Novosti

Politika

Španjolskom reperu 9 mjeseci zatvora zbog vrijeđanja kralja 

Španjolski umjetnici, među kojima i Pedro Almodovar, stali su u obranu repera Pabla Haséla koji je osuđen jer je na Twitteru u 64 objave vrijeđao španjolsku krune i državne institucije te veličao terorizam

Large zeljka  1

Podrška Pablu Hasélu (foto You Tube)

Španjolsku vladajuću koaliciju lijevog centra uzdrmala je odluka o odlasku u zatvor glazbenika koji je vrijeđao španjolske institucije i podržavao terorizam, piše El País. Naime, krajem siječnja reper Pablo Hasél dobio je poziv da se javi na izdržavanje kazne u trajanju od devet mjeseci i jednog dana nakon što je tamošnji Vrhovni sud potvrdio osuđujuću presudu zbog veličanja terorizma te vrijeđanja španjolske krune i državnih institucija.

Nakon što je više od 200 umjetnika, uključujući i slavnog redatelja Pedra Almodóvara, potpisalo peticiju podrške za Haséla, vlada je u ponedjeljak objavila kako planira reformu kaznenog zakona kojom bi se ukinula zatvorska kazna za određena kaznena djela koja uključuju slobodu izražavanja.

U peticiji stoji kako zbog zatvaranja Pabla Haséla nad glavama svih javnih osoba, koje se usude kritizirati postupke državnih institucija, visi mač te ako dopuste da bude zatvoren, sutra bi vlasti mogle krenuti za bilo kim drugim.

Hásel je osuđen zbog 64 objava na Twitteru koje je napisao u periodu od 2014. do 2016. godine te jedne pjesme koju je objavio na You Tubeu. U poruci iz 2016. godine objavio je fotografiju Victorije Gómez, članice ultraljevičarske terorističke organizacije s porukom: "Prosvjedi su nužni, no ne i dovoljni. Podržimo one koji idu dalje". Osim toga, ovaj reper optužio je i kralja Felipea VI i njegovog sina Juana Carlosa za nekoliko zločina, među kojima su ubojstvo i pronevjera.

Osuđen je u ožujku 2018. godine na zatvorsku kaznu od dvije godine i jednog dana, no žalbeni sud je kaznu smanjio na devet mjeseci i jedan dan jer njegove poruke "nisu za nikog predstavljale stvarni rizik". Ovu odluku podržao je u svibnju 2020. godine Vrhovni sud.

Prije ove presude Hásel je već nekoliko puta bio osuđivan na zatvor. U ožujku 2015. godine dobio je dvije godine zatvora zbog pisanja i dijeljenja pjesama koje hvale terorističke napade grupa poput danas ugašene ETA-e ili Al-Qaide. Dvije godine kasnije godine osuđen je zbog opiranja policiji, a 2020. godine zbog napada na novinara koji se dogodio tijekom novinarske konferencije 2016. godine. No nikad nije završio u zatvoru.

Španjolsko ministarstvo pravosuđa nije otkrilo detalje o svojim planovima reforme, kao ni kada bi se ona trebala dogoditi. No Unidas Podemos, stranka partner vladajućeg PSOE-a. upravo završava zakon o zaštiti slobode govora, no pretpostavlja se da će njihov prijedlog ići dalje od onoga što je koalicijski partner zamislio. Naime, Unidas Podemos želi potpuno ukinuti kaznenu odgovornost za djela kao što su vrijeđanje krune i državnih institucija, vrijeđanje religijskih osjećaja te slavljenje terorizma.

Španjolsko ministarstvo pravosuđa, na čijem čelu se nalazi Juan Carlos Campo iz stranke PSOE, rekao je kako će reforma uključivati veličanje terorizma i vrijeđanje religijskih osjećaja, no nije govorio o njihovom potpunom ukidanju.

Iz ministarstva su priznali kako široka definicija ovih kaznenih djela "stvara nesigurnost" te da je teško odrediti gdje povući granicu između ostvarivanja prava slobode izražavanja i dopuštanja kaznenog ponašanja. Prema njihovom priopćenju, nova reforma trebala bi ograničiti kaznenu odgovornost samo na ona djela koja jasno predstavljaju rizik za javni red ili potiču nasilno ponašanje, no neće uključivati lišavanje slobode onih koji ih počine. Priopćenje ne spominje izrijekom Pabla Hasél, čije je pravo ime Pablo Rivadulla Duro, no poveznica je jasna.

"U prijedlogu ministarstva verbalni ekscesi u sklopu umjetničkih, kulturnih ili intelektualnih manifestacija neće biti predmet kaznenog gonjenja", stoji u priopćenju ministarstva.

S druge strane, iz Unidas Podemos tvrde da određeni članci zakona koji se tiču "kriminaliziranja ponašanja poput slanja poruka putem društvenih mreža, repanja, kritiziranje kralja i slično" predstavljaju nasljeđe Francove diktature kojoj nema mjesta u demokratskom i pluralnom sustavu. U svom priopćenju naveli su nekoliko slučajeva u proteklih godina, među kojima i onaj reperice Valtonyc, koja je na Twitteru zbijala šale na račun terorističkog napada iz 1973. godine te je osuđena te uličnih povorki po uzoru na procesije gdje su se umjesto Djevice Marije nosile ženske genitalije.

Ova rasprava o reformi kaznenog zakona dolazi u vrijeme zadnjeg tjedna kampanje za regionalne izbore u Kataloniji koji se održavaju 14. veljače. PSOE se nada da će dobro proći u tamošnjem parlamentu u kojem dominiraju nacionalisti s kandidatom Salvadorom Illom, bivšim ministrom pravosuđa. Reforma kaznenog zakona dotaknut će i zločin pobune, što znači da mi se mogle smanjiti zatvorske kazne za katalonske čelnike osuđene 2017. godine.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više