Novosti

Politika

U nedjelju dopunski manjinski izbori

Na današnjim dopunskim manjinskim izborima 131 tisuća birača bira 90 vijećnika u lokalna vijeća i skupštine. Prvi rezultati u ponedjeljak u 9 sati

Large izbori nova

Listić za srpsku manjinu ima crvene crte

U Hrvatskoj se u nedjelju održavaju dopunski manjinski izbori na kojima 131 tisuća birača bira 90 vijećnika u lokalna vijeća i skupštine, piše agencija Hina. Dopunski izbori provode se u 16 županija i u Gradu Zagrebu, na 565 biračkih mjesta, najviše ih je u Sisačko-moslavačkoj (84) i Vukovarsko-srijemskoj (69), najmanje, jedno, u Splitsko-dalmatinskoj županiji.  

Na izborima sudjeluje 108 kandidacijskih lista, stranačkih, koalicijskih ili nezavisnih, odnosno grupe birača, na kojima je 490 kandidata.

Dopunski se izbori održavaju jer na redovitim lokalnim izborima u svibnju u nekim vijećima i skupštinama dijela općina, gradova i županija nije osigurana dovoljna zastupljenost pripadnika srpske, bošnjačke, ukrajinske, romske, mađarske i talijanske manjine, ali ni Hrvata koji su  u manjini u općinama Borovo, Trpinja i Jagodnjak. U vijeća tih općina bira se po jedan Hrvat.

Na dopunskim manjinskim izborima glasati mogu samo birači koji su u registru birača upisani kao pripadnici nacionalne manjine i moraju imati prebivalište na području jedinice za koju su raspisani izbori. Oni koji u registru birača nemaju upisanu pripadnost nacionalnoj manjini neće se naći u izvacima iz popisa birača i neće moći glasati, poručuju iz Državnog izbornog povjerenstva (DIP). Popis svih izbora i svih biračkih mjesta sa pripadajućim adresama nalazi se na internetskim stranicama DIP-a.

Bira se 90 vijećnika, devet manje u odnosu na Vladinu odluku. Naime, nakon što su objavljeni konačni rezultati lokalnih izbora bilo je vidljivo da u vijeća i skupštine 82 općine, grada i županije treba izabrati 99 vijećnika, pa je u tom smjeru išla i Vladina odluka. No, u postupku kandidiranja pokazalo se da u devet slučajeva nije bilo ni jedne kandidacijske liste, odnosno da je, prispjela bila nepravovaljana, što znači da će se u konačnici birati 90 vijećnika u 74 lokalne jedinice.

S obzirom na te okolnosti, odnosno na činjenicu da se radi o "jednostavnijim izborima", u DIP-u očekuju da će u nedjelju do 21 sat biti obrađena sva biračka mjesta, tim više što na dvije trećine njih postoji samo jedna lista. Prve privremene rezultate izbora DIP će na svojoj mrežnoj stranici objaviti u ponedjeljak, 4. listopada u 9 sati.

Za dopunske izbore tiskano je 174 tisuće listića, smeđe i roze boje. Smeđe su boje za razinu županije s oznakom boje nacionalne manjine na poleđini svakog listića (srpska manjina crvene crte, talijanska ljubičaste, romska plave crte). Za općinsku i gradsku razinu listići su roze boje, a na poleđini svakog oznaka boja manjine - crvena srpska, narančasta bošnjačka, zelena mađarska, ljubičasta talijanska, plava romska, crna hrvatska.

DIP podsjeća i da za oboje izbore vrijedi dvodnevna izborna šutnja u jedinicama u kojima se održavaju i da su za njeno kršenje propisane kazne od 3.000 kuna za fizičku osobu do pola milijuna kuna za pravnu. Podsjeća i da vrijede iste mjere zaštite od zaraze koronavirusom kakve su vrijedile u svibnju, a to znači da su maske obvezne, da treba držati fizičku udaljenost, na biralište ponijeti vlastitu kemijsku olovku, koristiti dezificijens, na biralištu se zadržavati čim kraće. Potrebno je podnijeti i neki identifikacijski dokument -  osobnu iskaznicu, putovnicu, vozačku dozvolu, piše Hina.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više