Novosti

Društvo

Vlasta Jalušić: Ne idemo iz Metelkove

Janšina vlada provodi sveobuhvatni obračun sa svima koji nisu na njezinoj liniji, a pogotovo s kritičarima rušenja institucija demokratske i pravne države te govora mržnje koji šire neki njezini akteri. Zato je deložacija nevladinih organizacija iz Metelkove logičan nastavak procesa koji je vrlo zabrinjavajući, kaže istraživačica s ljubljanskog Mirovnog inštituta

Large mini internacionala

Vlasta Jalušić

Od 18 nevladinih organizacija, čiji se prostori nalaze u Metelkovoj 6 u Ljubljani, Ministarstvo kulture je zatražilo iseljenje zbog navodne obnove. Koja je pozadina tog poteza?

To smo, bez eufemizama, nazvali deložacijom. Ministarstvo je deložaciju upakiralo u pravnu formu nekakvog sporazuma o dobrovoljnom iseljenju do kraja siječnja 2021., koji bismo trebali potpisati u roku od osam dana, uz argument da je zgrada oronula i nesigurna. Nikako se ne radi samo o obnovi ni o pokušaju uklanjanja nepoželjnih "podstanara" od strane vladajućeg SDS-a Janeza Janše. Tek smo nakon našeg javnog istupa u medijima doznali da bi oni u zgradu nakon obnove uselili prirodoslovni muzej. Ali to što bi oni sa zgradom nije tako bitno. Bitno je da trenutna vladajuća garnitura provodi sveobuhvatni obračun sa svima koji nisu na njezinoj liniji, a pogotovo s kritičarima rušenja institucija demokratske i pravne države, govora mržnje koji šire neki njezini akteri i organiziranog laganja, kako bi difamirala sve one koji su joj na putu. Zato je taj potez gotovo logičan nastavak procesa koji je vrlo zabrinjavajući. U sferi nezavisnih javnih agencija itd. vlada naprosto mijenja vodeće ljude. Pošto ih u sferi nevladinih organizacija i nezavisne kulture ne može jednostavno mijenjati, oduzima im temeljnu infrastrukturu i sredstva te tako pokušava onemogućiti njihov rad. Slično je to procesima kakve dobro znate i u Hrvatskoj, a dan-danas je tvrđava takvih politika Orbanova Mađarska.

Dakle, riječ je o nastavku neprijateljskih politika koje Janšina vlada provodi protiv civilnog društva i nezavisne kulture?

Neposredno iz vladajuće stranke i medija pod njezinom kontrolom te se organizacije već duže vremena napada i izložene su pokušajima kriminalizacije. O nama se piše kao o pohlepnim i lijenim nevladinim parazitima te nacionalnim izdajnicima koje subvencioniraju porezni obveznici. Smeta ih što smo, primjerice, uspjeli preko Evropskog suda za ljudska prava vratiti status za više od 25.000 izbrisanih iz registra stanovnika, većinom ljudi iz ostalih republika SFRJ koji su živjeli u Sloveniji u vrijeme proglašenja nezavisnosti. Smeta im što imamo koaliciju udruga koje kritiziraju migracijsku politiku i ukidanje prava na azil, što zagovaramo i prakticiramo rodnu ravnopravnost i pravo na samoodlučivanje u vezi s pobačajem. Smetaju ih kritike položaja nezavisnih samostalnih kulturnih radnika te netransparentne i samovoljne upotrebe sredstava namijenjenih kulturi.

S početkom epidemije aktualna vlast je proširila takve napade gotovo na sve organizacije i pojedince koji rade u polju nezavisnog istraživanja, književne, umjetničke i kulturne produkcije. To rade putem lažne propagande i teorija zavjere, odnosno tako što nas prikazuju kao korumpirane parazite i krijumčare migrantima. Tako prikrivaju važne činjenice o našem radu, javnom značenju i dostignućima, uključujući povijesne činjenice i pozadinu koja se odnosi na kompleks u kojemu se nalazi zgrada u Metelkovoj 6.

Od kada udruge djeluju u tom prostoru?

Od 1994. godine prostor bivše vojarne JNA koji se nalazi u toj ulici namijenjen je za potrebe neovisnih organizacije civilnog društva i alternativne kulture. I to zbog njihove uloge u pokretima za demokratizaciju prije i tijekom propadanja jugoslavenske federacije, kao i u vrijeme kada su te organizacije nakon odlaska JNA okupirale vojarnu u Metelkovoj, što su podržali neki istaknuti političari i kulturni krugovi. Drugim riječima, radilo se o projektu konverzije vojarne u mirotvorne svrhe. Današnjoj militaristički usmjerenoj vlasti koja vojsci želi dati ovlast da čuva granice ne trebaju takvi projekti.

