Novosti

Politika

Večernji list se pridružio borbi protiv prava na pobačaj

Dan prije početka kampanje bdijenja kršćanskih aktivista pred bolnicama u kojima se rade abortusi, Večernji list je objavio ‘Korizmeni molitvenik’ u kojem fra Ljubičić poziva na borbu koja ‘počinje danas’ protiv ‘nesavjesnih sudaca’ Ustavnog suda

Pod motom ‘Nisam li ti zapovjedio: odvaži se i budi hrabar?’ u srijedu je započela još jedna korizmena kampanja inicijative ‘40 dana za život’. Šesta po redu kampanja, čiji je cilj zabrana pobačaja, ističu organizatori, trebala bi biti najveća do sada i trajati do 5. travnja. Predsjednik Inicijative Ante Čaljkušić najavio je niz tribina i molitvenih bdijenja ispred 37 bolnica u 35 hrvatskih gradova u kojima se obavljaju abortusi, uključujući prvi put Labin i Samobor. Posebna pažnja ove godine bit će dana na zaštiti muškarca.

Sama po sebi vijest i nije osobita novost. Radi se o još jednom pokušaju dobro umreženih ultrakonzervativnih katoličkih udruga da pokušaju urediti tuđe živote i stvoriti svijet po svojoj mjeri. Inicijativi se na neformalan način u utorak pridružio i Večernji list koji je svojim čitateljima podijelio tiskano izdanje knjižice ‘Korizmeni molitvenik – molitve, meditacije, ispit savjesti’ u kojoj su, kako naslov i kaže, pobrojane molitve u korizmeno vrijeme.

Uz njih, knjižica sadrži i tekstove više svećenika među kojima je i onaj fra Petra Ljubičića, hercegovačkog fratra kojem je međugorska vidjelica Mirjana povjerila pergament s deset Gospinih tajni. Fra Ljubičić bi ih trebao objaviti svijetu jednu po jednu kad mu postanu vidljive sa svitka koji je Gospa Mirjani predala za Božić 1982. godine.

Ljubičić se na kraju teksta u Večernjakovoj knjižici nimalo biranim riječima obrušio na suce Ustavnog suda koji su prije tri godine izglasali da postoji pravo na privatnost koji uključuje i pravo na slobodu žene da sama do 10. tjedna trudnoće odluči o tome hoće li nastaviti trudnoću ili ne. Tek nakon tog razdoblja može se govoriti o javnom interesu, zaključio je Ustavni sud i uz to naložio Saboru da u roku od tri godine donese novi zakon o pobačaju koji bi bio usklađen s Ustavom, s obzirom da je postojeći još iz 1978. godine. Međutim, bivši ministar zdravlja Milan Kujundžić krajem siječnja kazao je da će taj rok – koji ovih dana ističe - zbog kompleksnosti teme biti produžen i da on osobno priželjkuje što manje abortusa, a što više rođene djece.

Činjenica je, dakle, da je Ustavni sud jasno poručio da se novim zakonom ne smije zabraniti abortus, kao što su priželjkivale udruge poput U ime obitelji i Vigilare. Osim toga, nedavno je objavljeno istraživanje agencije Ipsos na uzorku od 612 ispitanika po kojem velika većina građana, čak 81 posto, želi da pobačaj ostane osobno ženino pravo na izbor. Onih koji su protiv ima samo sedam posto.

Vratimo se Ljubičiću. ‘Iznenađeni smo, bolje rečeno, šokirani onim, što rekoše ustavni suci o pobačaju, izuzev Miroslava Šumanovića koji je jedini bio za ukidanje bezbožnog, sotonskog zakona’, piše fra Petar, a distribuira Večernji list. ‘To je, stvarno sramotna odluka: suci tvrde da navodno postoji ustavno pravo ubiti nerođeno dijete. Papa Franjo jasno nam govori što nam je činiti. Netko dobro napisao: Borba počinje danas. Nema predaje. Pokažimo tim nesavjesnim sucima da su u velikoj zabludi kad govore o izboru žene, a niječu neviđenom nerođenom djetetu pravo na život’, nastavlja dalje pa zaključuje u još oštrijem tonu, pitajući se gotovo biblijski što bi bilo s njima da su ih majke abortirale: ‘Da su ih njihove mame ubile pod svojim srcem, ne bi mogli donositi ove bezbožne zakone. Milosrdni Bože, oprosti im jer ne znaju što čine. Amen.’

Premda bi razdoblje korizme za kršćane trebalo biti vrijeme obnove duha i tijela, fra Petar ga očito vidi drukčije pa poziva na akciju, točnije ‘borbu’ koja ‘počinje danas’ protiv ‘bezbožnog sotonskog zakona’ i ‘nesavjesnih sudaca’, gotovo žaleći što ih majke nisu – abortirale?!

‘Borba’ je zaista i počela danas s početkom tzv. bdijenja pred bolnicama kao vidljiv dio kampanje pritiska na žene koje odlaze na abortuse, kao i na sve manji broj liječnika koji ih obavljaju, ali i onaj manje vidljiv lobiranja među političkom vrhuškom desnog usmjerenja.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više