Novosti

Politika

Vrijeme za promjene

Zbog ukidanja funkcija zamjenika načelnika i gradonačelnika u većem broju lokalnih samouprava, na tim će pozicijama, tamo gdje za to postoje ispunjeni uvjeti, ostati samo predstavnici manjina. Njihova dosadašnja iskustva u najvećoj su mjeri negativna, pa se sada nadaju promjenama. "Bolja pozicija zamjenika bila bi odraz poštovanja. Ne samo prema toj funkciji, nego i cijeloj zajednici", kaže Siniša Martinović, zamjenik načelnika Okučana

Large paulina 1

Novim zakonom ukidaju se 634 funkcije zamjenika načelnika i gradonačelnika (foto Marko Jurinec/PIXSELL)

Jesenas je Hrvatski sabor donio novi Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi kojim se ukidaju 634 funkcije zamjenika načelnika općina i gradonačelnika. Vladajući su objasnili da im je cilj smanjenje broja lokalnih dužnosnika. Po novom zakonu, koji će se primjenjivati na nadolazećim izborima, u lokalnim samoupravama s do 35.000 stanovnika ukidaju se mjesta zamjenika općinskih načelnika i gradonačelnika. U gradovima iznad tog broja stanovnika birao bi se samo jedan zamjenik umjesto dosadašnja dva. Oporba je isticala da je novi zakon samo kozmetička promjena i da neće rezultirati smanjivanjem nagomilanog dužnosničkog aparata jer će načelnici i gradonačelnici svoje dosadašnje zamjenike sistematizacijama postaviti na druga radna mjesta.

Na nama je da se nametnemo kroz znanje i iskustvo i pokažemo da smo sposobni raditi izvan manjinskih okvira, a sve u korist srpske, ali i cjelokupne lokalne zajednice – govori Nikola Ivanović, zamjenik gradonačelnice Pakraca

Ukidanje tih funkcija moglo bi se odraziti na položaj dosadašnjih zamjenika načelnika i gradonačelnika iz redova nacionalnih manjina, u sredinama gdje one čine iznad 15 posto ukupnog stanovništva, a čije su pozicije po novom zakonu ostale iste. Time će oni, u određenim krajevima, nakon ovogodišnjih izbora ostati jedini zamjenici novoizabranim funkcionerima. Posebno je to značajna novina u manjim lokalnim samoupravama, gdje određeni udio u ukupnom stanovništvu čini i srpska zajednica, čiji su dosadašnji zamjenici načelnika i gradonačelnika bili uglavnom svedeni na margine. Kako će poslije izbora izgledati suradnja načelnika i njihovih zamjenika, koje oni ovog puta neće predlagati ni birati, ostaje da se vidi.

Povijest tih odnosa nije nimalo ružičasta. Izabrani zamjenici iz redova nacionalnih manjina veću su se 2009. godine, poslije prvih izbora održanih po tim pravilima, borili s lokalnim šerifima, birokratskim vjetrenjačama, predrasudama i nevjericom svojih sugrađana iz većinskog naroda. Mnogi godinama nisu uspijevali ostvariti osnovne radne uvjete: kancelariju, radni stol, a neki od njih do danas nisu sjeli ni u službeni automobil. Jedan od takvih je Siniša Martinović, zamjenik načelnika Okučana.

- Bio sam fikus. Bez prava i obaveza, bez ikakve težine. Nisam imao nikakav djelokrug ovlasti. Zastupao sam srpsku zajednicu, išao okolo i žicao za svoj narod kako na ovom području ne bi skroz propao. Sve se odlučuje mimo naše zajednice. Diskriminirani smo po svim pitanjima. I Vijeće srpske nacionalne manjine općine Okučani ima pravo predlagati neka rješenja, ali mi smo na marginama, nitko nas ništa ne pita - govori Siniša Martinović iz SDSS-a, koji je na funkciji zamjenika načelnika bio u dva mandata.

Ako su zakonom propisane pozicije zamjenika načelnika i gradonačelnika iz redova nacionalnih manjina, onda su im trebale biti propisane i ovlasti – ističe Branka Bakšić Mitić, zamjenica gradonačelnika Gline

Martinović je na ovogodišnjim izborima jedini kandidat za mjesto zamjenika načelnika općine Okučani. Tvrdi da na papiru sve lijepo izgleda, ali da je drugačije u praksi.

