Novosti

Kultura

Uskoro sedmi Festival alternative i ljevice

Na FALIŠ ove godine stiže Enzo Traversi, autor intrigantnih djela ‘Melankolija ljevice’ i ‘Nova lica fašizma’. Uz njega u Šibeniku gostuju povjesničarka Dubravka Stojanović, filozof Žarko Paić i teolog Pantelis Kalaitzidis

6revzvepivs22rfzwu5m2aji0mk

U Šibeniku 4. rujna počinje sedmo izdanje Festivala alternative i ljevice – FALIŠ na kojem će se i ove godine okupiti brojni povjesničari, pisci, sociolozi i filozofi iz cijele Europe s namjerom da odgovore na neka od ključnih društvenih pitanja.

Populizam – narod i njegove ideologije naslov je centralne teme o kojoj će se razgovarati na Maloj loži s naglaskom na razloge uspona populističkih stranaka u Europi, što populizam sa sobom donosi, postoji li dobar populizam ili je on nužno loš i može li se lijevim populizmom odgovoriti na desni.

Na festival ove godine stiže Enzo Traversi, talijanski povjesničar, profesor na Sveučilištu Cornell i autor intrigantnih i važnih djela ‘Melankolija ljevice’ i ‘Nova lica fašizma’. Uz njega, u Šibeniku gostuju i povjesničarka Dubravka Stojanović, filozof Žarko Paić i teolog Pantelis Kalaitzidis.

Na FALIŠ-u, koji traje do 7. rujna, govorit će se i o 30 godina od rušenja Berlinskog zida, povijesnom događaju velikog simboličkog značenja koji su pratila i velika očekivanja, posebno u socijalističkom bloku država. Neke od tih zemalja prošle su brutalne ratove, sve su prošle proces tranzicije, u svima je došlo do desekularizacije javnog prostora, ali i do jačanja revizionizma i iracionalizma u znanosti. O tome što je pošlo po krivu govorit će književnica Christine Koschmieder, povjesničar Tvrtko Jakovina, antropolog Ivan Čolović, publicisti Andrej Nikolaidis i Vuk Perišić, kustosica Dragana Modrić, publicistica Ivana Biočina i sociologinja Inga Tomić-Koludrović.

Organizatori najavljuju i veliki intervju FALIŠ-a – sa Šibenčaninom Igorom Mandićem razgovarat će književna kritičarka Katarina Luketić – zatim izložbu fotografija prerano preminuloga fotoreportera Hrvoja Polana, kao i promociju fotomonografije ‘Iza sedam logora: Od zločina kulture do kulture zločina’, koju je napravio zajedno s Viktorom Ivančićem i Nemanjom Stjepanovićem, promociju ‘Knjige o jugu’ Jurice Pavičića i razgovor s jednim od najvećih svjetskih ratnih fotoreportera Damirom Šagoljem.

Cijeli program festivala možete pronaći na ovom linku.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više