Novosti

Društvo

Zašto su ratovali partizani?

Partizani su se borili protiv uzdizanja etničkog kriterija ponad općedruštvenih, a nacionalizmu se danas nije moguće oprijeti pristankom na desničarsku ucjenu pravovjernošću koja okreće kotač historije u suprotnom smjeru

Large partizani

(foto Wikipedia)

Parlamentarna stranka Nova ljevica uzvratila je proteklih dana HDZ-u zbog nereagiranja vlasti na prijetnje ekstremne desnice Nemanji Cvijanoviću, autoru "samoobrambenog spomenika" u vidu goleme crvene zvijezde petokrake u Rijeci, postavljenog u sklopu projekta Europska prijestolnica kulture 2020. "Bez crvene zvijezde bili bi Bacich i Plencovich", kazano je pritom na račun predsjednika i potpredsjednika vladajuće stranke, i s adresiranjem je Nova ljevica posve u pravu. Ipak, ne možemo se složiti s tretiranjem dijela navedene argumentacije, pa ćemo biti slobodni ovdje sugerirati unekoliko drugačiji strateški pristup političkoj borbi za bolje društvo, a svakako protiv desničara.

Kardinalni grijeh Ante Pavelića i njegovih ustaša, koji se spominje u tom proglasu, nije bila tek prodaja dijela Hrvatske fašističkoj Italiji, osim što su se mnogi tamo proveli i bolje negoli bi mogli u NDH. Prvenstvena zasluga partizana također nije bila vraćanje tih krajeva matici zemlji, niti su oni polazili od ekskluzivno nacionalnih kriterija, premda su ih uzimali u obzir. Nadalje, ni Franjo Tuđman nije baš toliko zaslužan što se "nije odrekao važnih postignuća ostvarenih 'pod crvenom zvijezdom'", kao što se navodi, jer je on njima uglavnom nastojao manipulirati. Jedna od glavnih manipulacija bila je upravo naturanje perfidnog nacionalističkog rezona za legitimiranje partizana i općenito pripitomljavanje ljevice, i to podvođenjem onodobne logike i realnosti političkih odnosa novim postavkama.

No partizani nisu ratovali protiv samo jedne nacionalne struje fašizma i nacizma, nego su ujedinili masu pripadnika svih jugoslavenskih naroda i narodnosti – računajući tu i hrvatske Talijane koji su velikim udjelom prešli na ljevicu – protiv stranih okupatora i marionetskih režima domaćih izdajnika. Borili su se tako protiv uzdizanja etničkog kriterija ponad općedruštvenih, a nacionalizmu se danas nije moguće oprijeti pristankom na desničarsku ucjenu pravovjernošću koja okreće kotač historije u suprotnom smjeru. Stoga će i Nova ljevica biti ljevicom jedino ako ne bude esdepeovski benevolentna prema ideji o poražavanju nacionalista njihovim oružjem, jer ovo nije osvojeno u borbi, nego je podmetnuto.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više