Novosti

Kultura

U petak se otvara izložba "Crvena škola" Dubravke Ugrešić

U zagrebačkoj Galeriji Forum u petak, u 20 sati, otvorit će se izložba "Crvena škola" poznate književnice Dubravke Ugrešić. Izložba će se moći razgledati do 4. studenog

Large izlozba

U petak, 21. listopada, u 20 sati, u zagrebačkoj Galeriji Forum, (Teslina 16), otvorit će se izložba "Crvena škola" Dubravke Ugrešić. Dizajn postava izložbe potpisuju Damir Gamulin Gamba i Antun Sevšek, a autori zvučnog rada su Alen i Nenad Sinkauz. Na otvorenju, uz autore postava izložbe, sudjeluje i ZborXor s glazbenim programom.

Izložbu, koja će biti otvorena do 4. studenog, organizira Multimedijalni institut u suradnji s Kulturno informativnim centrom i Srpskim narodnim vijećem.

"Crvena škola" je prvi put predstavljena u Rijeci, u sklopu projekta Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture u suradnji s Drugim morem.

U najavi organizatori ističu da je izložba nastala spontano. Poznatoj književnici Dubravki Ugrešić početkom rata u Jugoslaviji 1991. slučajno se u rukama našla školska početnica koja je, prema godini izdanja, lako mogla biti i njezina. "Pred književnicom su najednom iskrsla dva svijeta — davnašnji, zaboravljeni svijet početnice koji je obećavao sretnu budućnost, i drugi, zbiljski, sadašnji, koji je tu budućnost brutalno osporavao. Ta epizoda potakla je Dubravku Ugrešić na skupljanje početnica, a rezultirala je nizom radova i tekstova koji se predstavljaju na ovoj izložbi i u pratećoj publikaciji", naglašava se.

Na pitanje čime se to u "Crvenoj školi" točno bavi, Ugrešić odgovara:

"Iskreno rečeno, ne znam. Istina je, nisu mi strani pojmovi poput appropriation art, intervention art, soc-art… bila sam svojevremeno očarana konceptom soc-arta slikara Ilje Kabakova, Aleksandra Melamida, književnika Leva Rubinštajna i drugih. Otkrila sam i iščašeni amaterizam Henryja Dargera, volim slike jugoslavenskog soc-artiste Dušana Otaševića, obožavam filmove Dušana Makavejeva, ali mislim da odgovor ne treba tražiti u tom smjeru. Ja nikako nisam 'umjetnica', i sve na izložbi je reciklaža, postupak očuđenja ili začudnosti, koji nastojim postići malim intervencijama. Što se intervencija tiče i tu koristim školske tehnike: ponavljanje motiva, precrtavanje, isticanje i skrivanje, i slično. Kada kažem sve je reciklaža, to se prije svega odnosi na materijal kojim se služim. Nema ni jedne moje rečenice, ni jednog mog crteža (jer nisam umjetnica). To je iz današnje perspektive arheološki materijal, a tom vrstom arheologije se malotko bavi.

Posjetilac ove izložbe uočit će ostatke minijaturne crvene škole kupljene davno u nekoj amsterdamskoj staretinarnici, i moju opsesivnu (zlo)upotrebu zvijezde petokrake i srpa i čekića. Od dana kada je Hrvatska proglašena nezavisnom državom hrvatsko mentalno i vizualno polje postepeno su okupirale svastike, crne poput žohara, u svim veličinama. Zvijezde petokrake razasute po mojim 'uratcima' spadaju u kompulzivnu gestu gubitnika. Iako crvena zvijezda nije bila moj 'ideološki bedž', niti je u mome djetinjstvu njezina prisutnost bila tako napadno prisutna, kako bi se, sudeći po mojim radovima, moglo zaključiti — ona je to postala. . Crvena zvijezda nije obrana, ni zaštita, niti pak politička strategija, ona je slabašan, ali postojan alarm. Beeper. Crvena zvijezda je tu da postavlja pitanje nisu li nas svastike-žohari doista preplavili?".

Dubravka Ugrešić je autorica knjiga "Poza za prozu", "Štefica Cvek u raljama života", "Život je bajka", "Forsiranje romana-reke", "Kultura laži", "Muzej bezuvjetne predaje", "Baba Jaga je snijela jaje"...  Živi i radi u Amsterdamu.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više