>

novosti logo

Kolumne Kolumne

U boj, u boj!

Kolinda Grabar Kitarović čita patetični govor: cijela je Europa u vrijeme Sigetske bitke zastala u znak poštovanja jer je znala da je obranjena. Ista retorika, isto mentalno stanje, isti zanos kao u Srbiji prije tridesetak godina – tada se nije moglo živjeti od tvrdnji kako je cijela Europa u znak poštovanja zbog Kosovske bitke prestala disati…

Vijesti iz kulture, 6. rujna, 23:20

Rajko Grlić dobio je prvu nagradu na Montreal World Film Festivalu, doznajemo u Vijestima iz kulture, koje su od početka do kraja bile prožete optimizmom, zabavne i pitke. Montrealski festival jedan je od najuglednijih u svijetu, pa je nagrada na njemu izuzetno postignuće od šireg kulturnog značaja. ‘Ustav Republike Hrvatske’, tako se zove film, ‘ljubavna je priča o mržnji’. Film, doznajemo iz medija, ‘donosi priču koja razotkriva sve naše netrpeljivosti, predrasude i mržnju prema različitostima. To je priča o hrabrosti da danas budeš ono što jesi i pokušaju da se unatoč svemu voli.’ Znajući Grlićevu rafiniranu estetiku, možemo sa sigurnošću prognozirati da će biti jesenji hit u našim kinima. Ne kanimo ga propustiti!

Dnevnik, HRT, 7. rujna, 19:00

Uredništvo Dnevnika započelo je središnju informativnu emisiju petominutnim prilogom koji bi prije 450 godina bio iznimno aktualan – bitkom kod Sigeta. Pet minuta, pet dana prije izbora dati temu iz duboke prošlosti dobar je pokazatelj magle koja se spustila u glave naše takozvane elite, političke, medijske i intelektualne. Dnevnik je postao TV Kalendar, TV Kalendar glumi Dnevnik. Nova TV istu je stvar dala u 45. minuti, pred kraj, kako i dolikuje. U prilogu čujemo Kolindu Grabar Kitarović kako čita patetični govor: cijela je Europa u vrijeme Sigetske bitke zastala u znak poštovanja jer je znala da je obranjena. Ista retorika, isto mentalno stanje, isti zanos kao u Srbiji prije tridesetak godina – tada se nije moglo živjeti od tvrdnji kako je cijela Europa u znak poštovanja zbog Kosovske bitke prestala disati, kako je snijeg prestao padati, kako se priroda ukočila od ponosa, kako su zvonila zvona na Našoj Gospi Pariškoj i tako dalje i tomu slično. To je patetični, budalasti, romantični, korozivni nacionalizam, krivi smjer, politika koja vodi u slijepu ulicu; dok političari idu u srednji vijek, radno sposobni odlaze u Njemačku. Zašto? Pa baš zato.

Otvoreno, HRT, 7. rujna, 22:30

Odličan, mada zaprepašćujući sastav gostiju emisije Domagoja Novokmeta o Rusiji, može se prokomentirati parafrazom stare izreke – ipak se pokreće. U Otvorenom je naime gostovalo troje sjajnih poznavatelja Rusije, troje koje ne pokreću negativne predrasude i pronatovska strast – Jelena Jurišić, Božo Kovačević i Davor Štern – pa je publika mogla saznati istinu o široj slici. Božo Kovačević razornom je kritikom prokazao bit štetnih i besmislenih sankcija uvedenih prema Rusiji na inicijativu Amerike. Nakon uvođenja sankcija europska robna razmjena s Rusijom dramatično je pala, dok se američka – povećala! A u Europi nema nikoga tko bi tu besmislicu skinuo s dnevnog reda. Kovačević tvrdi da je krizu europsko-ruskih odnosa izazvala Amerika poticanjem prevrata u Ukrajini. ‘Dugoročni interes Amerike je držati Europu u uvjerenju da je ugrožena od Rusije, što povećava cijenu američkih sigurnosnih jamstava, a sigurnost je najveći američki izvozni proizvod’, rekao je bivši ambasador u Rusiji. Dodao je kako različitim sankcijama Amerika pokušava prisiliti europske zemlje da kupuju američki skuplji ukapljeni plin, a ne ruski prirodni plin. Thats all folks… To je sva mudrost i proroci. Čestitke Novokmetu.

Sučeljavanje, Nova TV, 9. rujna, 20:05

Mislav Bago kralj je televizijskih debata: u svom studiju on je suvereni gospodar koji zna što hoće i ni Bogu Ocu ne dozvoljava iskakanje iz formata koji je predvidio. U hrvatsku se medijsku povijest upisao legendarnom rečenicom, izrečenom u TV intervjuu s najmoćnijim čovjekom hrvatske politike nakon Tuđmanove smrti. ‘Nećete vi mene učiti kulturi, gospodine Sanader’, rekao je u TV duelu zbog kojega je kasnije morao napustiti HTV. Čini se da je to opća formula događanja prethodnih i budućih godina: jake politike upropaštavaju javne servise, najbolji kadrovi protjeruju se u privatni sektor. Za deset godina Hrvatska više neće imati spomena vrijedne javne medije. U sučeljavanju na Novoj Zoran Milanović je suvereno dobio i to se, iz postizborne perspektive, čini njegovom zadnjom dobivenom bitkom, jer je šef SDP-a tri dana kasnije izgubio rat.

N1, 10. rujna, 19:48

Profesor Fakulteta političkih znanosti dr. Stevo Đurašković originalan je, hrabar i inspirativan politolog koji nikad ne trati vrijeme gledatelja. Govori sadržajno, jasno, eruditski i hrabro. Na N1 Televiziji gostovao je povodom posjeta carigradskog patrijarha Bartolomeja I, poznatog ekumenista, koji je obišao Jasenovac i tamo rekao da u tom logoru nije riječ o mučenicima neke pojedinačne crkve, nego da su sve to mučenici ‘jedne Kristove crkve’. Na pitanje novinara koliko je realno očekivati prestanak manipulacije brojem žrtava, Đurašković je odgovorio kako ‘diskurs Drugog svjetskog rata koriste političari obiju strana za potkusurivanje svojih političkih poena’. ‘Nije problem što ga koriste, nego zašto. Koriste ga zato što mogu, zato što pitanje Drugog svjetskog rata kod nas i u zemljama regije nikad nije zapravo uređeno i završeno’, dodao je. To je pitanje u zapadnim zemljama, rekao je, koliko-toliko riješeno, no kod nas se do 1990-ih koristio jedan, a nakon toga drugi diskurs. Đurašković za primjer rješavanja prošlosti navodi njemačke znanstvenike koji su, kad se trebalo suočiti s ulogom Njemačke u toj priči, odlučili primijeniti ‘simetriju’. ‘Simetrija znači da se zna tko su poraženi, ali i njima se mora dopustiti da ispričaju svoju stranu. Simetrija kod nas nije prisutna…’

Franjo Tuđman već je 1960-ih godina počeo upozoravati na pogubnost mita o broju jasenovačkih žrtava i na toj borbi politički izgorio. On se borio protiv oba mita, jasenovačkog i blajburškog, no oba su i danas živa i djeluju jednako pogubno. Napuhavanje ‘svojih’ žrtava ima, to danas jasno znamo, samo jedan cilj – stvaranje preduvjeta da se broj žrtava uveća i na drugoj strani, i to u stvarnosti.

1/1