>

novosti logo

Zagreb: Pravoslavni vjernici proslavili Božić

‘Da bismo se pomirili sa sobom, treba da praštamo drugima i da tražimo oproštaj od njih’, poručio je mitropolit ljubljansko-zagrebački Porfirije na božićnoj liturgiji

Brojni pravoslavni vjernici u Hrvatskoj i ove su godine proslavili Badnje veče i Božić, najradosniji hrišćanski praznik. Saborni hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu 6. januara bio je pretijesan da primi sve vjernike koji su prisustvovali večernjem bogoslužju.

- Pre svega smo ljudi, a sve ostalo je stvar okolnosti. To što Bog na rođenje Hristovo pokazuje nesebičnu i beskrajnu ljubav treba biti povod za prestanak svake tuge, muke i teskobe koju svako nosi u duši. Svaku muku, nevolju, malodušnost, depresiju i agoniju nosimo u sebi, ne zbog toga što to Bog hoće, jer on je ljubav, već smo mi pre svega kreatori takvih stanja u našim dušama. Siguran rezultat činjenja zla, netrpeljivosti i mržnje je nemir u duši - rekao je mitropolit ljubljansko-zagrebački Porfirije.

- Za nemir koji nosite u sebi ne krivite druge, nije vam kriv brat, sestra, muž, žena, sused, sistem, drugi narod, druga država, iako sa svih tih aspekata mogu dolaziti teškoće, iskušenja i izazovi, ali to su samo izazovi za koje imate snagu rešiti ih i izaći jači i stabilniji - poručio je mitropolit.

Bogoslužju i prijemu koji je održan nakon njega prisustvovali su predstavnici drugih vjerskih zajednica, čelni ljudi srpske zajednice u Hrvatskoj na čelu s Miloradom Pupovcem, diplomate više zemalja, predstavnici Sabora, Vlade, Grada Zagreba i državnih institucija, kao i velik broj javnih ličnosti. Mitropolit je služio i božićnu liturgiju, pozivajući vjernike da provode mir i ljubav.

- Bog je došao pomoći čoveku, ali je važno da čovek bude toga svestan. Zato komunikacija sa drugima mora biti komunikacija ljubavi - da prihvatamo i razumemo one pored nas, da vidimo svoju slabost, svoju nemoć, svoj greh, a ne da krivimo druge za naš neuspeh. Da bismo se pomirili sa sobom, treba da praštamo drugima i da tražimo oproštaj od njih - naglasio je mitropolit.

Na božićnoj liturgiji je protojerej stavrofor Duško Spasojević pročitao poslanicu patrijarha Irineja. ‘Ako smo neblagodarni, smatramo da nikome ništa nismo dužni i da nam sve pripada po našim sopstvenim zaslugama, da ne dugujemo ništa svojim roditelјima i precima, društvu u kome živimo, bližnjima sa kojima živimo, a ponajmanje Bogu’, navodi se u poslanici u kojoj se ističe 800. godišnjica sticanja autokefalnosti SPC-a.

‘Dok mi, kao i narodi koji nas okružuju, imamo pravo na različite životne izbore, našoj braći na Kosovu i Metohiji oduzimaju čak i osnovno pravo na život dostojan čoveka. Zato smatramo da je jedan od bitnih preduslova za rešenje problema na Kosovu izgradnja društva zasnovanog na vladavini prava, u kome lјudi različitog porekla mogu da žive u miru, uz punu zaštitu i poštovanje svačijeg verskog, kulturnog i narodnog identiteta’, istaknuto je u poslanici.

1/3