No udruge su dio povijesnog naslijeđa koje je nastalo i prije samostalnosti Slovenije?

Da. U osamdesetim godinama prošlog stoljeća u Sloveniji je djelovao niz alternativnih, umjetničkih i civilnodruštvenih projekata i pokreta koji su imali ključnu ulogu u demokratizaciji i stvaranju demokratske osnove kako slovenskog ustava, tako i drugih institucija. Mada se neka zapisana pravila nikada nisu u cjelini realizirala, mi još uvijek imamo u ustavu članak koji govori da je slovenska vanjska politika utemeljena na kulturi mira i nenasilja, kao i recimo članak o slobodnom odlučivanju o rađanju djece, što je temelj za prekid trudnoće na ženin zahtjev.

Sam projekt Metelkova, kako sam objasnila, proizašao je iz inicijativa za prenamjenu vojarna u civilne i kulturne ustanove, a inicirao ga je Pokret za kulturu mira i nenasilja u 1980-ima. U tom pokretu je, paradoksno, sudjelovao i sadašnji premijer Janša, koji se baš i ne voli prisjećati te prošlosti. U zgradi danas rade vrhunski autori vizualnih, kazališnih, filmskih, plesnih i glazbenih umjetnosti, kao i međunarodno priznate istraživačke, zagovaračke i izdavačke organizacije. U gotovo 25 godina rada, kuća je proizvela toliko kvalitetnih i uspješnih domaćih i međunarodnih predstava, filmova, izložbi, projekata, koncerata, konferencija, radionica, tečajeva i festivala koji se broje u tisućama. Provela je stotine istraživanja i objavila barem toliko knjiga, dok bi objavljene članke i eseje svih suradnika bilo teško prebrojati. Riječ je o neizmjernoj produkciji iz jedne skromne i stare zgrade koja čak ne dostiže opseg prosječne slovenske javne kulturne institucije.

Odluka u iseljenju dolazi u vrijeme epidemije. Koliko ju je u takvoj situaciji otežano spriječiti te kako komentirate odgovor slovenske vlade na krizu?

Sličnim potezima svjedočimo i drugdje, a unutar EU-a pogotovo u nekim postsocijalističkim zemljama. S jedne strane nesposobnost svladavanja epidemije te kolektivnog i stručnog planiranja mjera koje bi zaista djelovale vodi u potpunu zatvorenost i policijsku kontrolu. A s druge strane se izvanrednu situaciju iskorištava za preuzimanje što većeg broja institucija od strane jednog dijela političkog spektra. Također je na djelu vladavina dekreta, kao što je napisao Ernest Fraenkel u knjizi "Dupla država" (Double State), odnosno najprikladniji način da se postupno uvede oblik vlasti koji ima totalitarne elemente. U Sloveniji se, usprkos mjerama, svakog petka održavaju prosvjedi, ali ne protiv epidemioloških mjera, već protiv vlade. Nad onima koji prosvjeduju vrši se stalna represija.

Pokrenuta je peticija za zaustavljanje iseljenja. Jesu li u planu još neke akcije, kakva je podrška javnosti i je li realno očekivati da se udrugama dozvoli ostanak u zgradi?

Za sada nismo potpisali oktroirani sporazum i ne namjeravamo se iseliti. Slovensku peticiju je potpisao ogroman broj ljudi, a apelirali smo i na međunarodnu javnost. S nama su se solidarizirali brojni pojedinci i institucije u Sloveniji. Neki od njih, primjerice, dekani Akademije za likovnu umjetnost i Arhitektonskog fakulteta, dali su stručna mišljenja koja pokazuju da je nam zapravo mjesto u toj zgradi. Drugi su pak upozorili na naša postignuća. Opozicija u parlamentu sazvala je hitnu sjednicu Odbora za kulturu. Oni, kao i niz organizacija civilnog društava te uglednih pojedinaca traže povlačenje zahtjeva za iseljenjem. Problem je u tome što vladajuća garnitura ne zna ništa o funkcioniranju i uvjetima nevladinih i nezavisnih organizacija, a vjerojatno ni ne žele ništa znati. Njih to ne zanima, za njih smo suvišni, treba nas izbrisati. Uostalom, činjenica da Janša otvoreno podupire Donalda Trumpa na američkim izborima govori dovoljno.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više