Novosti

Politika

U Peruu vodi ljevičar

Kandidat marksističke ljevice Pedro Castillo pobijedio je u iznimno neizvjesnom drugom krugu predsjedničkih izbora u Peruu. Pobijedio je desnu rivalkinju Keiko Fujimori iz stranke Fuerza popular kojoj su ovo treći izgubljeni izbori u deset godina

Large internacionala ma%c5%a1a

Pedro Castillo (foto Sebastian Castañeda/REUTERS/PIXSELL)

U iznimno neizvjesnom drugom krugu predsjedničkih izbora u Peruu održanom u nedjelju, 6. svibnja pobijedio je kandidat marksističke ljevice Pedro Castillo. U trenutku pisanja ovog teksta i nakon 99,8 posto prebrojanih glasova, Castillo vodi s 50,2 posto nasuprot 49,8 za desnu rivalkinju Keiko Fujimori. Fujimori je izjavila da je tijekom prebrojavanja došlo do prevare i optužila Castillovu stranku Perú Libre, no neovisni promatrači nisu primijetili nepravilnosti. Fujimori spori valjanost 300.000 glasova pa bi proglašenje pobjednika moglo trajati danima. Izglednom novom i javnosti donedavno nepoznatom predsjedniku, učitelju porijeklom iz poljoprivredne obitelji, pobjedu su donijeli glasovi iz ruralnih područja amazonske prašume, kao i potpora sindikata. U kampanji je najavljivao promjenu ustava kako bi dokinuo nejednakost, kao i donošenje zakona o reguliranju rudarstva. To je pak izazvalo zabrinutost proizvođača bakra – Peru je naime jedan od najvećih svjetskih izvoznika te rude. Međutim, Castillu će problem biti izostanak većine u fragmentiranom parlamentu.

Za kandidatkinju stranke Fuerza popular ovo su treći izgubljeni izbori u deset godina. Fujimori je kći bivšeg predsjednika Alberta Fujimorija koji služi 25-godišnju zatvorsku kaznu. Osuđen je zbog korupcije, kršenja ljudskih prava i političke odgovornosti za masakre 25 osoba. Procjenjuje se da je tijekom devedesetih godina u Peruu, obilježenim Fujimorijevim neoliberalnim reformama i masovnim nasiljem, ubijeno gotovo 70 tisuća ljudi. Polarizirani rezultati odraz su podijeljenosti na siromašnu ruralnu regiju Anda i bogatiju, urbaniju sjevernu obalu i glavni grad Limu. Nejednakost je izrazito narasla uslijed pandemije i ekonomske krize, koja je u siromaštvo otjerala deset posto stanovništva. Prema podacima Svjetske banke, ukupno približno 27 posto od 33 milijuna Peruanaca živi u siromaštvu, a milijuni su nezaposleni.

Istog dana izbori su održani i u Meksiku. Biralo se 500 zastupnika federalnog parlamenta, 15 guvernera i tisuće predstavnika lokalne vlasti. Predizbornu kampanju obilježili su nasilje i ubojstva desetina političara u sredinama gdje vladaju ratovi narkokartela. Morena – stranka predsjednika Andrésa Manuela Lópeza Obradora, opisivanog kao lijevog nacionalista i zvanog Amlo – održala je većinu uz pomoć kontroverzne Ekološke zelene stranke Meksika, koja se zalaže za smrtnu kaznu, a više je puta optuživana za korupciju. Međutim, Amlo je izgubio dvotrećinsku većinu potrebnu za važne odluke.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više