Novosti

Kronika

Учeници oдушeвили прoфeсoрe и рoдитeљe

Нa нaстaви имaмo индивидуaлaн приступ свaкoм учeнику. Вaжнo je дa дjeцa буду срeтнa и дa с чaсoвa oдлaзe срeтни. Сви трaжe joш нaстaвe; oнa двa чaсa нeдjeљнo њимa врлo брзo прoђу и oни би хтjeли joш, рeклa je Вaлeнтинa Пипинић нa прирeдби учeникa кojи пoхaђajу нaстaву српскoг jeзикa и културe у Зaгрeбу

Učenici koji pohađaju nastavu srpskog jezika i kulture po modelu C u Zagrebu na priredbi upriličenoj 17. decembra u prostorijama biblioteke "Prosvjete", uz pratnju starijih kolega iz Srpske pravoslavne opšte gimnazije, pokazali su stečena znanja na radost svojih roditelja.

Priredba je imala dva dijela: u prvom su učenici recitirali pjesme srpskih pjesnika, a u drugom su sa svojom profesoricom Valentinom Pipinić prikazali božićne običaje, od položajnika do lomljenja česnice.

Uz konferansu Marije Pipinić, učenice i učenici Danilo, Petar, Nastasja, Tena, Nastja, Saša, Izabela Bela, Milica, Korina, Andrej i Jelena Lena recitirali pjesme Desanke Maksimović, Duška Trifunovića, Dobrice Erića, Nedjeljka Popadića, Branka Ćopića i drugih.

Pitali smo učenika što misle o nastavi i odgovor je bio jednoznačan – sviđa im se, zabavno je i puno toga nauče.

- U ovoj školskoj godini nastava se izvodi za 12 učenika u dvije škole. Dvije djevojke su upisale srednju školu, ali su stigle dvije nove učenice. Tokom cijele školske godine uvijek se netko može javiti kako bi pohađao nastavu - rekla nam je profesorica Valentina Pipinić.

- Na nastavi imamo individualan pristup svakom učeniku. Važno mi je da djeca budu sretna, da s mojih časova odlaze zadovoljni. Svi traže još nastave; ona dva časa nedjeljno njima vrlo brzo prođu i oni bi htjeli još. To mi je pokazatelj da radimo kvalitetno i da dajemo podršku djeci. Htjela sam pokazati roditeljima što radimo na nastavi, na koji način se družimo, što učimo i kakav je naš odnos prema tome. Priredbu smo napravili u čast učenika kao završnu proslavu nakon prvog polugodišta. Imperativ nam je bio da se djeca osjećaju dobro, da budu opušteni te da nemaju presing oko nastupa, oblačenja i programa, jednostavno da uživaju jer je to bila njihova priredba. Hvala i učenicima SPOG-a koji su došli da nas podrže i upotpunili priredbu svojim izvedbama, tako da su roditelji mogli da vide kakav je gimnazijski pristup i kako kvalitetno djeca u gimnaziji uče - istaknula je Pipinić koja je s roditeljima održala i roditeljski sastanak.

- Smatram da je veoma važno da se djeca uče i drugoj kulturi koja im je bliska i susjedna. Lijepo je da to znaju, kao i što su se potrudili da naprave ovakvu priredbu. Očekujem da neke od ovih učenika vidim kao učenike gimnazije jer imaju veliki potencijal - rekla je Anja Dragić, učenica drugog razreda SPOG-a, koja smatra i da bi se nastava po C modelu trebala organizirati i za srednjoškolce.

Osim Mirka Markovića iz Prosvjete koji se na početku obratio prisutnima, priredbi su prisustvovali i Natalija Korenica, viša savjetnica Agencije za odgoj i obrazovanje, Milan Vukelić, načelnik sektora za obrazovanje na jeziku i pismu nacionalnih manjina u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, direktor SPOG-a Slobodan Lalić s više profesora, kao i brojni roditelji.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više