Novosti

Društvo

Zaokret sa Suncokretom

U Vrginmost sam došla radi edukacije. Dugo sam nezaposlena. Nadam se da ću s novim vještinama naći posao od kojeg se može pristojno živjeti, kaže Snežana Dragić, sudionica radionice koju je organizirala udruga Suncokret

Large juri%c5%a0i%c4%86

Ilustrativna fotografija (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Na inicijativu zagrebačke Udruge Suncokret - Odgoj za ljubav i nenasilje, prije 21 godinu osnovan je istoimeni Centar za razvoj zajednice u Vrginmostu. Poslije brojnih programa namijenjenih volonterima iz svih dijelova svijeta, ondje je su nedavno održane mini-konferencija i radionica za žene Banije i Korduna koje godinama bezuspješno čekaju posao, a imaju priliku zaposliti se kroz projekt Zaželi, čiji je nositelj Europski socijalni fond.

- Uspjeli smo zaposliti već 15 žena iz Sisačko-moslavačke županije i isto toliko iz Karlovačke županije, mahom na poslovima pomoći u kućanstvu osobama starijima od 65 godina. Na mini-konferenciji u Vrginmostu okupili smo se ne samo s namjerom da se međusobno upoznamo nego i da sudionice programa, kroz radionicu, steknu određene vještine i bolju sliku o tome kako se odnositi prema ljudima kojima pomažu. Budući da je uglavnom riječ o ženama koje dulje vremena nisu bile zaposlene, te će im vještine zasigurno biti od koristi na današnjem tržištu rada – kaže nam predsjednik zagrebačke Udruge Željko Vukobratović, inače profesor psihologije.

Naći posao od kojeg se može pristojno živjeti – Snežana Dragić

Naći posao od kojeg se može pristojno živjeti – Snežana Dragić

Hvalevrijedna inicijativa namijenjena ponajprije ženama iz ruralnih sredina koje su starije od pedeset i koje se ne mogu podičiti višim stupnjem formalnog obrazovanja, posebno je važna u ovo doba nezaustavljivog i nerijetko nekontroliranog razvoja tehnologije koja u sve većoj mjeri zamjenjuje ljudski rad i potrebe za njim. Iz tog je razloga Suncokret u Vrginmostu okupio trideset žena iz Sunje te okolice Siska, Karlovca i Vojnića, kojima su se pridružile i neke iz sela smještenih oko grada-domaćina. Sve su se sudionice više nego spremno odazvale pozivu da nauče nešto novo, razmjene iskustva i upoznaju se s mogućnostima kojima bi bile osnažene njihove sposobnosti. To bi ih trebalo učiniti konkurentnijima na tzv. tržištu rada, bez obzira na životnu dob i formalno obrazovanje.

- U Vrginmost sam ponajprije došla radi edukacije vezane uz zapošljavanje, ali i da upoznam osobe slične sudbine, odnosno žene koje su dulje bez posla. Naime, ja sam nezaposlena već punih dvadeset godina, iako sam na karlovačkoj burzi bila prijavljena čak 15; kroz to sam vrijeme tek tu i tamo dobivala neki kraći sezonski posao na moru, koji bi završavao sa sezonom. Možete onda zamisliti kako se osjećam, pogotovu kad vam kažem da imam supruga koji se bavi poljoprivredom te četvero djece, tri sina i kćer, koji još žive s nama. Znate i sami koliko je danas teško zaraditi za život, posebno sad kad cijene svega divljaju. S puno sam nade ušla u ovu edukaciju, jer doista vjerujem da ću uskoro naći pristojan posao od kojeg se može pristojno živjeti – tumači nam svoje motive jedna od njih, Snežana Dragić iz Karlovca. Iz Podsedla kraj Vojnića na radionicu je stigla Marijana Lončar.

/system/image/image/2186/full_2marijana_loncar.JPG

22 godine nezaposlena – Marijana Lončar

- Pune 22 godine sam nezaposlena povratnica: meni i suprugu samo je poljoprivreda preostala, ali je tu sve klimavo i neizvjesno, uz to iscrpljujuće. On tu i tamo dobije kakav poslić na građevini, pa uspijevamo preživjeti, no sve je to luk i voda. Puno bismo se bolje i sigurnije osjećali da se barem ja zaposlim. Sin je otišao od nas i radi u Puli, no mi ne možemo samo tako ostaviti svoju djedovinu, kuću i imanje. Da mi je barem zaraditi dovoljno za režije, samo to. Gladni nismo, hrane imamo, ali ne živi čovjek samo od kruha - kaže nam Marijana.

Predsjednik vrginmoškog Suncokreta Predrag Mraović uspio je putem lokalnog Zavoda za zapošljavanje o održavanju mini-konferencije i radionice informirati brojne nezaposlene žene Banije i Korduna, pa se tako otvorenom pozivu na edukaciju odazvala i Jelica Macut iz grada-domaćina.

Ponovo u projekt Zaželi – Jelica Macut

Ponovo u projekt Zaželi – Jelica Macut

- Već sam dvije godine nezaposlena, a prije sam radila u sklopu projekta Zaželi!. Nekoliko ponuda za rad u trgovini sam morala odbiti radi obiteljskih problema, pa se nadam da ću se opet zaposliti kao gerontodomaćica koja pomaže starijima i nemoćnima, jer sam taj posao zavoljela i u njemu se dobro snalazim. Muž mi je u mirovini, dvije kćeri rade u zdravstvu, no s nama živi bolesna svekrva koja treba svakodnevnu njegu, pa stoga nisam u mogućnosti prihvatiti svaki posao.  Kad smo se vratili u svoj kraj, bila sam puna volje i elana da ovdje ostanemo, pa sam u Vrginmostu otvorila fotografsku radnju koja je u početku, dok je još bilo ljudi, nekako i poslovala, no sa sve intenzivnijim iseljavanjem sam je morala zatvoriti. Od tada nikako na zelenu granu. Sve se nadam da će se ovdje za nas nezaposlene pokrenuti neki novi i prihvatljivi projekti – zaključila je Jelica, pohvalivši ovu inicijativu Suncokreta, krovne zagrebačke udruge o čijim brojnim aktivnostima mediji rijetko izvještavaju pa prolaze 'mimo radara', iako su svi odreda od velike društvene važnosti.

Okupili tridesetak žena – Željko Vukobratović

Okupili tridesetak žena – Željko Vukobratović

Kako nam kaže Suncokretov predsjednik Vukobratović, kontinuirano održavaju radionice namijenjene ranjivijim društvenim skupinama, među kojima važno mjesto zauzimaju mladi i žene, pogotovu nezaposlene, no tu je i rad s roditeljima i za roditelje. Do sada je održano više od četiri stotine radionica namijenjenih mamama, tatama i drugim skrbnicima učenika više od trideset hrvatskih osnovnih škola, s namjerom da se potaknu njihove odgojne vještine i osnaži ih se za sve složenosti i teškoće odgovornog roditeljstva.

Naime, pri tom 'najtežem poslu na svijetu' odrasli partneri nerijetko zaboravljaju na svoje potrebe ili zanemaruju svoj odnos, pa se odgovornost i briga za one kojima je to najpotrebnije svode na 'tehničke discipline' poput kuhanja i pranja, vožnje mališana na školske ili slobodne aktivnosti. To nerijetko urodi manjim ili većim frustracijama obiju strana, koje je uz dobru edukaciju moguće izbjeći ili svesti na najmanju moguću mjeru.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više