Novosti

Kronika

Uložili 200.000 kuna za opremu

Skupština DVD Debela Kosa iz Krnjaka: Uskoro počinje novi tečaj za vatrogasce na koji se mogu javiti svi zainteresirani

Kgipovhxzmxkaneein7v8jyok5o

Poboljšano je održavanje polja, pa ima manje požara  (foto PIXSELL)

Dobrovoljno vatrogasno društvo Debela Kosa iz Krnjaka u prošloj godini značajno je obnovilo svoju opremu i mehanizaciju.

- Kupili smo veliki traktor Deiz sa prednjim utovarivačem i ralicom. Kupili smo i radni stroj greder za poravnavanje i uređivanje šumskih protupožarnih puteva, a ukupna investicija u tu opremu bila je oko 200 hiljada kuna. To je za DVD u ovako maloj općini jako veliko ulaganje - govori novi-stari predsjednik DVD-a Debela Kosa, Dejan Mihajlović.

Krnjački DVD ima 54 člana od kojih su 22 operativni vatrogasci, dok su ostali u rezervnom sastavu. Uskoro kreće novi tečaj za osposobljavanje za vatrogasca na koji se mogu javiti svi zainteresirani. U planu je u suradnji sa Županijskom vatrogasnom zajednicom i edukacija za sticanje činova vatrogasca Prve klase, vatrogasnih oficira i podoficira. Na te edukacije ići će i nekoliko članova krnjačkog DVD-a.

Na izvještajno-izbornoj skupštini DVD-a Debela Kosa, za predsjednika DVD-a ponovo je izabran načelnik općine Krnjak, Dejan Mihajlović. Novi potpredsjednik krnjačkih vatrogasaca je Mirko Božić. Komandir je i dalje Perica Matijević, a njegov zamjenik Ilija Matijević, inače i zamjenik načelnika općine Krnjak, dok je tajnica društva Nada Coha. Skupštini je prisustvovao i Županijski komandir vatrogasaca Goran Franković koji se pozitivno izrazio o prošlogodišnjem radu krnjačkih dobrovoljnih vatrogasaca svrstavajući Krnjačane među najbolje vatrogasce na području Karlovačke županije.

- Sadašnja opremljenost je dovoljna da odgovori potrebama na našem području. Planiramo obnovu osnovne opreme i lične opreme vatrogasaca, kao i tehnike za gašenje požara. Potrebno nam je jedno terensko vozilo koje bi moglo na sebi da nosi visokotlačni modul za brzo interventno djelovanje na nepristupačnim terenima. Na našem području najveći broj požara je otvorenog prostora koji su uzrokovani neodržavanjem poljoprivrednih površina, posebno u proljetnom vremenu kada ljudi pale staru travu pa to izmakne kontroli - ističe Mihajlović.

Zahvaljujući nekim mjerama vezanim za poljoprivredu i povećanoj obradi zemljišta, broj takvih požara se znatno smanjio. Prije ih je bilo preko 60 godišnje, dok je lani zabilježeno oko 20 intervencija na požarima otvorenog tipa.

- Bilo je nekoliko intervencija vezanih uz poplave, ispumpavanje vode iz prostorija i postavljanja vreća sa pijeskom. Gašenja požara na kućama ili gospodarskim objektima lani nije bilo - kaže Mihajlović, no krnjački DVD nije ni osposobljen niti ima opremu da bi mogao intervenirati u tim slučajevima. Tada bi mogli samo pružiti pomoć javnim vatrogasnim jedinicama, jer ne posjeduju opremu za disanje u uslovima smanjenog dotoka kisika.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više