Novosti

Politika

Trifunović u društvu kapetana Dragana i Šešelja

Srpskom glumcu Sergeju Trifunoviću zbog vrijeđanja policije i vođenja psa bez povodca određena je kazna protjerivanja nalik na one koju su dobili ratni zločinci kapetan Dragan i Vojislav Šešelj, kao i jedan Makedonac koji je šakom udarao sredozemnu medvjedicu

Large sergej

Sergej Trifunović na dočeku srpskih košarkaša na aerodromu u Beogradu (foto Antonio Ahel/ATA Images )

Već nekoliko godina s početkom turističke sezone aktiviraju se različite grupe po društvenim mrežama na kojima Splićanke i Splićani revno sakupljaju snimke takmičeći se čija će biti luđa. Pijani i drogirani Englezi - ili itko već - bauljaju kaletama, valjaju se po ulicama, povraćaju gdje stignu, pišaju na svakom koraku, kupaju se u fontanama i rade zapravo sve ono što radi raskalašena mladost na ekskurziji u nekoj španjolskoj destinaciji gdje ne vrijede pravila kao u ostatku države. To je područje, naprosto, prepušteno turizmu pa se i mjesne službe tako odnose prema gostima. Prave se da ne vide ono što inače ni u snu ne bi dopustile.

E sad, Split u jednu ruku i jest baš takav – od lipnja do listopada prepušten grad. A opet, u drugu ruku, i nije. Jer gradska vlast na čelu s Ivicom Puljkom i Bojanom Ivoševićem pojačala je broj komunalnih redara da uvedu kakav-takav red. Kako je to povećanje bilo tek simboličko, takvo je i uvođenje reda. Simboličko.

Ipak, nadu da se može drukčije Splićanima su za vikend dali lokalna policija i gradski redari. Spremno su stali "na crtu" beogradskom glumcu Sergeju Trifunoviću koji je em kupao svog vučjaka Milu na plaži, em vrijeđao službene osobe, em ga šetao bez povodca i brnjice, em opet vrijeđao službujuće. Strašan je to krimen. Jedan od najgorih ikad viđenih na području PU splitsko-dalmatinske gdje se red zna i poštuje, kao i zakoni Republike Hrvatske. Ni mušica ne može proletjeti, a da nije uredno zabilježena i legitimirana, kamoli mrcina od 40 kilograma. Sve oni stižu pa čak i pratiti Trifunovićev Instagram profil gdje je ovaj – nije mu ni prvi ni zadnji put – prolio popriličnu žuč.

Nije to ona engleska bljuvotina kraj splitskog medžlisa, jedne od top-lokacija za alkoholom svladane turiste, ali je ipak bila dovoljna da se sve u svemu ovom glumcu odredi 1,5 tisuća eura kazne plus izgon iz država Europskog gospodarskog prostora (EGP - EU plus tri države) na godinu dana. Inače, u prvih osam mjeseci ove godine PU splitsko-dalmatinska evidentirala je 123 prekršaja držanja psa bez nadzora, što je 22 više nego lani.

Policija je glumca okvalificirala kao osobu koja „predstavlja opasnost za javni poredak ili javno zdravlje“ i „ponavlja činjenje prekršaja“. Time se pridružio osobama poput ratnog zločinca Vojislava Šešelja ili kapetana Dragana Vasiljkovića koji je 2020. nakon izdržane kazne protjeran na maksimalnih 20 godina iz EGP-a ili anonimnog mladića iz BiH koji je dobio zabranu na dva mjeseca jer je porazbacao prometnu signalizaciju i tako uzrokovao nekoliko sudara ili lopova iz Mađarske koji je krao po Istri ili državljanina Makedonije koji je šakom udarao sredozemnu medvjedicu i nelegalno boravio zbog čega nema pravo ulaza pet godina. To svakako nije društvo koje donedavni predsjednik Pokreta slobodnih građana zaslužuje.

Trifunović je jedan od onih ljudi o kojem svatko ima svoje mišljenje, a nakon ovih incidenata imat će ga još više. Kazao je da je istina kako je izgubio živce i posvađao se na plaži; rekao je da je bio izložen maltretiranju policije jer je pet sati bio u zatvoren u stanici; tvrdi da je pas bio na povodcu ali da ga je unatoč tome opkolilo deset policajaca i sedam zaštitara, kao i da su mu granični policajci s Bajakova kazali da su iz Splita tražili da ga dopreme interventni policajci u marici s lisičinama.

Svašta je, međutim, napisao po društvenim mrežama od vrijeđanja policije do spominjanja vlaških brabonjaka, crnokušuljaša i ustaša, a Ivoševića je nazvao "malim govancetom", što mu ovaj – sudeći po jakoj redarskoj intervenciji – nije oprostio. Čini se da je ovakva drakonska kazna protjerivanja prije rezultat ljutnje nekog policajca koji se zainatio i želi Trifunoviću zagorčati život, nego želje za uvođenjem kakvog-takvog reda po Splitu gdje se upravo policajci i redari prečesto prave – Englezi.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više