Novosti

Kultura

Upoznaj autora: Đuro Gavran

Zašto je kratka dokumentarna forma jedna od najzahtjevnijih, koja je razlika između naručenog i autonomnog rada te zašto su reality showovi promijenili hrvatsku publiku? Niz je pitanja na koja će se odgovoriti u ponedjeljak, 29. svibnja, s početkom u 19 sati u Dokukinu KIC (Preradovićeva 5)

Iri0gp8jw2j4jql1e6wc9a0u30c

Đuro Gavran

Nakon jednog od najvažnijih predstavnika hrvatske dokumentarne scene, Nenada Puhovskog, autorski program Dokukina KIC pred kino-platno dovodi jednog od najproduktivnijih i najzanimljivijih mladih nada hrvatske dokumentaristike - scenarista, direktora fotografije i autora Đuru Gavrana.

Filmski kritičar, festivalski selektor i voditelj programa Vladan Petković okupljene će provesti kroz bogat dokumentarni životopis autora, ispričat će priče koje su ostale izvan filmskog platna te otkriti ideje koje stoje iza njih.

Đuro Gavran snimio je čak 19 dokumentarnih filmova od kojih su mnogi kratkog formata, što je jedna od težih disciplina u kinematografiji. Za neke od njih je i nagrađen - najpoznatiji su Presuda i 4,7. Također, mnoge filmove je snimio u suradnji s različitim nevladinim i humanitarnim organizacijama, a i za svoju matičnu kuću HRT, u kojoj radi kao vanjski suradnik u dokumentarnom, dječjem i znanstvenom programu.

’S Đurom razgovaramo o odnosu između kratke i duge forme, ali i između naručenog i autonomnog rada. U okviru ove posljednje teme dotaknut ćemo se i televizije kao institucije, današnje situacije s HRT-om u odnosu na onu od prije par godina, te pojave reality showova i percepcije publike koja se s istima promijenila. Gavran se u svojim filmovima bavi pojedincem (4,7 i Nasilnički gen), grupom (Kelti, Htjeli smo radnike, a dobili smo ljude) ili društvom u cjelini (Presuda, To je škola, Učiteljica), ali uvijek je socijalno angažiran. Stoga ćemo se baviti i pitanjima, kao što je odnos prema liku i odmak od njega. Na kraju, svakako ćemo razgovarati i o trenutnom stanju domaće i regionalne dokumentarističke scene’, poručuju organizatori događaja.

Upoznaj autora autorski je projekt Dokukina KIC u kojem filmski kritičar i festivalski selektor Vladan Petković predstavlja istaknute domaće i regionalne autore kroz njihove najznačajnije filmove, osobne priče i bogato iskustvo. Odmah nakon razgovora bit će prikazana dva najnovija Gavranova filmska uratka, Vijesti iz Laayouna te Jedi, spavaj, jedi, spavaj, film koji je nedavno dobio posebno priznanje Europskog udruženja regionalnih televizija CIRCOM u Portugalu.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više