Novosti

Politika

Uz Šavoriće na lex Agrokoru radio i InterCapital

Vlada, ministrica Dalić i Agrokor već se deset dana odbijaju očitovati na informaciju Novosti da su na izradi lex Agrokora sudjelovali i predstavnici investicijskog društva InterCapital, čiji su ljudi, kao i u slučaju Šavorića i partnera, potom angažirani i u Ramljakovoj upravi. U InterCapitalu to ne žele ni potvrditi niti demantirati

Wg2lsr5tthjili2mr06r673sx21

(foto Marko Lukunić/PIXSELL)

Dok je javnost već postalo poznato da je Vlada tajno angažirala odvjetničko društvo Šavorić i partneri prilikom izrade lex Agrokora, Novosti su iz financijskih krugova dobile informaciju da su Vladu savjetovali i predstavnici investicijskog društva InterCapital čiji su ljudi, kao i u slučaju Šavorića i partnera, potom angažirani u procesu restrukturiranja Agrokora.

Zbog činjenice da je prinudna uprava na čelu s Vladinim povjerenikom Antom Ramljakom angažirala odvjetničko društvo Šavorić i partneri, koje je ranije radilo za jednog od najvećih Agrokorovih vjerovnika, rusku VTB banku, ali i sudjelovalo u pisanju lex Agrokora, prošli tjedan je SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin ukazao na njihov sukob interesa. Grbin je o angažmanu vanjskih suradnika na izradi lex Agrokora tražio hitno očitovanje ministrice Martine Dalić, no nije ga dobio. Na sjednici Predsjedništva SDP-a ove subote priča je dobila nastavak odlukom o pokretanju postupka opoziva ministrice Dalić.

Ministrica Dalić u svojem je ranijem odgovoru medijima ustvrdila da na izradi zakona nisu bili angažirani ni domaći ni strani konzultanti, ali je potvrdila da je ‘kroz dulje razdoblje u različitim fazama izrade zakona o određenim zakonskim rješenjima zatraženo mišljenje više vanjskih pravnih i financijskih stručnjaka različitih područja ekspertize i specijalizacije’. Ministrica, međutim, nije javnosti otkrila tko su ti stručnjaci, a već više od deset dana Vlada i ministrica Dalić odbijaju odgovoriti i na upit Novosti o tome tko je sve i u kojim fazama sudjelovao u izradi zakona. Ministricu smo još prošlog utorka pitali i za potvrdu konkretne informacije da su ‘financijski stručnjaci’ iz njenog priopćenja bili predstavnici InterCapitala, no ona se i na taj upit oglušila. Tonći Korunić, jedan od osnivača InterCapitala, na naš prošlotjedni telefonski poziv kazao je da to ‘ne može komentirati’.

- Ne mogu ni potvrditi ni demantirati - odgovorio nam je Korunić na izravno pitanje znači li to da ne negira sudjelovanje InterCapitala u izradi lex Agrokora, te nas uputio na Kristinu Laco, komunikacijsku stručnjakinju koja je preuzela krizno komuniciranje Agrokora nakon što je Vladinim povjerenikom imenovan Ante Ramljak.

Međutim, Kristina Laco već danima ne odgovara na upite Novosti, baš kao što već više od deset dana šute i Vlada i ministrica Dalić. Isprva nam je bilo čudno zašto nas je InterCapitalov Tonći Korunić uputio na Agrokorovu novu glasnogovornicu, no potom smo dobili i informaciju da su InterCapitalovi ljudi, osim što su savjetovali Vladu u izradi lex Agrokora, uključeni i u Vladin proces restrukturiranja Agrokora.

Kako je pisao Poslovni dnevnik, jedan od ljudi uključenih u rad Ramljakove uprave je i Matko Maravić. Maravić je bivši zaposlenik Agrokora, međutim, danas je on je predsjednik uprave InterCapitalovog povezanog društva InterKapital vrijednosni papiri. Maravić nam se ovog utorka o tome nije htio očitovati.

Prilikom našeg poziva Maravić se na pitanje o tome može li nam potvrditi da je dio tima koji se bavi restrukturiranjem Agrokora zadržao na Korunićevoj liniji, pa nam je najprije kratko odgovorio da nema komentara. Na naš upit znači li to da svoju upletenost ni ne demantira, još nam je jednom ponovio da nema komentara.

- Ne možemo komentirati. Imamo svoje procedure, regulirana smo industrija i samo vam kažem da ne možemo komentirati - rekao je Maravić Novostima, tražeći čak da ne objavljujemo ni njegovu izjavu o tome kako nema komentara.

Naš novi pokušaj da provjerimo sve to kod gospođe Laco završio je neuspješno, jer je ponovo bila nedostupna za razgovor. Zanimljivo je da je Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak u svojom priopćenju potvrdio da je društvo Šavorić i partneri u najvećem djelu bilo angažirano na savjetovanju ‘u pogledu tumačenja i primjene Zakona o izvanrednoj upravi’ (lex Agrokor), dakle zakona u čijoj je izradi tajno i neformalno sudjelovalo, i to bez naplate usluga Vladi, zbog čega je reagirala i Hrvatska odvjetnička komora čiji je disciplinski tužitelj Alen Jakobović pokrenuo izvide kojima istražuje je li došlo do sukoba interesa.

Dok je nakon izbijanja priče u javnost s odvjetničkim društvom Šavorić i partneri prekinuta suradnja, pa je Ramljak za novog pravnog savjetnika angažirao međunarodnu odvjetničku kuću Kirkland & Ellis International, uloga InterCapitala ostala je do danas nepoznata javnosti. Pritom je riječ o financijskoj kući koja je značajan igrač na tržištu obveznica i dionica pa je time, ako ju je Vlada na netransparentan način uključila u izradu lex Agrokora, stekla i povlaštene informacije o budućem utjecaju krize u Agrokoru na tržište. ‘InterCapital je nezavisna investicijska kuća utemeljena 2001. godine te jedna od vodećih tvrtki u područjima trgovine financijskim instrumentima, upravljanja imovinom klijenata i poslovima investicijskog bankarstva u Republici Hrvatskoj’, stoji na službenim stranicama InterCapitala.

Komentar na Vladino, ali i ministričnino izbjegavanje odgovora na upite Novosti te na potpunu netransparentnost Vlade o akterima i procesima koji su prethodili kreiranju i izglasavanju lex Agrokora, zatražili smo od GONG-a.

- Transparentan proces donošenja odluka jedno od temeljnih odlika demokratskog sustava, koje sprječava skriveni utjecaj posebnih interesa, posebice korporativnih. U Hrvatskoj imamo suprotnu praksu, i to upravo kod najvažnijih zakona. Naknadno je javnost saznala da su u kreiranje porezne reforme bili uključeni eksperti konzultantskih tvrtki, a sada se javnosti odbijaju dati informacije o tome tko je savjetovao Vladu u pripremi lex Agrokora. Odbijanje pristupa ovim informacijama kreira se politička praksa pogodna za prikriveni utjecaj, pogodovanje i korupciju - kaže Duje Prkut iz GONG-a.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više