Novosti

Politika

Vektorsko crtanje sramote

Bez obzira na to radi li se o namjernoj provokaciji ili grubom previdu, zadnji slučaj s krivom bojom prvog polja u grbu na dresu hrvatske reprezentacije ilustrativan je primjer toga u čijim je rukama najpopularniji domaći sport

Large luka modric   copy

Luka Modrić u unikatnom dresu (foto Stuart Franklin/Reuters/PIXSELL)

Bez obzira na to radi li se o namjernoj provokaciji ili grubom previdu, zadnji slučaj s krivom bojom na prvom polju grba na hrvatskoj zastavi na dresu reprezentacije ilustrativan je primjer koji dovoljno govori u čijim je rukama najpopularniji domaći sport. Podsjetimo da je Jutarnji list otkrio da je nacionalni sastav sve četiri utakmice na Europskom prvenstvu odigrao u dresu na kojem je bila zastava s grbom s prvim bijelim poljem. S druge strane, sve suparničke reprezentacije imale su, uz svoju, i službenu hrvatsku zastavu onako kako i treba izgledati, s prvim crvenim poljem. Da pojasnimo, na velikim natjecanjima poput Eura za svaku utakmicu izrađuju se posebni dresovi sa zastavama suparnika, gradom i datumom odigravanja utakmice. Ovaj će svakako biti unikatan!

Gotovo nevjerojatno zvuči da to nitko u Hrvatskom nogometnom savezu tjednima nije primijetio. Glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak rekao je da se radi o nenamjernoj pogrešci do koje je došlo "u ručnom vektorskom crtanju i potom u tiskanju hrvatske zastavice uoči Europskog prvenstva, koja potom nije primijećena". HNS je prebacio krivnju na tvrtku Sitotisak Decolor iz Varaždina od koje će zatražiti odgovornost, a interno će disciplinirati djelatnike odgovorne za ovaj nenamjeran propust, zbog kojeg su se ispričali javnosti i navijačima. Pacak je rekao i da HNS odbija svaku pomisao da bi se radilo o namjernom izvrtanju hrvatskog grba, koji hrvatske reprezentacije godinama ponosno predstavljaju diljem svijeta.

Oglasio se i vlasnik tiskarske tvrtke Damir Kumek. "Ovo mi je sad ludnica. Mogu reći da se svim srcem ograđujem da je to napravljeno namjerno i od bilo kakvih insinuacija u tom smjeru. Niti smo mi namjerno tako tiskali niti je to bilo tko od nas to tražio. Apsolutno je riječ o slučajnosti i pogrešci", rekao je Kumek.

Da se vratimo na početak teksta: bio u pitanju grubi previd ili namjerna provokacija, HNS je opet osramotio i sebe i reprezentaciju. Jednako kao kada je svojevremeno za pomoćnog trenera uzeo Joea Šimunića, nogometaša koji je preko mikrofona pozivao navijače da skandiraju ustaški pozdrav "Za dom spremni", za što je kasnije bio osuđen.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više