Novosti

Kronika

Влaст Kрижeвaцa пoдржaвa aнтифaшистe

Прeдстaвник Грaдa oбeћao je дa ћe влaсти нaстaвити пoмaгaти грaдскoj удрузи aнтифaшистa

Mre76pnpwwaxy11j3f8kziw3u0w

Križevački antifašisti u Stupama

U križevačkom hotelu Kalnik održana je izborna skupština Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Križevaca (UABA). Pored mnogobrojnih Križevčana, skupštini su prisustvovali predstavnici antifašističkih udruženja iz Općina Rasinja i Sokolovac, Grada Koprivnice te Križevaca i drugi građani. Uvodni govor je održao Ivan Knok (SDP), predsjednik UABA Grada Križevaca. Osvrnuo se na rad antifašista u proteklom razdoblju, izdvojivši najvažnije aktivnosti udruge te planove za budućnost. Posebno mu je bilo drago što je mogao pozdraviti nove i mlađe članove.

- U ovoj godini imali smo mnogo komemoracija i proslava. Obilježili smo komemoraciju u Stupama zajedno s ludbreškim antifašistima, obnavljali spomen obilježja i drugu spomeničku baštinu NOB-a. U Vojakovcu je spomenik prije nekih dvije godine obnovljen dok u planu imamo održavanje onih u Velikim Sesvetama i Vojakovačkom Kloštru gdje bi se u te aktivnosti trebali uključiti mjesni odbori. Moram istaknuti kako pritom nismo imali nikakvih problema s lokalnim vlastima. Naša udruga organizirala je putovanja diljem Hrvatske gdje smo obilježili važne antifašističke jubileje. Bili smo na komemoraciji u Jasenovcu, obilježavanju Dana antifašističke borbe u Sisku, proslavi Dana mladosti u Kumrovcu te polaganju vijenaca povodom godišnjice smrti Josipa Broza Tita. Nadam se jednakim aktivnostima i većem članstvu iduće godine - istaknuo je Knok. Anica Desnica, predsjednica Zajednice udruge antifašističkih boraca i antifašista Koprivničko-križevačke županije (ZUABA), rekla je da ‘u teškom vremenu za antifašizam i moramo biti uporni i hrabri u borbi za antifašističke vrijednosti’.

- Na pripadnost antifašističkom udruženju danas često se gleda negativno, veliki broj ljudi u antifašizmu vidi samo loše. Ne shvaća se da svaki pokret, svaki čovjek i organizacija, ako radi onda i griješi. Možda je bilo grešaka i kod antifašista, no to je zanemarivo u odnosu na ono što je antifašizam donio. Na prvom nam mjestu da njegujemo i sačuvamo demokratske tradicije, a na drugom da zaštitimo ono što još nije devastirano ili da pokušamo obnoviti ono šta je uništeno. Mislim tu na spomenike koji ne samo da moraju postati mjesto sjećanja, nego i mjesto opomene kako se nešto slično ne bi nikada dogodilo - rekla je Desnica.

Sandro Novosel, pročelnik križevačkog Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, socijalnu skrb, sport, nacionalne manjine i turizam, poručio je okupljenima da oni rade na promociji antifašizma i žive antifašizam.

- Bitno je antifašističke tradicije i ideje prenijeti na mlađe generacije. Očekujem da ćete iduće godine svečano proslaviti i 7. svibanj, datum kada su Križevci oslobođeni od fašizma. Križevačka gradska uprava uvijek će vam pružati podršku - kazao je Novosel.

Za predsjednika UABA Grada Križevaca izabran je Ivan Knok dok je potpredsjednik postao Jovan Kantar. U članstvo predsjedništva ušli su Jovo Carević, Rudolf Kahlina i Marija Vukobratović, a Antun Bencek, Ivan Matušin i Željko Brlić postali su članovi nadzornog odbora. Nakon službenog dijela skupštine, nastavilo se druženje u ugodnoj atmosferi uz pjesmu i prigodni ručak.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više