Novosti

Politika

VIDEO Pripreme za manjinske izbore 7. maja

Manjinska vijeća biraju se u županijama, gradovima i općinama u kojima pripadnici pojedine manjine čine najmanje 1,5 posto stanovništva, ili tamo gdje živi više od 200 manjinaca, odnosno u županijama najmanje 500

Large izbori

(foto Duško Jaramaz/PIXSELL)

Kao ni prije četiri godine niti ove se godine, zbog izostanka pravovaljanih kandidatura, neće birati sva vijeća i predstavnici nacionalnih manjina za koje je Vlada raspisala izbore u nedjelju, 7. maja. Neće se birati četvrtina manjinskih vijeća i predstavnika, pokazuje statistika Državnog izbornog povjerenstva (DIP), donosi agencija Hina.

Od 451 vijeća i 141 predstavnika, za koje su izbori raspisani, kandidature su stigle za 339 vijeća i 106 predstavnika. Nema ih, dakle, za 112 vijeća i 35 predstavnika.

Prije četiri godine izbori su bili raspisani za 551 vijeće i 144 predstavnika, a održani za 352 vijeća i 109 predstavnika.

Manjinska vijeća biraju se u županijama, gradovima i općinama u kojima pripadnici pojedine manjine čine najmanje 1,5 posto stanovništva, u gradovima i općinama u kojima živi više od 200 pripadnika te u županijama u kojima živi više od 500 pripadnika neke manjine.

Ako ti uvjeti nisu ispunjeni, a u nekoj županiji, gradu, općini, živi najmanje 100 pripadnika neke manjine, njeni pripadnici biraju svog predstavnika. U općinska manjinska vijeća bira se 10 članova, u gradska 15, a u županijska 25, isti broj vrijedi i za Grad Zagreb.

Među 35 predstavnika nacionalnih manjina za koje nisu istaknuti kandidati najviše ih je iz reda albanske (devet), slovenske, srpske i njemačke manjine (po pet).

Od 14 manjina, koje ove godine imaju pravo birati svoja vijeća, i 19 koje imaju pravo izabrati svog predstavnika, u Zagrebu će vijeća i predstavnike birati po devet manjina. Kandidature za vijeća istaknule su albanska, bošnjačka, crnogorska, češka, mađarska, makedonska, romska, slovenska i srpska nacionalna manjina. Imena na njima uglavnom su nepoznata široj javnosti, izuzetak je lista srpske manjine na kojoj su Milorad Pupovac, Boris Milošević, Dejan Jović i Aleksandar Milošević.

Manjinske izbore, u pravilu, prati slab odaziv birača, prije četiri godine od oko 250.000 birača glasovalo ih je tek oko 25.000, tj. desetak posto.

 

Pogledajte video najavu manjinskih izbora 7. maja u prilogu Vida TV-a ovdje  ili klikom na fotografiju iznad teksta. 

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više