Novosti

Kratko & jasno

Vedrana Bibić: Pobačaj za sve

Da bi bio dostupan, pobačaj se mora vršiti u svim javnim bolnicama i biti besplatan svima – pod svima mislim na trans muškarce, studentice, migrantkinje, azilantkinje, izbjeglice, beskućnice bez zdravstvenog osiguranja, baš svima, kaže članica feminističkog kolektiva fAKTIV

Large intrigator  mini

Kako komentirate odluku KB-a Sveti Duh da obavlja uslugu pobačaja na zahtjev, koja nije bila dostupna u zadnjih sedam godina zbog priziva savjesti?

S obzirom na to da bi sve javne bolnice u Republici Hrvatskoj trebale izvoditi ovaj legalan medicinski zahvat jer im je to posao, tužno je što moramo biti sretne zbog provođenja jednog od rijetkih dobrih zakona. Naravno, pozdravljam odluku, smatram da je to izuzetno važna politička odluka i jasna politička poruka sada već ne toliko nove gradske vlasti i nove uprave KB-a Sveti Duh. Odluka također pokazuje da gdje ima političke volje, ima i načina – u kuloarima se šuškalo da "to nije tako jednostavno, da trebamo biti strpljive", kao da se radi o nekom hiru, a ne o pitanju života žena i dostupnosti javnog zdravstva.

Koliko je to apsurdno jer riječ je o provođenju zakona? Problem i dalje ostaje zbog svote koju za pobačaj treba izdvojiti?

Kada živite u državi koja sustavno i predano onemogućuje ženama pobačaj, svaki pomak istovremeno frustrira i ohrabruje. Frustrira upravo zato što je, kako kažete, apsurdno da je ovo uopće vijest, a ohrabruje jer kontinuirani feministički politički pritisak ipak ponekad direktno mijenja zakone i odnos snaga u našim bolnicama. Problem plaćanja i dalje ostaje – pobačaj ne bi bio uistinu dostupan i da imamo hiljadu puta manje prizivača. Nije dostupan sve dok nije besplatan, odnosno pokriven sredstvima HZZO-a jer, pogotovo danas, u vrijeme inflacije, izdvojiti oko 2000 kuna – dodajte tome ultrazvuk, kovid-test i još poneku pretragu pa ta cifra raste – većini žena nije malo.

Dakle, pobačaj neće biti dostupan svim ženama dok ne bude besplatan. Kako to ostvariti i kako izboriti da i u ostalim bolnicama on bude omogućen?

Da bi bio dostupan, pobačaj se mora vršiti u svim javnim bolnicama i biti besplatan svima – pod svima mislim na trans muškarce, studentice, migrantkinje, azilantkinje, izbjeglice, beskućnice bez zdravstvenog osiguranja, baš svima. To se može ostvariti, kao što je ostvaren pobačaj u KB-u Sveti Duh, dosta jednostavnom političkom odlukom. Ne treba mistificirati izmjene zakona. Druga je stvar što trenutna vlast nema nikakve volje ni želje da žene u Hrvatskoj žive u društvu koje poštuje njihovo reproduktivno zdravlje. Zato ćemo se za pobačaj dostupan svima boriti i dalje, na ulicama, u medijima, u institucijama, gdje god treba. Ponavljat ćemo to, zahtijevat ćemo to sve dok javno zdravlje žena ne postane prioritet.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više