- Sve ovisi o volji načelnika. Nedavno sam razgovarao sa svojim načelnikom Acom Vidakovićem (HDZ) koji je zaključio da smo imali lošu komunikaciju. Bolja pozicija zamjenika načelnika iz redova nacionalne manjine bila bi odraz poštovanja. Ne samo prema meni kao osobi, nego i prema funkciji koja je propisana zakonom, zajednici koju ta funkcija predstavlja i prema lokalnoj sredini. Jer ne može jednom narodu biti loše, a da drugom bude dobro - objašnjava Martinović i napominje da je do prije godinu dana bio jedini zaposleni Srbin u općini Okučani.

- Sada je konačno zaposlena još jedna osoba srpske nacionalnosti – čistačica. Nikog nemamo ni u policiji ni u drugim državnim tijelima. Ali ipak, moj radni dan je ispunjen. Svaki dan primam stranke, pišem zahtjeve, žalbe, molbe, ljudima pomažem u rješavanju njihovih problema. I psihijatar sam, i vozač, i pravnik. Srpska populacija je starije životne dobi, nemoćna je pred birokratskim vratima, siromašna s mizernim penzijama ispod 1000 kuna. Sada, za vrijeme korone, vozim ih u Novu Gradišku da podignu penziju, odem umjesto njih u kupovinu. Kada se desi neki slučaj zaraze, koordiniram između naših starijih sugrađana i njihove djece ili rodbine po svijetu. Kao kurir sam ili džoker zovi. Uvijek sam im dostupna adresa za prvu pomoć - govori Martinović.

Siniša Martinović

Siniša Martinović

Nikola Ivanović, dosadašnji zamjenik gradonačelnice Pakraca iz redova srpske manjine, ima nešto pozitivnije iskustvo.

- Moj cilj kao zamjenika gradonačelnice Anamarije Blažević (HDZ) bio je da se stekne povjerenje i inzistirao sam na praksi da gradske ustanove i firme s javnim ovlastima sudjeluju u aktivnostima vezanima uz srpsku zajednicu. Imao sam slobodu djelovanja prema našoj zajednici jer je na tom području bilo puno problema. Odnos s drugim suradnicima u gradskoj upravi je bio vrlo korektan, ali potrebno je da se ta suradnja podigne na viši politički i društveni nivo. Smatram da je to proces gradnje mostova koji treba razvijati. Ne smijemo se getoizirati. Na nama je da se nametnemo kroz svoja dosadašnja znanja i iskustva i pokažemo da smo sposobni raditi izvan manjinskih okvira, a sve u korist srpske, ali i cjelokupne lokalne zajednice - navodi Ivanović.

On će se ovaj put, kao kandidat SDSS-a, natjecati za mjesto zamjenika župana Požeško-slavonske županije iz redova srpske manjine. Protukandidatkinja mu je nezavisna Tamara Puač. Na njegovo dosadašnje mjesto kao jedina kandidatkinja istaknuta je Mirsada Popović Damjanović, također iz SDSS-a.

Nikola Ivanović

Nikola Ivanović

- Novi zakon možemo protumačiti i kao dijalog za suradnju. Iskreno se nadam da će sve ići u tom smjeru. Ali svaka općina i načelnik imaju pravo da kroz sistematizaciju službeničkih mjesta pronađu sebi osobe koje će vršiti dužnosti koje su im ranije obavljali zamjenici. Vjerujem da će se u Pakracu nastaviti pozitivan trend suradnje - zaključuje Nikola Ivanović.

Izborna stvarnost drma i Sisačko-moslavačku županiju. To je jedna od županija u kojoj srpska zajednica ostvaruje najveći broj svojih zastupnika u izvršnoj vlasti. Dosadašnja nezavisna zamjenica gradonačelnika Gline Branka Bakšić Mitić nekoliko je puta javno ukazala na gotovo nepostojeću suradnju s HDZ-ovim gradonačelnikom Stjepanom Kostanjevićem.

- Sve što imam od mjesta zamjenice jesu kancelarija i plata. Službeni auto portir može voziti kad god se sjeti, dok ja za svoje aktivnosti i pored sve ispoštovane procedure taj isti auto nisam mogla dobiti na raspolaganje. Nikakve odluke nisam mogla donositi. Nijedan moj proračunski prijedlog nije uvažen. Nažalost, novi zakon je ostao nedorečen i sve je ostavljeno na volju pojedinaca koji će obnašati funkcije gradonačelnika i načelnika. Opet će sve ovisi o tome jesmo li u dobrim odnosima ili nismo, pripadamo li istoj političkoj stranci ili koalicionim partnerima ili ne pripadamo. Ako su zakonom propisane pozicije zamjenika načelnika i gradonačelnika iz redova nacionalnih manjina, onda su im trebale biti propisane i ovlasti, područja u kojima mogu djelovati. Nisam pristala da budem figura i pronašla sam način za djelovanje, ali zašto svoj posao ne bih radila u suradnji s državom i sistemom umjesto preko privatnih donacija - kaže Branka Bakšić Mitić, koja se kao nezavisna kandidatkinja u novoj utrci za mjesto zamjenice gradonačelnika bori s Bojanom Matijević iz SDSS-a.

