Novosti

Kronika

Вojвoдинa пoмoглa ђaцимa

Нaстaвa нa српскoм jeзику и ћирилици нa истoку Хрвaтскe у oвoj шкoлскoj гoдини: С циљeм прoмoвисaњa oбрaзoвaњa нa мaтeрњeм jeзику, ЗВO je зa 51 првaчићa у нaстaви нa српскoм jeзику и писму у Вукoвaру oбeзбeдиo бeсплaтнe уџбeникe

Ove školske godine u osnovne škole na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije u kojima se celokupna nastava izvodi na srpskom jeziku i ćirilici, po modelu A, upisano je 1.569 učenika. Ovaj model nastave provodi se u 18 matičnih i 10 područnih škola. U pet srednjih škola, četiri u Vukovaru i jednoj u Dalju, po istom modelu je upisano 633 učenika.

- U odnosu na prošlu školsku godinu ukupan broj učenika je manji za 81, i to za 41 u osnovnim i 40 u srednjim školama - kaže Milica Stojanović, predsednica Odbora za obrazovanje Zajedničkog veća opština (ZVO) i dodaje da najveći pad broja učenika beleži Osnovna škola Trpinja gde je ove godine 16 učenika manje.

- Iako je trend iseljavanja porodica s decom prisutan, u nekim školama još nije ostavio posledice. Na primer, škola u Borovu je zadržala isti broj od 272 učenika i najveća je manjinska škola u Hrvatskoj - kaže profesorka Stojanović.

- Svi udžbenici za osnovne škole su prevedeni na srpski jezik i ćirilicu. Imamo autorske udžbenike za ‘Srpski jezik’ od 1. do 8. razreda i udžbenike od 1. do 4. razreda za ‘Prirodu i društvo’. Sada se radi i udžbenik iz ‘Veronauke’. Takođe, imamo prevedene udžbenike za gimnaziju i srednje strukovne škole, za predmete: ‘Matematika’, ‘Psihologija’ i ‘Politika i privreda’. U fazi odobravanja su udžbenici za ‘Srpski jezik’ za gimnazije i srednje stručne škole. Što se tiče udžbenika tu ne oskudevamo, ali bi nastavnicima u nastavi na srpskom jeziku trebalo dati više mogućnosti da vrše izbor udžbenika i obezbediti više sredstava da se ti udžbenici češće prevode - navodi Milica Stojanović i dodaje kako deca imaju velike prednosti i u nastavku školovanja jer imaju mogućnost da željene fakultete osim u Hrvatskoj upišu i u matičnoj državi.

- S obzirom na dva jezika, srpski i hrvatski koji su veoma bliski, roditelji ponekad smatraju da je svejedno da li se njihova deca obrazuju na jednom ili drugom jeziku i te neke dileme treba raščistiti. Deca sigurno imaju velike prednosti ako idu po A modelu, ne samo u smislu da se obrazuju na maternjem jeziku nego kasnije imaju mnogo širu i veću perspektivu. Naravno da je interes srpske zajednice u Hrvatskoj da naša deca završavaju fakultete u RH, ali vrlo često ne uspevaju da upišu željeni fakultet. U takvim slučajevima otvara im se mogućnost nastavka školovanja u Srbiji koja to omogućava svim Srbima u regionu na način da za sve fakultete daje određeni broj mesta. Naša deca polažu prijemne ispite i imaju šansu da se upišu na željeni fakultet u Srbiji i to na budžet - govori profesorka Stojanović.

S ciljem promovisanja obrazovanja na maternjem jeziku, ZVO je ove godine uz finansijsku podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje Vojvodine za 51 prvačića u nastavi na srpskom jeziku i pismu u Vukovaru obezbedio besplatne komplete udžbenika. Knjige je od ZVO-a, a u uz finansijsku podršku Srbije, dobilo i 14 prvaka u Osnovnoj školi u Jagodnjaku i područnim školama u Bolmanu i Uglješu, za učenike te škole od 2. do 8. razreda obezbeđeni su udžbenici iz srpskog jezika, dok je svih stotinjak učenika dobilo sveske.

Osnovna škola u Jagodnjaku je, inače, jedina škola u Baranji u kojoj se nastava provodi po modelu A. Odboru za obrazovanje ZVO-a takođe su odobrena sredstva u iznosu od milion dinara iz Uprave za dijasporu i Srbe u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, za kupovinu čitanki na srpskom jeziku za sve srednjoškolce, saznajemo od profesorke Stojanović. Prema njenim rečima, čitanke, gramatike i radne sveske za predmet ‘Srpski jezik’ za srednje škole, odobrene su u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a čeka se samo potpis ministrice kako bi mogli ići u upotrebu.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više