Novosti

Politika

Vikend s neonacistom

Thompsonov advokat Davorin Karačić proveo je vikend u društvu istaknutog njemačkog neonacista Markusa Frntica, objavivši i fotografiju na kojoj poziraju zajedno s Thompsonom

Large foto2  2

Karačić (sasvim lijevo), Thompson (u sredini) i Frntic (sasvim desno) (foto Facebook)

Davorin Karačić, advokat Marka Perkovića Thompsona, proveo je povodom Thompsonovog koncerta održanog 4. rujna u Iloku vikend u društvu istaknutog njemačkog neonacista Markusa Frntica, inače hrvatskog porijekla. To proizlazi iz fotografija i popratnog teksta koje je na svoj Facebook profil postavio Karačić te "tagirao" Frntica. Karačić, Frntic i društvo fotografirali su se te subote u Osijeku pored spomenika crvenom fići, a potom u Viškovcima i Iloku, gdje su pozirali zagrljeni i s Thompsonom. Tu je i fotografija iz "bekstejdža", a sljedećeg dana ekskurzije ovjekovječili su svoj posjet Spomen-domu hrvatskih branitelja u Vukovaru.

Dnevni list Stuttgarter Nachrichten u opsežnom članku iz 2015. piše da je njemačka obavještajna služba Markusa Frntica prvi puta uočila 1996., i to kao vođu podružnice rasističke organizacije Ku-Klux-Klan iz Stuttgarta. Istraživački novinari Franz Feyder i Sven Ullenbruch su Frntica opisali kao ključnu neonacističku figuru na jugozapadu Njemačke, gdje je izgradio i filijalu poznate međunarodne desno-ekstremističke mreže Blood & Honour.

"Koliko se on snažno s ideologijom grupe identificira, moguće je pročitati na njegovom trbuhu, gdje je dao velikim slovima tetovirati 'Blood & Honour' i 'Adolf Hitler'. Na sceni je stjecao poštovanje: Frntić, sin njemačke majke i hrvatskog oca, ima odlične kontakte u krugovima fašista i kriminalaca u Hrvatskoj", pišu novinari u tom tekstu. Navode i da je broj registracije njegovog vozila 1488, pri čemu 14 označava slogan američkog rasističkog terorista Davida Lana, a 88 je šifra za "Heil Hitler".

Blood & Honour u Njemačkoj je imao više od 200 članova te je podružnica bila jedna od većih na svijetu. Njeni su pripadnici pozivali na "rasni rat", financijski i logistički pomagali terorističku grupu "Nacionalsocijalističko podzemlje" (NSU), koja je od 2000. do 2006. ubila devetero imigranata i jednu policajku te izvela 14 pljački banaka. Postoje fotografije na kojima je Frntic zajedno s blagajnikom njemačkog Blood & Honoura Marcelom Degnerom, kojeg se sumnjiči da je financirao NSU, kao i s Thomasom Starkeom. Starke je bio ljubavnik i pomagač ubojice NSU-a Beate Zschäpe, ali i povremeni doušnik policije, baš kao i Degner, a neki autori nagađaju da bi to mogao biti i sam Frntic.

Karačić (drugi s slijeva) i Frntic (sasvim desno) – u "bekstejdžu" koncerta (Foto: Facebook)

Neposredno prije zabrane Blood & Honoura 2000. godine, Frntic je osnovao organizaciju "Furchtlos und Treu" ("Neustrašivi i vjerni"), koja je uz ostalo i održavala komemoracije za SS-ovce. Policija je 2003. došla u posjed fotografija na kojima Frntic i drugi neonacisti poziraju s oružjem. Pretragom njihovih stanova pronađeni su eksploziv i 2500 metaka, no u samom Frnticevom stanu u općini Kirchheim am Neckar policajci su našli tek plastičnu pušku i probušenu puščanu cijev.

"Do danas se pripadnici grupe 'Neustrašivi i vjerni' pokazuju s pištoljima i puškama. Kameradi putuju s Frnticem do Austrije na susrete s hrvatskim fašistima. Tamo nose majice s natpisom 'Njemačko-hrvatska braća po oružju'", napominju novinari dnevnika Stuttgarter Nachrichten.

Austrijska internet stranica no-ustasa.at navodi da je Frntic 2012. posjetio blajuburšku komemoraciju. Frntic se u njemačkim neonacističkim krugovima kreće desetljećima te je dovoljno značajan da se spominje u više članaka i knjiga, a 2018. ispitivan je pred istražnim povjerenstvom o NSU-u parlamenta pokrajine Baden-Württemberg. Predsjednik povjerenstva Frnticev stan je opisao kao "privatni muzej Trećeg Reicha".

Član predsjedništva Neovisnih za Hrvatsku i pripadnik navijačke skupine Bad Blue Boys Davorin Karačić poznat je po zagovaranju ustaškog pozdrava "Za dom spremni". Političke neistomišljenike i novinare javno naziva "yugo-pacovčad", "retardirani ljevičari" i "kujice", a usporedio ih je i s bakterijama. Po njemu, Milorad Pupovac i drugi srpski političari u Hrvatskoj "ne predstavljaju srpski narod, nego manjinu (Srba) koja debelo mrzi ovu zemlju i ovaj narod". Karačić podupire negatore ustaškog genocida i smatra da je genocid u Hrvatskoj počinila Srbija.

Tvrdi da migranti "uglavnom kradu, siluju, fizički napadaju ljude, iz mizoginije nasrću na žene, premlaćuju homoseksualce iz mržnje", za što dobivaju "nevjerojatno niske kazne". Glasnogovornici HSS-a Ivani Tomić poručio je da je šteta što ju nije napao "imigrantski silovatelj", dok je Tomislavu Tomaševiću rekao "Klošaru mali, pljunut ću ti u facu" i pozvao ga na tuču. Rado nosi odjeću marke Thor Steiner popularnu među neonacistima, zalaže se za fizičko kažnjavanje djece ("šipka je iz raja izašla"), vjeruje da se u Europi provodi proces "škopljenja muškaraca" i učestalo ističe vlastitu muževnost.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više