Branka Bakšić Mitić

Branka Bakšić Mitić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Zamjenike načelnika biraju i pripadnici hrvatskog naroda u sredinama gdje čine manjinu. Među rijetkim takvim primjerima je općina Dvor, gdje dužnost zamjenika načelnika iz reda hrvatskog naroda dugi niz godina obnaša Franjo Juranović iz HDZ-a, dok je načelnik Nikola Arbutina iz SDSS-a. Njegovo iskustvo na toj funkciji daleko je pozitivnije nego njegovih kolega koji predstavljaju srpsku zajednicu.

- Čast mi je što mi je načelnik prepustio određene oblasti. Svjestan sam da svojim postupcima snosim odgovornost za općinu Dvor koja je sastavni dio izvršne vlasti Republike Hrvatske. Znači, nema prava bez obaveze i odgovornosti. Smatram da bez obzira na nacionalnost moramo voditi brigu o cijeloj zajednici, a ne samo o onima koji su imali pravo da nas biraju. To je obaveza svih nas u lokalnoj samoupravi - govori Juranović.

- S obzirom na to da sam dugo u lokalnoj politici, sprijateljio sam se s ljudima, ali i sa svojim pretpostavljenima, pa uspješno funkcioniramo. Svjestan sam činjenice da se na području susjednih općina ili gradova zamjenici iz redova srpske nacionalne manjine nalaze u zrakopraznom prostoru i nemaju određeni vid povjerenja pretpostavljenog. Najgore je kada okrenemo glavu jedni od drugih i živimo svatko za sebe. Lokalnu zajednicu na ovim prostorima čine i Srbi i Hrvati, i tako trebamo funkcionirati - dodaje Franjo Juranović.

Josip Seuček

Josip Seuček

Kako odnos načelnika hrvatske nacionalnosti i njegovog zamjenika Srbina može uspješno funkcionirati, pokazuje jedinstven slučaj u Hrvatskoj. Ničim izazvani, ni pod čijim pritiskom ili monitoringom, Srbi i Hrvati u općini Udbina na prošlim su se izborima dogovorili da idu sa zajedničkim kandidatima za izvršnu vlast. Josip Seuček iz HDZ-a za načelnika, a Milan Uzelac iz SDSS-a za zamjenika. Na istom plakatu, za isti cilj, reći će. A cilj im je bio zajednički život u Udbini. I to sve u mjestu koje je ne tako davno, prije 15 godina, punilo novinske stupce zbog međunacionalne netrpeljivosti i govora mržnje. Promjena se, tvrde oni, dogodila zbog ljudi.

- Jedinstveni smo u Hrvatskoj. Transparentni, bez laži i prevara. I tako funkcioniramo. Treba razmišljati o djeci i životu od rada, sa slogom i zajedništvom. Mi dokazujemo da se može. Mnogi bi rekli da je ovo što mi radimo bespotrebno i avangardno. Ne razumijem kada vidim nesuglasice i svađe u pojedinim mjestima. Te osobe ne žele dobro svome mjestu. Svu ovu našu suradnju i prijateljstvo mi ne moramo, nego želimo. Volio bih i da moja djeca tako misle, a ja ću ih odgajati u tom smjeru - kaže u razgovoru za Novosti načelnik Seuček, koji na predstojeće izbore, zbog novog zakona, izlazi sam.

Njegov dosadašnji zamjenik Milan Uzelac kandidirao se za mjesto zamjenika ličko-senjskog župana. U svom minulom mandatu tim Seuček-Uzelac preživio je mnogo nedaća. Tešku zimu 2018., kada su dijelovi općine zbog visokih snježnih nanosa bili odsječeni od svijeta, te prošlogodišnju karantenu zbog zaraze koronavirusom.

- Ne znam kako bi on funkcionirao bez mene u takvim teškim momentima, ali ja znam da bez njega ne bih mogao. Kada je općina Udbina stavljena u karantenu, oba smo Uskrsa proveli zajedno u općini, gdje smo odrađivali papirologiju i koordinirali tu situaciju. Sada, kada Milan odlazi za zamjenika župana iz srpskih redova, dogovorili smo se da dva dana u tjednu radi u općini. Njegova kancelarija i njegov stol ga čekaju - govori Josip Seuček.

Lekcija je to koju bi trebali usvojiti budući nositelji vlasti u svim lokalnim sredinama.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više