Novosti

Društvo

Zbog vrijeđanja Borjana FIFA kaznila Hrvatsku sa 50.000 franaka

HNS je kažnjen kaznom od 50.000 švicarskih franaka zbog navijačke upotrebe riječi i predmeta neprimjerenih sportskom događaju povodom vrijeđanja kanadskog golmana srpskog porijekla Milana Borjana

Large borjan

Sramotni transparent na utakmici Hrvatska-Kanada (foto Facebook)

Kako FIFA, odnosno Disciplinska komisija Međunarodne nogometne federacije, zna biti efikasna, dokazala je kaznom Hrvatskom nogometnom savezu od 50.000 švicarskih franaka zbog ponašanja dijela navijača na utakmici Svjetskog prvenstva u Kataru protiv Kanade.

Podsjetimo da su na različite načine, što preko transparenata što skandiranjem, vrijeđali kanadskog vratara Milana Borjana, inače golmana Crvene zvezde koji je kao krajišnik iz Knina nakon Oluje zajedno s obitelji završio u Srbiji pa kasnije u Kanadi.

"Hrvatski nogometni savez kažnjen je novčanom kaznom od 50.000 švicarskih franaka zbog kršenja članka 16. Disciplinskog kodeksa FIFA-e (uporaba riječi i predmeta za prenošenje poruke koja nije primjerena sportskom događaju) u vezi s ponašanjem hrvatskih navijača tijekom utakmice protiv Kanade", objavila je FIFA.

Podsjetimo, Borjana su navijači za vrijeme utakmice cijelo vrijeme provocirali i vrijeđali skandiranjem, a posebnu pažnju privukla je zastava s traktorom John Deere na kojoj je pisalo "Knin 95", a slogan tvrtke "Nothing runs like Deere" prepravili su tako da su umjesto zadnje riječi napisali "Borjan" čime su željeli sugerirati da je Borjan kao rođeni Kninjanin nakon akcije Oluja, zajedno s drugima, na traktorima otišao iz Hrvatske.

Nakon utakmice netko je na društvenim mrežama objavio njegov broj njegovog telefona na koji mu je stiglo više od 2500 poruka hrvatskih navijača. "Pa to pokazuje kakvi su ljudi, primitivci. Nemam što komentirati, to govori o njima. Nemam što reći, čuo sam da su vikali, da su vrijeđali, ali to govori o njima i da trebaju poraditi na sebi i na svojim obiteljima. Očigledno imaju frustracije u kući pa to iskale ovdje. Hrvatskoj reprezentaciji bih želio sve najbolje, odigrali su odličnu utakmicu."

Kažnjena je i reprezentacija Srbije s 20.000 švicarskih franaka zbog "kršenja članka 11. Disciplinskog kodeksa FIFA-e i članka 4. Pravilnika za FIFA Svjetsko prvenstvo 2022. u vezi sa zastavom istaknutom u svlačionici nakon utakmice s Brazilom", prenose mediji. Nakon utakmice protiv Brazila u svlačionici koju je koristila srpska reprezentacija izvješena je zastava na kojoj je mapa Kosova obojenog u boje srpske zastave, uz slogan: "Nema predaje." Nogometni savez Saudijske Arabije dobio je dvije novčane kazne od 15.000 švicarskih franaka zbog nedoličnog ponašanja igrača koji su zaradili šest žutih kartona tijekom susreta protiv Argentine i Meksika.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više