Novosti

Kronika

"Зaжeли" нa шeст мjeсeци

Tрeћa фaзa прojeктa зaпoшљaвaњa жeнa трajaт ћe крaћe нeгo рaниje, пa сe кoрисници и рaдницe нaдajу дa сe рaди o приjeлaзнoм рjeшeњу

Large za%c5%bdeli

Žene će skrbiti o 24.000 starih i nemoćnih osoba (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Konačno su konkretizirane Vladine kompenzacijske mjere koje su najavljivane kao spas projekta "Zaželi – program zapošljavanja žena". Jedinicama lokalne i regionalne samouprave i udrugama civilnog društva uručena su 62 ugovora u vrijednosti većoj od 60 milijuna kuna. Predviđeno je ukupno 200 milijuna kuna za zapošljavanje oko 4000 žena koje će skrbiti o 24.000 starih i nemoćnih osoba.

Glavna novost je da projekt traje mnogo kraće nego prijašnjih godina. Treća faza "Zaželi" obuhvaća razdoblje na osam mjeseci, dok će gerontodomaćice biti zaposlene samo šest mjeseci. Iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike objašnjavaju da se radi o prijelaznom periodu te da se početkom 2023. očekuje usvajanje novog Programa Europskog socijalnog fonda za period 2021. - 2027.

Podsjetimo, krajem 2021. za projektno osmišljenu socijalnu skrb nastupila je kriza jer se našla u procjepu između dva financijska razdoblja. Tako nezaposleni i socijalno ugroženi moraju biti u toku i praktično pratiti kakvo je stanje u europskoj blagajni za najosnovnije socijalne potrebe i minimalnu plaću.

Najavljeno je da će se iz sredstava Europskog socijalnog fonda plus svakako nastaviti financiranje programa "Zaželi". Kako je objašnjeno, projekt ima za cilj uključivanje teže zapošljivih, ranjivih skupina žena na tržište rada, što ujedno podrazumijeva borbu protiv siromaštva i smanjenje nezaposlenosti te prevenciju prerane institucionalizacije i poboljšavanje kvalitete života krajnjih korisnika operacije, osoba u starijoj životnoj dobi ili nemoćnih. Ova usluga posebno znači onima koji žive u teško dostupnim i slabije naseljenim mjestima.

Voditeljica projekta "Zaželi" u Erveniku Jelena Puača za Novosti govori da je planirano zapošljavanje 14 gerontodomaćica. U prethodnom razdoblju imali su deset zaposlenih žena.

- Prije nekoliko dana raspisali smo natječaj za koordinatora projekta. Što se tiče ove faze, planira se sve kao i prije, žene već imaju svoje korisnike. Svaka treba preuzeti minimalno šest korisnika, tako je određeno. Ovim projektom smo obuhvatili i jedan dio općine Kistanje. Ukupna vrijednost koju smo zatražili je 692.000 kuna - govori Puača i dodaje da su i korisnici i radnice zadovoljni te da svi očekuju da će ova premosnica pokriti period do raspisivanja novog natječaja.

Općine Topusko zasad nema u odluci o ostvarenim sredstvima pa se nadaju da će proći u nekoj od narednih odluka programa. Kako objašnjava zamjenica općinskog načelnika Jelena Roknić, ovaj projekt je mnogo šturiji od dosadašnjih programa "Zaželi": prije je bio veći raspon usluga i više financijskih mogućnosti. Ipak, svi su zagledani u glavni natječaj koji bi, prema nekim informacija, trebao trajati tri godine.

- Ovo je samo prelazno razdoblje. "Zaželi" je projekt koji je potreban na nivou cijele države. Na otocima postoji problem odsječenosti, ali oni imaju više novca zbog turizma. Mi u unutrašnjosti smo više pogođeni jer je ovdje stari svijet dislociran s gomilom problema. Sigurno sam subjektivna, ali takvo nam je stanje na terenu - zaključuje Jelena Roknić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više