Novosti

Politika

Zašto državne institucije šute na nacistički navijački marš?

Savez antifašističkih boraca i antifašista RH osudio je neofašističko divljanje navijača Dinama u Milanu, pitajući se zašto nisu reagirali hrvatski predstavnici u Italiji, državni vrh i ministar vanjskih poslova

Large dinamo

"Što je učinio Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova RH? Nisu se oglasili ni predsjednik Vlade RH, a ni predsjednik Hrvatskoga sabora"

Savez antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA RH) osudio je neofašističko divljanje navijača zagrebačkog nogometnog kluba Dinamo u Milanu 14. rujna. "Nanovo su nogometni poklonici, ovoga puta navijači zagrebačkog GNK Dinama, u Milanu, izazvali, ne samo izgrede i tučnjavu, već su i sramotno promovirali ustaštvo i nacizam, podizanjem desnice, prizivajući doba Adolfa Hitlera, Benita Mussolinija i Ante Pavelića.

SABA RH podsjeća da je više puta protestirao protiv takvih navijačkih ispada kojima se veličaju i NDH i sva zla koja su uslijedila tijekom ustaškog terora. "Razvidno je da se mladi ljudi, navijači Dinama, ponašaju sukladno općem aktualnom okruženju u Domovini, odnosno prešutnom prihvaćanju i prihvaćanjem ustaških uzvika, znakovlja i parola. To je razvidno i iz neutralnog odnosa, spram najnovijeg incidenta u Milanu, ne samo sredstava javnog informiranja, već i hrvatskih dužnosnika i odgovornih tijela vlasti.

SABA ističe da je u pogledu nacističkog pozdrava Dinamovih poklonika reagirao bivši veleposlanik Izraela u RH Ilan Mor riječima "strašno i totalno neprihvatljivo", dok je Europski židovski kongres osudio ponašanje Dinamovih navijača izjavom "apsurdno odvratno. Navijači Dinama izvode nacistički pozdrav na ulicama Milana. Svijet nogometa mora se osloboditi fašista i pronositelja mržnje. Mržnje koja se s nogometnih terena širi na trgove".

Antifašisti se zato pitaju zašto na incident u Milanu nije reagirao Jasenko Mesić, veleposlanik RH u Italiji ili Stjepan Ribić, generalni konzul RH u Milanu. "Što je učinio Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova RH? Nisu se oglasili ni predsjednik Vlade RH, a ni predsjednik Hrvatskoga sabora. Ne treba isticati da je incident, bez obzira na to što se dogodilo u Milanu, izravni nasrtaj na Ustav RH", naglašavaju u SABA RH.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više