Novosti

Preporuke: muzika

Utočište od pandemijske stvarnosti

Tri domaća glazbena albuma odličan su prikaz posljedica covid-ere. Prvi se pita, drugi opisuje, a treći je nostalgičan. Sasvim slučajno, zajedno su party, after i before naše glazbene stvarnosti

Dimitrije Dimitrijević, Čar-pitanje (Menart Records, 2020.)

Svojim debi albumom "Čar-pitanje" kantautor Dimitrije Simović nudi utočište svima onima koji žele pobjeći iz uznemirujuće pandemijske stvarnosti. Ranije poznat kao član niške grupe Igralom, a u posljednje vrijeme s bazom u Zagrebu, Dimitrijević je promišljeno i pažljivo skicirao glazbenu sliku svog prvog albuma i uspio iznijeti začudno i zaokruženo glazbeno djelo koje jednako plijeni instrumentalnom izvedbom, strukturom pjesama i lirskim potencijalom. Mnoštvo je žanrova utkano u autorsku glazbu koju stvara Dimitrijević, no svi se oni mogu svesti pod art pop s primjesama jazza i funka. Za ukupan doživljaj svih devet pjesama s albuma "Čar-pitanje" valja odvojiti vrijeme i mentalni kapacitet, no trud se višestruko isplati. Svijet je to u kojemu je mnogo zanosa, ali i urbane anksioznosti mladog čovjeka koji strastveno traži pravi ton i pravu riječ za glazbeni izraz. Na pekićevsko "Čar-pitanje" iz naslova albuma Dimitrijević je odgovorio hrabro preispitujući svoje životne izbore i svijet oko sebe. Pjesme "Lepi su dani", "Ponestaće" i "More" u radijskom će eteru publici donijeti nešto posve drugačije od onoga na što je navikla. Prilično lagan i meditativan album Dimitrijević zaključuje sjajnom plesnom dizalicom "Kovitlac" koja basom i klavijaturama podsjeća na najbolje dane Darkwood Duba. Originalan autorski glas, izvanredna sviračka postava i produkcija čine "Čar-pitanje" jednim od albuma godine u kategoriji klupske glazbe.

 

Z++, Zauvijek (Retfatlanta Records, 2020.)

Mladi osječki glazbenik Zvonimir Husnjak na svom drugom studijskom albumu "Zauvijek" pitkim i zaraznim crossoverom trepa i underground popa donosi osvježenje na scenu. Trep laganice i ugodan srednji tempo su zeplusplusov forte i čini se kao da puls njegove glazbe određuje i banalna činjenica da se u Osijeku, gradu iz kojega dolazi, nalazi veći broj kružnih tokova kojima može dugo i bešumno kliziti kroz nemirne noći i senzualna jutra. Pjesme s ovog albuma idealne su i za odlazak u clubbing, na after ili, u novonastalim okolnostima, na kućnu zabavu koja simulira clubbing. Pjesme na albumu "Zauvijek" govore o mladosti i borbi za svoje mjesto pod suncem, ali i tvrdoglavosti, ispod kojih se nalazi meko tkivo koje Z++ rado otkriva. Uglavnom ljubavne pjesme, među kojima se već istaknuo plesni hit kasnog ljeta "Ljeto već je gotovo", presijeca izvrsna ulična "Moshpit", koja baca svjetlo na frenetičnu briju urbanog polusvijeta i nudi odmak od dominantnih tema intime, a dojmljiva "Znoj štedi krv" posvećena je vlastitoj radnoj etici i kolektivu iz kojeg je potakao. Z++ je majstor malih trenutaka, romantike i ljubavnih pjesama, formiran na dobrim funk, elektroničkim i r'n'b uzorima poput Dina Dvornika, Daft Punka, Franka Oceana. Već je prilično prepoznatljiv na klupskoj sceni regije: kako vokalom, tako melodijama i produkcijom. Meko, ali ne fejk, s opipljivim darom za dobra aranžmanska rješenja i melodije, album "Zauvijek" s dobrom promocijom i malo sreće u narednim će mjesecima zadobiti poštovanje publike, a nadamo se i radijskih urednika.

 

Svemirko, Skalamerija (Više-manje zauvijek, 2020.)

Svjesni činjenice da su s prethodna dva albuma "Vanilija" i "Tunguzija" iscrpili gotovo sav nostalgički potencijal synth popa, Svemirko novim albumom najavljuju završni dio svoje trilogije i označavaju studijski kraj projekta koji je obilježio konac drugog desetljeća 2000-ih. "Skalamerija" iz dosadašnje Svemirkove diskografije iskače čujnom i opipljivom aranžmanskom raskalašenošću i opuštenošću. Bubanj, bas i gitara snimljeni su mnogo organskije nego na prethodna dva albuma, pjesme su mnogo plesnije i napucanije producirane nego na "Tunguziji", dok tekstovi lirski i dalje ostaju unutar emo-macho programatskog okvira. Zanimljiva stvar sa Svemirkom jest što njihova najveća vrlina nerijetko biva i njihova najveća mana. U namjeri da budu jako kul i duhoviti, vrlo često im to i uspijeva, no kada se okliznu, to onda zvuči prilično jeftino, kao kada u jednom od najavnih singlova Vuković pjeva: "Dok ja spavam, on ti sudi, bez odvjetnika, bez prigovora…" Plesne "Još sam pri aparatu" i "Južni trans" naći će se na brojnim plejlistama za kućne tulume, a hoće li se "padanje u južni trans" ovog ljeta i jeseni doista dogoditi Svemirku, kao i velikom broju izvođača čiji koncertni potencijal diktiraju famozni epidemiološki uvjeti, tek ostaje za vidjeti.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više