>

novosti logo

Piše Novosti

U Sarajevu se otvara muzej Valter brani Sarajevo

Idući tjedan u glavnom gradu Bosne i Hercegovine otvorit će se muzej posvećen najgledanijem jugoslavenskom filmu svih vremena

Filmski centar Sarajevo najavio je da će 6. travnja, na Dan grada Sarajeva, biti otvoren muzej 'Valter brani Sarajevo'. U prvom multimedijskom filmskom muzeju u Bosni i Hercegovini, velikom sto četvornih metara, posjetitelji će imati priliku doznati sve o najgledanijem filmu snimljenom u bivšoj Jugoslaviji.

'Nudimo rekonstrukciju scena iz filma, likove redatelja Hajrudina Šibe Krvavca, kao i glumce iz filma u prirodnoj veličini, koncept voštanih figura koji je poznat svuda u svijetu. Naravno tu su i prateći rekviziti, dokumenti i multimedija koja sve to zajedno prati', kazao je Jasmin Duraković, direktor Filmskog centra Sarajevo, prenosi bosanska televizija N1.

'Valter brani Sarajevo' snimljen je 1972. godine i spada među najpopularnije partizanske filmove. Procjenjuje se da je priču o sarajevskim ilegalcima pogledalo čak milijardu i pol ljudi, prije svega u Kini, gdje je film bio vrlo popularan.

‘Već imamo ponude nekih turističkih agencija, što domaćih, što regionalnih, koje se uvelike interesiraju za priču oko muzeja kako bi doveli svoje turiste da posjete Sarajevo samo da vide’, kazala je Mija Šego, izvršna menadžerica muzeja. Pritom je, očekivano, najviše zanimanja iz Kine gdje je trebao biti snimljen i remake filma o hrabrom sarajevskom ilegalcu Vladimiru Periću Valteru kojeg je glumio Velimir Bata Živojinović. Valter je poginuo 1945. godine u završnim borbama za oslobođenje grada čuvajući električnu centralu od ustaša.

1/1