>

novosti logo

Žedni preko Konzuma

Nakon najavljenog zatvaranja 27 trgovina Konzuma, bez posla bi u narednih mjesec dana moglo ostati više od stotinu radnika i radnica. Do te brojke došlo se izračunom na temelju informacije iz Uprave Konzuma kako je riječ o trgovinama s najviše petero zaposlenih

Nakon najavljenog zatvaranja 27 trgovina Konzuma, bez posla bi u narednih mjesec dana moglo ostati više od stotinu radnika i radnica. Do te brojke došlo se izračunom na temelju informacije iz Uprave Konzuma kako je riječ o trgovinama s najviše petero zaposlenih. Da se ništa značajno nije promijenilo u odnosu na namjeravano zatvaranje trgovina, potvrdila nam je i Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske.

- Uprava društva tvrtke Konzum donosi odluku o zatvaranju, a izvanredni upravitelj je o tome informiran i suglasan. Riječ je o malim trgovinama u naseljima i mjestima koje ne mogu ostvariti određeni promet po broju ukupno zaposlenih. U tim trgovinama zaposleno je od dvoje do petero-šestero radnika - kaže za Novosti Zlatica Štulić.

S radnicima, koji se otpuštaju usred turističke sezone, zasad se samo licitira. Evo kako: pri donošenju lex Agrokora potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić izjavila je da otpuštanja u Konzumu neće biti; potom je nakon informacije o zatvaranju 27 trgovina rečeno kako će momentalno otpuštene radnike prebaciti u druge Konzumove trgovine; zatim i da je moguće da neki drugi poslodavci, o čemu Uprava navodno pregovara, preuzmu zatvorene trgovine i osposobe ih iznova kako bi neki radnici nastavili raditi kod njih. Spominje se i otvaranje novih, profitabilnijih Konzumovih trgovina.

U Sindikatu trgovine kažu da radnici, koji eventualno budu višak nakon završetka najavljenih procesa, trebaju biti zbrinuti u skladu s potpisanim kolektivnim ugovorom. No Zlatica Štulić ističe kako ne postoji garancija da baš nitko neće biti otpušten.

- Tko u današnjoj tržišnoj ekonomiji to može garantirati - pita sindikalistkinja.

- Evo, mogla je ministrica Dalić, ali sad već pjeva drugu pjesmu - odgovaramo joj.

- Ne bih ulazila u to, u komunikaciji sam s Upravom u Konzumu, ali ne mogu komentirati tko je što rekao - kaže nam Zlatica Štulić.

Bilo kako bilo, radnike i radnice u Konzumu čeka dugo, nervozno i prevruće ljeto. Samo da ih ne prevedu žedne preko vode…

1/1