Novosti

Društvo

Ustaški grb i pozdrav na osmrtnici pripadniku Crne legije

U Prološcu Donjem izdana je osmrtnica pripadniku Crne legije kojeg su "nećaci i istomišljenici" ispratili s pozdravom "Za dom spremni" te ustaškim grbom s prvim bijelim poljem i stiliziranim slovom "U" u pleteru. Iz pogrebnog poduzeća kažu da je oni samo lijepe, a da za ostalo pitamo naručioce i tiskaru

Large osmrtnica%2b

Osmrtnica ustaši iz Prološca Donjeg

I ovogodišnje obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima - nacizma, fašizma i komunizma u Hrvatskoj proteklo je u revizionističkom tonu. Deklarativno su osuđeni svi zločini počinjeni u ime različitih režima, ali u pravilu su se – izuzevši potpredsjednika Vlade Davora Božinovića - komemorirali isključivo oni za koje se tvrdi da ih je počinila oslobodilačka partizanska vojska u Drugom svjetskom ratu. Podsjetimo da se taj dan obilježava na temelju rezolucije koju je donio Europski parlament na inzistiranje nekoliko postkomunističkih država.

Božinović je prigodno izjednačio sve žrtve i upalio svijeću kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, na Grobnici narodnih heroja, na grobu Brune Bušića, kod Spomen-obilježja hrvatskim žrtvama Bleiburga i križnih putova te na grobu Franje Tuđmana. Drugi potpredsjednik Vlade Oleg Butković je na Golom otoku i Sv. Grguru položio vijence na spomen ploče podignute u čast žrtvama logoraša koji su bili tamo nakon Drugog svjetskog rata.

U obilježavanje se uključio i Hrvatski sabor. Zastupnica Zdravka Bušić (HDZ) sudjelovala je na komemoraciji žrtvama stradalim prilikom oslobođenja od nacističko-ustaškog režima na stratištu na Lepoj Bukvi i kod grobnice Macelj. U Splitu su gradske i županijske vlasti položile vijence na ulazu u tvrđavu Gripe gdje su bili zatvoreni suradnici okupatorskog režima, a komunistički sustav uspoređen je s Putinovom Rusijom, odnosno agresijom na Ukrajinu. "Moramo se sjećati onih koji su bili protiv crvene zvijezde petokrake i protiv Titova režima", rekao je predsjednik županijskog Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Ivan Turudić. Dan sjećanja obilježio se i u općini Zagvozd gdje je pokopano 30 žrtava iz Drugog svjetskog rata ekshumiranih od 2018. godine na tom području.

U takvom kontekstu nije čudno da se jučer na internetu pojavila osmrtnica jednom od pripadnika ustaške Crne legije kojeg su, ako je vjerovati njegovim "nećacima i istomišljenicima", strijeljali partizani. Na osmrtnici piše da su "poslije 78 godina pronađeni posmrtni ostaci borca za Nezavisnu Državu Hrvatsku, pripadnik vojske NDH – Crne legije". Radi se o N.L., čije puno ime i prezime nemamo razloga ovdje navoditi. Na osmrtnici dalje piše da je strijeljan 1944, u 20. godini, te da će se sprovod održati u subotu u Prološcu Donjem. Ožalošćeni su nećaci i nećakinje s obiteljima te "ostala mnogobrojna obitelj i prijatelji istomišljenici…" uz poruku: "Još nas ima… Počivaj u miru Božjem!" te valjda da ne bude zabune i ustaški pozdrav "Za dom spremni" i grb NDH s prvim bijelim poljem i stiliziranim slovom "U" u pleteru iznad njega.

Nazvali smo pogrebne usluge Feral, koje su navedene na osmrtnici.

- Jeste li vi izradili osmrtnicu N.L.-u s ustaškim grbom i pozdravom?

- Gospodine, korisnik direktno od tiskare naruči ono što želi. Mi samo lijepimo osmrtnice, bez utjecaja na sadržaj.

– Jeste li svjesni da je ime vašeg poduzeća na osmrtnici na kojoj se veliča ustaški režim što je kršenje Kaznenog zakona zbog čega bi trebali biti kažnjeni?

- To trebate pitati tiskaru. Mi samo radimo ono što nam se naruči.

- Koja je to tiskara? Imate li kontakt?

To je bilo zadnje pitanje koje smo uspjeli uputiti muškarcu s druge strane linije koji nam je spustio slušalicu.

Istom čovjeku objavljena je osmrtnica u Slobodnoj Dalmaciji bez ustaškog kićenja, nego tek obavijest o pokopu ostataka uz konstataciju da su ga streljali partizani, kao i da ih "još ima", ma koji oni bili.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više