Novosti

Kronika

Više za kulturnu autonomiju

Sredstva iz državnog proračuna za potrebe nacionalnih manjina u 2023., prije svega za programe kulturne autonomije, iznosit će 58 miliona kuna, 8 miliona više nego u ovoj godini, izjavio je predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer

Large manjine

Predstavnici crnogorske manjine

Po dogovoru Vlade i predstavnika nacionalnih manjina, sredstva iz državnog proračuna za potrebe nacionalnih manjina u 2023., prije svega za programe kulturne autonomije, iznosit će 58 miliona kuna, 8 miliona više nego u ovoj godini - izjavio je predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer na obilježavanju Dana Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, u Centru kulture na Pešćenici (KNAP). Podsjetivši na 19-godišnjicu Koordinacije, formirane u decembru 2003., godinu nakon donošenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

- Nikakva prava, pa ni manjinska, nikad nisu vječna. Imamo tendencije da se ta prava revidiraju i da budu manja, odnosno da nisu potrebni predstavnici manjina. Zato je Zagreb pozitivni primjer pozitivnog odnosa prema manjinama – rekao je Tolnauer.

Izaslanica gradonačelnika Ljiljana Klašnja podsjetila je na zadatke Koordinacije osnovane s ciljem unapređenja zajedničkih interesa manjina i Zagreba.

- Grad Zagreb niz godina njeguje visoke standarde u promicanju manjinskih prava, svjestan da raznolikost treba biti čimbenikom, ne podjela već obogaćivanja društva. Svi mi dajemo doprinos promicanju tolerancije i ljudskih prava. Pripadnici nacionalnih manjina ostavili su ogroman broj građevina, ulica, osoba i značajnih mjesta povezanih sa Zagrebom koji je uvijek bio otvoren za sve koji su željeli živjeti u njemu, pa je Koordinacija izdala i knjigu o nacionalnim manjinama u Zagrebu i njihovom doprinosu, rekla je.

Juraj Bahnik, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagreba, naglasio je da je da je implementacijom Ustavnog zakona u Statut grada Zagreba, usvojeno praktično rješenje po kojemu manjine mogu učestvovati u životu grada. Uslijedio je umjetnički program u kome su učestvovali kulturno umjetnički ansambli Crnogoraca, Čeha i Poljaka, kao i muzički nadarena djeca iz redova makedonske manjine. Albanska muzička grupa Ilirka pod vodstvom Shenide Billali iz Kluba albanskih žena Hrvatske "Kraljica Teuta" izvela je muzičko-baletski igrokaz o mitskoj kraljici Teuti koja se po predanjima u 3. vijeku pr. n.e. na Jadranskoj obali borila protiv Rimljana i Grka.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više