Novosti

Intervju

Zdenko Duka Nejasna budućnost HRT-a

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva: Naš javni servis zapravo uopće nije loš, no treba ga sačuvati od loše komercijalizacije

4rd9a9lphilankf6uzrn56a6q21

(foto Pixsell)

Jesu li najnoviji potezi Uprave HRT-a i imenovanje Željka Karduma za urednika Informativno-medijskog servisa (IMS), kako navodi ogranak HND-a, kršenje poslovnih i zanatskih pravila HRT-a ?

Krajnje je neobično da je ravnatelj programa Saša Runjić sam sebe imenovao i za v.d. rukovoditelja Informativnog servisa, pa makar to bilo samo do zaključenja natječaja za to mjesto. Isto tako, smjenu šefova triju programa trebalo je itekako jasno obrazložiti. A što se tiče imenovanja Željka Karduma, bio je natječaj i Runjić je izabrao Karduma, nije zabranjeno da se natječu i ljudi izvan HTV-a. Moram priznati da ne vidim zašto bi Kardum zbog toga trebao imati neki skoro početnički platni koeficijent.

Stvaraju li Radman i Runjić javni servis ili ga upropaštavaju?

Niti ga stvaraju niti ga upropaštavaju. I dalje ima mnogo izvrsnih novinara i vrlo, vrlo dobrih emisija na HRT-u. Taj naš javni servis zapravo uopće nije loš, no treba ga sačuvati od loše komercijalizacije.

Otpuštanjem dopisnika i angažiranjem vanjskih suradnika navodno se unapređuje program HRT-a – može li se javni servis ostvariti outsourcingom?

Nisam siguran da je netko rekao da se otpuštanjem dopisnika unapređuje program, bilo bi to deplasirano. HND je reagirao na otpuštanja dopisnika jer je dopisnička mreža bogatstvo svakog medija, osobito javnog servisa. Ako treba smanjivati broj zaposlenih, treba smanjivati administraciju, a ne kreatore programa.

Je li u funkciji javnog servisa najavljeno prebacivanje informativnih emisija na 4. program i komercijalizacija 1. programa?

Ne, to nije u funkciji javnog servisa. Općenito se zna što mora biti prvi program televizijskog javnog servisa, mora ga nositi informativni program. ‘Pozabavljivanje’ prvog programa bilo bi i suprotno Zakonu o HRT-u i Ugovoru između Vlade i HRT-a.

Radman tvrdi da mu je uzor TV Zagreb 1970-ih godina, dok javna ustanova postaje korporacija?

Mislim da nije opasnost u nostalgiji, nego u slabo programiranoj i nejasnoj budućnosti. Upravo onako kako stoji u priopćenju našeg HTV-ovog ogranka – HRT-u je potrebna urednička i programska stabilnost, a nju otežavaju stalne smjene.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više