Novosti

Politika

YIHR: Deklaraciju o Domovinskom ratu treba staviti van snage

‘Mi, Inicijativa mladih za ljudska prava, obvezujemo se da ćemo ustrajno raditi na ostvarenju društva mira, tolerancije i pravde, stalno podsjećajući na odgovornost za počinjene zločine i za agresiju na Bosnu i Hercegovinu’, navodi se u saopćenju Inicijative

N6zmik2560gkryccfkoq4pr7877

Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatske predstavila je do sada iznesene zaključke iz presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u predmetu Prlić i drugi.

‘Želimo izraziti zahvalnost svima koji su uložili u rad MKSJ-a i time osigurali da se proces uspostavljanja pravde vodi unatoč tome što Republika Hrvatska i druge zemlje u regiji nisu bile u stanju objektivno i sukladno standardima voditi postupke za utvrđivanje odgovornosti za zločine. Ovo je trenutak u kojem se Republika Hrvatska s posebnom pozornošću treba osvrnuti na nasljeđe MKSJ-a i pokrenuti ozbiljan proces suočavanja s prošlošću. Ignoriranjem i negiranjem nasljeđa ovog suda RH ne može graditi odgovorno društvo temeljeno na principu vladavine prava. U cilju ostvarenja odgovornog, slobodnog i pravednog društva, predlažemo predstavnicima vlasti da pokrenu postupak stavljanja van snage Deklaraciju o Domovinskom ratu’, navodi se u njihovom saopćenju.

Kako navode, taj se dokument ne temelji na istini, monopolizira i sprječava slobodan javni govor o ratovima 1990-ih te zatvara prostor analize, istraživanja, rasprave i diskusije koja se temelji na utvrđenim činjenicama.

‘Kako bismo zaštitili vrijednosti demokratskog i slobodnog društva, ne smijemo dopustiti da se očite laži institucionalno štite, onemogućavajući time slobodnu javnu raspravu’, navode iz Inicijative i podsjećaju da se člankom drugim Deklaracije o Domovinskom ratu konstatira sljedeće: ‘Republika Hrvatska vodila je pravedan i legitiman, obrambeni i osloboditeljski, a ne agresivni i osvajački rat prema bilo kome u kojem je branila svoj teritorij od velikosrpske agresije unutar međunarodno priznatih granica.’

‘Navedeno je najočigledniji primjer neusklađenosti Deklaracije s presudama MKSJ-a koje su jasno utvrdile međunarodni karakter oružanog sukoba između Republike Hrvatske i BiH, pri tom utvrdivši da je RH imala kontrolu nad vojnim snagama Hrvata u BiH, a utvrđen je i politički cilj odvajanja dijela teritorija BiH te njegovo pripajanje Republici Hrvatskoj. Iako MKSJ presuđuje na temelju individualne kaznene odgovornosti, mi kao građani Republike Hrvatske kao i predstavnici vlasti naše države, moramo dati nedvosmislenu osudu politike koju je tadašnje vodstvo na čelu s Franjom Tuđmanom vodilo u Bosni i Hercegovini. Mi, Inicijativa mladih za ljudska prava se obvezujemo da ćemo ustrajno raditi na ostvarenju društva mira, tolerancije i pravde, stalno podsjećajući na odgovornost za počinjene zločine i za agresiju na Bosnu i Hercegovinu’, zaključuju.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više