Novosti

Kronika

Uvredljivo pismo profesorici hrvatskog

Mira Bićanić, profesorica hrvatskog jezika u Srpskoj pravoslavnoj općoj gimnaziji u Zagrebu, dobila je pisamce. U njemu joj jedan od proustaških šaljivaca šalje par stihova od kojih bi se i Velimiru Bujancu od smijeha zavrtjelo pred očima

Large kosanovic kronika

(foto Borna Filić/PIXSELL)

Poznato je da desničari imaju neodoljiv smisao za humor. Posebna kategorija tog rafiniranog proustaškog žanra, vidljiva je na internetu. Naime, kada se na portalima pojave tekstovi o Srbima, zdrug hejtera koji se javlja ispod takvih tekstova, nerijetko se služi metaforom traktora koji bi preostale Srbe u Hrvatskoj trebali jednog lijepog dana odvesti u Srbiju. Ni kriva ni dužna, ovih je dana profesorica hrvatskog jezika, Mira Bićanić, koja predaje u Srpskoj pravoslavnoj općoj gimnaziji Kantakuzina Katarina Branković u Zagrebu, dobila pisamce. U njemu joj jedan od proustaških šaljivaca šalje par stihova od kojih bi se i Velimiru Bujancu od smijeha zavrtjelo pred očima: "Tko se tenka laća, traktorom se vraća / Srbin ima 4 traktora, jedan drugom okrenuli leđa/Teško onom tko Srbina vređa, Samo traktor Srbina spašava".

Kao što znamo, neoustaše tradicionalno imaju problem s gramatikom materinjeg jezika, pa ne čudi da je profesorici Bićanić pisamce napisano isključivo velikim slovima. Čovjek je očito igrao na sigurno. Uglavnom, pisamce je završio urnebesnom poantom: "Miro, imate li predmet iz vožnje traktorom za četnike u vaši gimnaziji?"

Na našu preveliku žalost, autor ovog humorističkog uratka, kao i brojni njegovi predšasnici ostao je anoniman, tako da će nagrada "Mile Budak” za poeziju ostati neuručena. Šteta, jer se čovjek potrudio pa je na drugom papiru napravio i vlastitu "novu srpsku zastavu u znak sjećanja na 1995." , na kojoj je srpska trobojnica s grbom u kojem su četiri traktora.

Nepotpisani autor ostavio nas je uskraćenima za još jednu informaciju. Bilo bi ga lijepo upoznati da vidimo koliko beskrupulozan moraš biti da srednjoškolce koji su u Zagreb došli učiti iz cijele Hrvatske, nazivaš četnicima. Kao da nije dovoljno što ih njihove kolege iz srednje škole preko puta ponekad vrijeđaju u autobusima javnog prijevoza. To se događa godinama i nitko ne poduzima ništa. Polako. Premijer Plenković je ovih dana otkrio da u Hrvatskoj žive ljudi poput autora ovakvih pisama. Do sada mu ih nitko nije prinio pozornosti. Sada, kada je desničarski cirkus posjetio i njegov kazneni prostor, možda se konačno pronađe pokoji autor desetaka ovakvih pisama i tisuća internetskih prijetnji srpskim institucijama, redakciji Novosti i svima koji shvaćaju ozbiljno Ustav Republike Hrvatske u kojem fino piše da su svi građani pred zakonom jednaki.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više