>

novosti logo

Tuđe hoćemo, svoje imamo

Kad je već nama ne žele dati, bolje da pripadne crkvi nego da se u njoj okupljaju narkomani – tim je riječima pulski gradonačelnik Boris Miletić komentirao odluku Vlade kojom se austrougarska vila Idola, s pripadajućim zemljištem, dodjeljuje Porečko-pulskoj biskupiji. Objekt vrijedan 20 milijuna kuna tako je jednim potpisom prešao iz državnog (vilom je upravljao Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje) u crkveno vlasništvo (biskupija će tamo smjestiti svoje urede), što bi javnosti ostalo prešućeno da novinarka portala Forum.tm Veronika Rešković nije vrijedno prokopala papire s maratonske kninske sjednice.

Cijena? Prava sitnica! Odnosno manje od sitnice. Nula kuna! Toliko je Vlada procijenila vrijednost zemljišta i građevine od 5016 četvornih metara, koja je desetljećima Puležanima bila prva adresa za ostvarivanje socijalnih prava.

Zgrada sa zavidnim pogledom na more zapuštena je nekoliko godina. Grad Pula i Istarska županija tražili su od države da im se prenese u vlasništvo kako bi je obnovili putem EU fondova i stavili u turističke svrhe, ali nisu naišli na razumijevanje. Negdje u tišini odvijali su se drugi, uspješniji pregovori, pa je odlučeno da pripadne Katoličkoj crkvi, kojoj nikada nije pripadala, i da se njezina vrijednost uračuna u naknadu za oduzeta dobra po Ugovoru zaključenom između Svete Stolice i Republike Hrvatske. Premijer Andrej Plenković darovnicu bi trebao potpisati u Svetvinčentu 23. kolovoza, nakon što HZMO prepusti upravljanje Ministarstvu državne imovine.

HZMO je imao svoje planove sa zgradom želeći je zamijeniti za prikladniji prostor, ali Plenković je odlučio drukčije, što je Mrežu anarhista izazvalo da nakon Vladine odluke na vili Idoli istakne šestometarski transparent s citatom iz Biblije: ‘Tko novce ljubi, nikad ih dosta nema’. Ako su citiranjem knjige Propovjednika ciljali na nezasitnost, nisu pogriješili, s obzirom na to da je u svibnju isti taj Plenković istoj toj Crkvi darovao palaču smještenu na splitskom Peristilu. Vrijednost 13,1 milijun kuna. Cijena? Već pogađate, prava sitnica. Nula kuna! ‘Tko novce ljubi, nikad ih dosta nema; tko bogatstvo ljubi, nikad mu dosta probitka’, vrijedi završiti citat iz Propovjednika.

1/1