Novosti

Društvo

"Ženski odgovori"

U okviru ciklusa posvećenom ženama na filmu u zagrebačkom kinu Tuškanac, publika je vidjela pet filmova nastalih od 1958. do 1975. u vrijeme borbe za ženska prava, uključujući pravo na pobačaj

Large informator %c5%bdenski odgovori  %c4%87irilica

Nina Čolović i Ivica Đorđević

U okviru ciklusa posvećenom ženama na filmu u zagrebačkom kinu Tuškanac, prikazan je program "Ženski odgovori". Nakon obraćanja voditelja i selektora Ivice Đorđevića i lingvistice, feminističke teoretičarke i istraživačice u Arhivu Srba u Hrvatskoj Nine Čolović, publika je vidjela pet filmova nastalih od 1958. do 1975. u vrijeme borbe za ženska prava, uključujući pravo na pobačaj koji je npr. u Francuskoj odobren tek 1975. godine.

- Filmovi su jedan od odgovora na tretman žena kao objekta radne snage, reprodukcije i užitka - rekao je Đorđević, ističući da prvi film "Raznesi svoj grad" autorice Chantal Akerman iz 1968. prikazuje bunt protiv ustrojenog sistema i mišljenja da žena spada u kuhinju. Film "Dnevnik trudnice" Agnes Varda iz 1958. pruža kontrast između osobne romanse i kolektivnog života Pariza dok "Joyce u 34-oj" Joyce Chopra iz 1972. prati pokušaj autorice da nakon poroda vrati poziciju filmske redateljice uz istovremenu brigu za bebu. Promjene u profesionalnom životu su frustrirajuće pa se roditelji se suočavaju s ograničenjima u karijerama. "Samo se nemoj jebat'" autorice Carole Roussopoulos iz iz1971. napravljen je dok je pobačaj još bio protuzakonit u Francuskoj. Izmjenjuju se slike s prvih feminističkih demonstracija i slike ilegalnog abortusa. "Žene odgovaraju: Naša tijela, naš spol" Agnes Varde iz 1975. je filmski protest protiv rigidnih spolnih uloga koje nameće društvo. Grupa žena iz drugačijih pozicija, s različitim pogledima, odgovaraju na pitanja o tome što znači biti žena.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više