Novosti

Kultura

У Риjeци oтвoрeнa излoжбa o Иви Aндрићу

Сви oдгoвoри вeзaни уз Aндрићeв живoт и дjeлo, нaлaзe у њeгoвим дjeлимa, рeклa je aутoрицa излoжбe Taтjaнa Koрићaнaц

Large andric

S izložbe u riječkom Atriju HKD-a (foto SKD "Prosvjeta")

U organizaciji riječkog pododbora SKD-a "Prosvjeta", u Atriju HKD-a, na Sušaku, 25. novembra svečano je otvorena izložba "Ivo Andrić: književnik i/ili diplomata". Izložbu je otvorila autorica i historičarka književnosti Tatjana Korićanac, koja je svoj radni vijek posvetila istraživanju Andrićevog književnog i diplomatskog djelovanja.

"Izložba je osmišljena i napravljena prije devet godina, povodom 50. godišnjice dodjele Nobelove nagrade Ivi Andriću. Nitko nije mogao pretpostaviti da će se naputovati po cijeloj Evropi: prošla je brojne evropske gradove u kojima je Andrić boravio kao diplomata Kraljevine Jugoslavije. Postavljena je u zgradi Ujedinjenih nacija u Ženevi, na Humboldtovom univerzitetu u Berlinu i u Ateni, sve redom na reprezentativnim institucijama poput Nacionalne knjižnice Grčke. Proputovala je i Bukurešt, Budimpeštu, ali su među prvim gradovima, gdje je predstavljena, bili Sarajevo i Travnik – kazala je Tatjana Korićanac.

Milica Mataja-Mafrici, članica predsjedništva pododbora "Prosvjete", na otvorenju izložbe rekla je da je u današnje vreme organizacija kulturnih manifestacija veliki izazov.

- Ostali smo istrajni u namjeri da ovu izložbu organiziramo poštujući zahtjevne epidemiološke mjere u nastojanju za očuvanjem zdravlja. No, vjerujemo da je uz očuvanje fizičkog zdravlja, gotovo jednako važno u ovim vremenima paziti na zdrav duh, a najbolji imunitet je upravo kultura - rekla je Mataja-Mafrici.

Korićanac je podsjetila da je Vatikan bio prvo Andrićevo diplomatsko odredište, nakon kojeg su slijedili Bukurešt, Trst, Grac, Berlin, Marsej, Pariz, Madrid, Brisel i Ženeva. Naglasila je da kod Andrića ima puno stvari koje je potrebno istraživati i tako donijeti stavove koji će usmjeravati daljnja istraživanja, a da to ne bude ostrašćeno i opterećeno dnevnopolitičkim stvarima.

- Čini se da danas puno više razgovaramo ili vodimo politiku o određenim Andrićevim stavovima, nego što ga čitamo. Smatram da se svi odgovori na Andrićev život, njegove stavove i shvaćanja nalaze u njegovim djelima - naglasila je.

Nakon što je imala pristupa Legatu u muzeju Ive Andrića, kazala je ovo:

- Čini mi se da nam obazrivost nedostaje danas u ovo suvremeno vrijeme kada se stvari etiketiraju i olako nazivaju nekim imenima. Vjerujem da ipak trebamo biti malo mudriji, sporiji, razumniji i na kraju pošteniji prema Andriću - rekla je Tatjana Korićanac, pa kao primjer preporučila čitanje priče „Aska i vuk“.

Ovo Andrićevo djelo u Srbiji se čita u osnovnim školama, ali Korićanac smatra da, iako može biti prilagođeno mlađem uzrastu, da bi ga trebalo čitati i dublje jer predstavlja Andrićev život.

Otvaranju izložbe, koja će biti postavljena do 1. decembra, prisustvovali su predstavnici Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke i Generalnog konzulata Srbije u Rijeci.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više