hedl, novinar Telegrama, a tribinu će moderirati novinar Saša Kosanović.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više