Novosti

Politika

Trnjanski kresovi u subotu u Zagrebu

Na petim Trnjanskim kresovima Milivoj Beader, Vilim Matula i Ivana Bodrožić čitat će poeziju Ivana Gorana Kovačića, a zborovi će izvesti borbene pjesme

I1c6r0jtlnjtvpeif9ep4jum0j8

Kresovi će se i ove godine, pete zaredom, paliti kod Mosta slobode gdje su partizani 8. svibnja 1945. godine skelom preko Save ušli u grad i oslobodili Zagreb

U subotu, 4. svibnja, na savskom nasipu pored Mosta slobode održat će se Trnjanski kresovi, tradicionalna proslava Dana oslobođenja Zagreba. Organizatorice iz Mreže antifašistkinja Zagreba (MAZ) najavljuju da su pripremili bogati kulturno-umjetnički program i radionice za sve uzraste, kao i nezaobilazno paljenje kresova kako bi posjetiteljice i posjetitelji glasno, borbeno i radosno proslavili 74. obljetnicu oslobođenja Zagreba od fašističke okupacije i odali počast svima onima koji su za slobodu borili, ali se bore i danas.

MAZ-u se u organizaciji pridružilo 20 organizacija poput Are you Syrious?, fAKTIV-a, Slackline Zagreb, Zagreb Pridea i Antifa Šibenik koje su pripremile radionice i ostali kulturno-umjetnički program na ovogodišnjim Trnjanskim kresovima. Najmlađi će izrađivati finske ukrase himmelije od reciklirajućeg materijala, crtati ruske Babuške, hodati po slacklineu i bubnjati uz grupu Drum’n’bijes. Odrasli će moći sudjelovati na radionicama pjevanja feminističkih i borbenih pjesama, učiti bubnjati djembe te plesati West African dance i Vogue, ili pak popraviti svoj bicikl uz pomoć volontera i volonterki Biciklopopravljaone Zelene akcije.

U poslijepodnevnim satima održat će se i tribina o nužnosti povezivanja radnika i lokalne zajednice kod pokretanja industrijskih akcija, dok će se po prvi put na Trnjanskim kresovima u suradnji s klubom Booksa okupiti i neformalni književni kružok otvoren svima, čitateljicama i čitateljima, proizvođačicama i proizvođačima pjesničkih tekstova svih generacija i (ne)profesionalnih pozadina. Kružok će okupiti zainteresirane u međusobnom čitanju i razgovoru o stihovima uokvirenima temom Pjesme slobode.

Večer će biti obilježena borbenom pjesmom i poezijom kao uvod u paljenje Trnjanskih kresova. Na vanjskoj pozornici, u suradnji s pjesničkom manifestacijom Goranovo proljeće, poeziju Ivana Gorana Kovačića između ostalih čitat će Vilim Matula, Milivoj Beader i Ivana Bodrožić, te će nastupiti brojni zborovi - Zbor Domaćigosti, ZborXop, Partizanski zbor i Le Zbor.

Nakon što se kresovi ugase, najavljuju iz MAZ-a, istu večer slavlje seli u klub Močvara na jubilarni 10. Antifa night gdje će nastupiti angažirani domaći antifašistički bendovi, kao i veliki pank bend Los Fastidios, koji će iz Italije doputovati posebno za ovu prigodu. Ulaz na dnevni program na nasipu je slobodan, dok se ulaznice za 10. Antifa night mogu kupiti po pretprodajnoj cijeni od 35 kuna ili 50 kuna na dan koncerta.

Kresovi će se i ove godine, pete zaredom, paliti kod Mosta slobode gdje su partizani 8. svibnja 1945. godine skelom preko Save ušli u grad i oslobodili Zagreb. MAZ je obnovio manifestaciju koja se od 1977. do kraja osamdesetih godina održavala kao dio šire proslave Dana oslobođenja Zagreba.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više