Novosti

Društvo

U Zagrebu prosvjed solidarnosti s protestima u Americi

Incijativa protiv policijskog nasilja i rasizma poziva Zagrepčane da u 18 sati iskažu solidarnost s antirasističkim pokretom u SAD-u i masovnim prosvjedima izazvanim brutalnim policijskim ubojstvom Georga Floyda

G2vpjsdkehmunvsbghw7jwaae0y

(foto Jim Ruymen/Newscom/PIXSELL)

Na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma danas, 9. lipnja, u 18 sati održat će se prosvjed u organizaciji ‘Incijative protiv policijskog nasilja i rasizma’. Riječ je o prosvjedu protiv sustavnog policijskog nasilja u Sjedinjenim Američkim Državama. Ciljevi su iskazati solidarnost s aktualnim masovnim prosvjedima diljem SAD-a te poduprijeti pokret ‘Black Lives Matter’ - prevedeno ‘Crni životi su važni’. Riječ je međunarodnom antirasističkom pokretu koji se bori protiv sustavne diskriminacije i brutalnosti prema afroameričkoj zajednici.

Podsjećamo, Sjedinjene Države već dva tjedna potresaju najveći prosvjedi od 1968. u kojima sudjeluju stotine tisuća - ako ne i milijuni - Amerikanaca u više stotina gradova, izazvani okrutnim policijskim ubojstvom George Floyda, 46-godišnjeg Afroamerikanca kojeg je bijeli policajac usmrtio gotovo devetominutnim klečanjem na njegovu vratu.

Zagrebačkim prosvjedom će se skrenuti pažnja i na domaća događanja i informacije o sustavnom policijskom zlostavljanju izbjeglica i migranata na hrvatskim granicama.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više