>

novosti logo

Piše T.O.

Vodimo dijalog, a ne hajku

Platforma 112, koja okuplja udruge civilnog društva, osudila je napad na Bojana Glavaševića, pomoćnika ministra branitelja Predraga Matića, koji se jučer dogodio ispred zgrade ministarstva tokom prosvjeda branitelja. Podsjetimo, prosvjed traje od ponedjeljka, a organizira ga Udruga stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI). Prosvjedu su se pridružile i druge braniteljske udruge. Prosvjednici traže smjenu Glavaševića, Matića i njegove zamjenice Vesne Nađ. Optužuju ih da nisu napravili ništa kako bi zaštitili njihova prava te da nastoje izjednačiti branitelje i 'agresore na Hrvatsku'.

- Nasrtajem na Bojana Glavaševića prekoračena je tanka linija između simboličkog i fizičkog nasilja. Ovaj čin uslijedio je nakon višegodišnjih verbalnih napada na ministra branitelja Predraga Matića i njegove najbliže suradnike. Uvažavamo žrtvu ratnih vojnih invalida koji traže poštivanje svojih prava, ali ih ovim putem pitamo kada će oni uvažiti pravo svake osobe na vlastito mišljenje. Povreda prava branitelja ne može opravdati nasilje i udar na slobodu izražavanja drugih građana. Za nasilje nikad nema opravdanja - stoji u priopćenju Platforme 112.

U priopćenju se ističe da je u istom kontekstu pokrenuta hajka protiv Dejana Jovića s Fakulteta političkih znanosti, a potom i KrunA Kardova, sociologa koji je nedavno imenovan na dužnost predsjednika Upravnog vijeća Memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

- Da bismo iscijelili ratne rane, trebamo osudu svih zločina i priznanje patnje svim stradalim vojnicima i civilima. Svima nam treba javni prostor za dijalog o različitim interpretacijama ratnih zbivanja. Mir nije nelagodna tišina u kojoj se svima nameće verzija zbivanja upisana u Deklaraciju o Domovinskom ratu, već životna razmjena mišljenja utemeljenih na činjenicama. Trebamo dijalog neistomišljenika i istraživanja o prošlosti bez ustručavanja. Želimo Hrvatsku u kojoj se u javnoj raspravi sučeljavaju argumenti, a ne šake. Reagirajmo na hajke. Pronađimo način za osudu svakog nasilja, u razgovoru s našim najbližima, u institucijama i javnosti. Kada ćemo iza sebe ostaviti ideološku pravovjernost monarhija i socijalističke Jugoslavije u kojima se propisivala jedna jedina službena verzija istine? Nove generacije trebaju priliku za razgovor o ratu bez zabrana jer imaju pravo učiti povijest utemeljenu na činjenicama – ističu članovi i članice Platforme 112, koji na kraju priopćenja izražavaju sućut obitelji braniteljice Nevenke Topalušić, koja je sinoć preminula na prosvjedu, te pozivaju na priznavanje patnje svih preminulih branitelja i civilnih žrtava rata u ratu i poraću.

1/1